Google Website Translator Gadget

miercuri, 31 august 2011

DIN APLICATII- ASIGURA FATA, DE UNDEVA DIN ......SPATE!!!?? _________By CZar




                                                          A mai trecut vremea.  Pe epoleti s-au adunat deja cateva stelute!!. Armata incepea, incet da sigur, sa stinga din motoare!.  La mai mare pret era acum contributia in economia nationala-agricultura,canale , Transfagarasan,fabrici si uzine.
                                             Activitatile militare,, pur-sange"se redusesera ca pondere si amploare. Se lucra mai mult la asa zisul antrenament al cadrelor pe harta ,cu plimbari demonstrative in teren!  DMH (directia de miscare a hartiilor )crestea ,se umfla si devenea tot mai importanta. Harta ,colorata cat mai frumos ,cu tenta groasa si-n degrade,avea misiunea  sa opreasca inamicul!!
                                        In acest context, a merge in teren cu  tehnica din dotare, era un lux.prea mare!
                 Si totusi, la o aplicatie tactica, s-au primit de la imparatie, toate aprobarile ,pentru marcarea unor momente tactice ,cu ceva tehnica blindata!
                    Subsemnatul primeste misiunea de a actiona ca element de avangarda pe un traseu, pe care urmau sa se deplaseze fortele principale. Cu harta bine garnisita  si cu cativa ofiteri , fiecare in parte reprezentand in fapt subunitatile comandate ,ne inghesuim intr-un tabc si plecam sa facem siguranta traseului..     Legatura cu esalonul superior se realiza prin statii radio. Este de la sine inteles ,ca o atare chestie,nu ne impresiona si o tratam mai mult ca pe un moment de relaxare !.
                     Sefii in schimb ,se dadeau de mama focului sa acorde momentului o importanta peste masura !   Asa se face ca atunci cand ne prindeau in pasa gresita , ne gratulaucu critici aspre!.. Nu aveam capacitatea sa apreciem importanta actului  de pregatire intensa a cadrelor -ziceau ei.!.     Noi- ziceam ca nu ne prea foloseste! Ca peste tot,diversitatea de opinii. Asa stand lucrurile.pornim la drum cu viteza maxima .In drumul nostru, trebuia sa trecem  prin cateva comune, care ghinion, aveau birturile dechise! Ne gandim ca nu ar fi rau sa oprim la unul dintre ele. Oprim, mascam tabc-ul mai pe dupa birt si ne dam si noi ca si ofiteri ce eram, la un gratarel., o berica, o cafea! Voie buna,  veselie ,dar timpul trece repede,mai repede decat realizam . Pe timpul stationarii la birtulet ,cum era si normal cu harta pe masa, transmiteam fortelor principale ultimile impresii-:drumul e practicabil ,podul x,y in stare buna ,inamic  de nicio culoare- mai bagam un mic si-o bere!.      Taman cand  ne hotaram sa incalecam si sa plecam,  un zgomot de  motoare si fix prin fata birtului trec in viteza -ca doar noi comunicasem ca-i drumul bun-Fortele principale  !!                                                                                                                                                          Acum, incepe marea distractie: Fortele principale  aleargau  sprintene in fata, iar noi,fortele din avangarda, le asiguram marsul ....fiind cativa km  in ..spate!
         Fiind o aplicatie de antrenament-mai mult teoretic-,cererea de rapoarte era tot mai mare. Noi, cu harta pe genunchi,nu mai pridideam sa transmitem,,esalonului" ce si cum era situatia tactica cu care urmau sa se confrunte,stare podurilor si-a comunicatiilor etc.Pana la un punct, treaba mergea struna! Ca niste bravi comandanti ce eram, citeam cu sarg harta , mai puneam,,floricele" militare si trimiteam rapoartele cerute.
         In,, biluta "noastra cu circumvolutiuni mai mult sau mai putin reliefate, se ducea insa o lupta paralela.- cum facem sa depasim coloana fara a fi observati? Situatia se precipita pe masura ce Fortele se apropiau de zona in care se presupunea ca se organizeaza intrarea in,, lupta". Daca ramaneam tot in spate, eram pierduti. ! 
          In aceasta framantare intensa si cu un consum de energie intelectuala peste medie,unul -cu stelute si multa imaginatie,care ma mai scosese si din alte incurcaturi cu,, inamicul"- zice :
        -    Auzi sefu?
        -     Zi Nelson(asa il gratulam eu)    dar repede si ceva destept,ca nu prea mai avem timp. !   
          - Nu ai impresia  ca ,, astia" inainteaza mai ceva ca nemtii cand au intrat in Rusia ?  Basca fapul ca merg ca boierii numai pe asfalt!
            - La ce te gandesti ,Nelson?
            - Pai sefu, acolo o situatie tactica,un pod distrus,un atac aerian ce dracului ca doar suntem in,, lupta " !! 
             -Asta-i Nelson,repede harta, cauta o ruta ocolitoare,la un pod distrus!  Secretar(tot cu stelute ) scrie radiograma,transmisionist baga indicativ de extrema urgenta  etc,etc
               Uite asa ,mergand pe principiul,acum sau niciodata,transmitem o radiograma catastrofica ,cu un pod distrus,posibile campuri de mine pe langa el,forte   inamice care se zaresc la distanta -elemente ale cercetarii inamicului etc. . Cerem imperios sa se schimbe ruta de deplasare , indicadu-le drumul sigur de urmat. Sigur ,sigur dar,cam greu sa mai iesi de pe coclaurile prin care intrai! Situatia parea credibila  si ....s-au conformat.!
.               Noi, am mai pus cateva crengi pe tabc-ul nostru, i-am dat gaz, ca doar eram pe asfalt  si ne-am reluat locul natural  si ,..binemeritat in dispozitiv!!
               Aplicatia a mai durat.Nu prea ne vedeam cu ,,victimele" noastre caci eram tot timpul mai in fata.
              Bineinteles ,am solicitat juraminte ca nu scoate nimeni nici un cuvintel despre cele intamplate. S-au tinut ,dar, nu prea mult juramintele facute. Mai ca uitasem ,pana cand am realizat ca anumite persoane, se  uitau in dunga la mine. Altii susoteau si isi dadeau coate-grea aplicatia,grea? Eu pamant,nu stiam si nu vazusem NIMIC
                                                




