Google Website Translator Gadget

duminică, 12 iunie 2016

SAGETILE LUI HUSSEIN

Despre Saddam Hussein am auzit cu totii, stim ce-a fost, stim ce-a facut, stim cum a pierit. Trecerea sa prin istorie o simtim si-n ziua de astazi, printre nenorocitii care lupta in randul ISIS se afla multi fosti soldati si ofiteri a-i fostei armate irakiene condusa de catre sinistrul dictator.
Articolul de fata nu trateaza viata lui Saddam ci unul dintre obiectivele sale, crearea de arme de distrugere in masa si vectorii purtatori aferenti. Saddam visa la arme atomice si nu numai, nu degeaba israelienii in cadrul operatiunii „Opera” din anul 1981, le-au facut praf reactorul nuclear francez Clasa Osiris (40 MW. Reactorul se afla la Osirak, aproximativ 29 de km sud de Bagdad), punand capat santajului irakian cu arma nucleara. Mossad-ul aflase inca din anii *70 ca acest tip de reactor putea produce plutoniu, distrugandu-l chiar inainte ca acesta sa fie alimentat cu combustibil nuclear, intrandu-si in „paine” („Opera” a fost executata de catre 8 aeronave F-16 apartinand escadrilelor 110 si 117 cu baza la Ramat David, escortate de 6 F-15, „ochii din cer” fiind asigurati de un E-2C Hawkeye). Hmm, mai stim noi pe unul, tot dictator si asta, ce ameninta cu arma nucleara, Nea Nicu, da’ s-o dus de suflet, ca si programul nuclear romanesc incert.
RACHETE AL HUSSEIN -MAI 1989
                                                        RACHETE AL HUSSEIN -MAI 1989
Cu toate acestea, la inceputul anilor *90, armata irakiana era considerata a fi una dintre cele mai puternice din Asia de Sud-Vest, dar, cu toate acestea, in cei sapte ani de razboi cu Iranul n-a demonstrat cine stie ce spirit combativ (din 1982 pana la final, iranienii i-au obligat la un epuizant razboi de pozitii, irakienii pierzand cu totul initiativa strategica. Este adevarat, iranienii erau mai multi, dar totusi…Nici astazi armata irakiana nu straluceste, spirit combativ 0, profesionalism asijderea,numai de bine n-auzi de astia). In ciuda celor afirmate de Saddam la momentul venirii la putere (1979), „…vrem un Irak independent si socialist si mai vrem sa jucam un rol important in lumea araba si in zona”, armata irakiana in care se bagase miliarde de dolari era praf. Saddam Hussein, ce se autointitulase Leul din Tikrit, asijderea, in realitate n-avea niciun talent strategic, un megaloman impulsiv si criminal ale carui decizii au reusit sa-nfranga, intr-un final, armata irakiana.
Expertii seriosi considerau ca efortul masiv de inarmare al Irakului era un balon de sapun, fiind facut fara nicio noima, achizitionandu-se armament est si vest in cantitati masive fara a se asigura instructia si mentenanta necesara –conducerea armatei irakiene a carei competenta era indoielnica, majoritatea ofiterilor fiind promovati pe criteriul fidelitatii fata de regim, Saddam si Partidul Baas (Partidul Socialist al Renasterii Arabe. Care cracnea disparea rapid), a aratat, atat pe timpul razboiului cu Iranul cat si pe timpul conflictelor din Golf din 1990-1991 si 2003, o lipsa aproape totala de profesionalism, surprinzand strategii occidentali.
Categoric, armata irakiana era un colos cu picioare de lut, dispunand, la prima vedere, in 1990, de o dotare colosala, insumand: 800-950 de avioane de lupta (Mirage F1 –Franta, SU-20/22/25 –URSS, MIG-21/23/25/29 –URSS, F-7 –China, TU-16/22 –URSS, H-6 –China, AN-26 –URSS, IL-76 –URSS, Falcon -20/50 –Franta, Lockheed Jetstar –SUA, L-29/39 –Cehoslovacia, Embraer Tucano –Brazilia, FFA AS-202 Bravo –Elvetia, BAC Jet Provost –Marea Britanie); 5500 de tancuri, majoritar de provenienta sovietica (T-55/62/72) si chineza (T-59/69), dar aveau si tancuri britanice Chieftain. Dintre acestea, expertii militari SUA considerau ca cel mult 1400-1500 dintre ele erau in stare de lupta, cat de cat moderne (asa se explica de ce irakienii ingropasera pana la turela o gramada de tancuri T-55 transformandu-le in cazemate, dar n-au avut niciun efect, au fost rapid anihilate de americani); artilerie autopropulsata de provenienta sovietica (2S1 Gvozdika), americana (M-107/109) si franceza (GCT -155 mm, 85 de exemplare); rachete operativ-tactice de tip Scud A/B, Frog 3/4/5/7 (minim 40 de rachete la nivelul anului 1990). La jumatatea anilor *80, la ordinul lui Saddam, s-au achizitionat din URSS un numar imens de rachete operativ-tactice Scud B, cam 300 de exemplare (acestea erau de tipul SS 1C Scud-B/R-17 Elbrus, raza maxima de actiune 300 km, CEP 900 m), fapt ce i-a uimit pe cioloveci  -n-avusesera pana atunci o comanda atat de mare pentru acest tip de racheta.
Dar, curand dupa aceea, totul avea sa se limpezeasca cu „sprijinul” Mossad, Irakul avea un program de dezvoltare a ROT bazat pe Scud si Frog, despre „sagetile lui Saddam” si nu numai vom vorbi in randurile ce urmeaza. Un lucru devenise suparator pentru mai marii Lumii, Saddam tintea obtinerea armei nucleare si a rachetei balistice autohtone cu raza de actiune peste 2000 km, lucru inacceptabil pentru Israel. Este absolut surprinzator la ce rezultate au ajuns irakienii, muult mai avansati la acest capitol decat se credea (eu nu-i credeam in stare. Dar pe masura documentarii chiar am ramas surprins), si-asta cu sprijin brazilian, italian, vest-german, argentinian, sovietic si chinezesc. In 1989, irakienii produceau, foarte probabil, nici mai mult nici mai putin de 700 de ROT pe an, avand programe indraznete, precum cel de creare a unei rachete cu combustibil solid (Programul Condor), in decembie 1989 intentionau sa lanseze pe orbita un mic satelit de productie proprie cu ajutorul unei rachete in trei trepte. Dar sa nu anticipam si, inainte de a trece la subiect, ne oprim asupra unor aspecte interesante cu privire la programele de inarmare ale lui Saddam. Incepem cu nuclearele…
Programul nuclear irakian a debutat, din cate se cunoaste pe baza informatiilor provenite cu prisosinta de la Mossad, la inceputul anilor *70. Atunci, irakienii au inceput negocierile cu Franta pentru livrarea unui reactor de 40 MW similar cu cel folosit de catre galici in productia de plutoniu necesar armelor nucleare. Francezii au refuzat sa le dea acest tip de reactor insa au fost de acord sa le dea un reactor de cercetare cu apa usoara, acesta fiind construit cu asistenta franceza in apropiere de Bagdad (