9 comentarii:

  1. Anonim21:15

    Stelian P.
    @CEZAR
    Mi-ai stirnit amintiri placute: sutele de tente cit mai artistice pe harta, tente care valorau mai mult decit o D.Mc., ginul cel mai bun, creioanele colorate tinute o saptamina in ulei, solutia catedrei....si dupa citeva zile....o brunetica furioasa ca ea valoreaza mai putin decit patria, un vin spumos, o cafea, un Snagov....
    Ce n-as da sa le mai fac o data.

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim21:32

    Hei , batrine , tradu GINUL si pentru nemilitarii care se ratacesc pe aici ... sa nu creada lumea ca e vorba de licori prezidentiale ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim21:35

    Ce GIN bai frate, ca Cezar taia salamul si se apara de muste cu el...Ai prea mari pretentii...

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim21:38

    Stelian P.
    @31 august 2011, 21:32
    Altii imi reprosau pe Info ca nu sunt militar asa ca ce sa le mai traduc ?
    O fac totusi: ginul era un sablon din plastic pe care il foloseam la lucrul pe harta. Erau mai multe feluri diferite in functie de arma la care erai incadrat. In afara de stilet cred ca e singura amintire pe care o mai am din armata.

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim22:11

    La noi la RAA m-am intalnit o data,o singura data cu GINUL la examenul de maior si am zis ca si innebunesc cu tentele alea idioate.
    slava Domnului ca dup-aia am stat departe de labareala aia cu harti.
    La noi era simplu: de la descoperirea "tintei" aveai la dispozitie 30-50 sec. sa treci de la identificare pana la lansare si contramasuri radio-electronice.O singura sansa!!
    tragi primul sau crapi!Nu exista sansa de a repeta tragerea.Deja erai "mierlit"cu complex de RAA cu tot

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim23:09

    Mei, mei leule de acolo ai invatat tu sa tragi tare si bine...la masele.

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim23:58

    @ano 23:09
    citeste "simplu" cu ghilimele
    (pregatirea pt. OD mediu(nu performant) dureaza cam 3-5 ani-cam tot atat ca si la Av.V(VB)

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim09:20

    TOP GUN
    Cezarica,draga,am impresia ca va jucati de v-ati ascunselea pe acolo,super tare,super misto,hai ca pana la urma era fain in army,ipotetice misiuni,ca doar era pe timp de pace,naspa e cand e live,mie mi se pare o joaca, ce povestesti tu si ,oricum n-ai ramas cu sechele,gen sindromul Rambo,asa ca................ In schimb, observ o schimbare de stil si pistil la amicul STELICA,STELUTZA,BULINUTZA,atentie!!!!!! nu mai e brunetica focoasa,e deja furioasa!!!!!Misoginism,sau exagerare,adicatelea,era furioasa ca il astepta pe MR.RIGHT,acelasi Stelica,in lenjerie intima si el,o ardea la cafelute,Snagoave si misiuni mai mult sau mai putin ipotetice!!!!!!Stelica,oportunitatile trebuiesc valorificate imediat,nu la SF.ASTEAPTA,altfel traim din amintiri,din ce bine lua pistolul foc,s.a.m.d.Retine,dragul meu,Valoarea unui om, sau a unei domnite in speta,nu are termen de comparatie.....!!!!!!Daca nu esti de acord cu mine,be my guest!!!!!
    O ZI EXCEPTIONALA SI 'HOT' LA FIGURAT!

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim09:47

    @CEZAR
    Vad ca revii cu povestiri mai vechi.
    Va trebui sa facem caracterizarea personajelor,ori sa reproducem pasaje cit mai lungi?
    GINeala

    RăspundețiȘtergere

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!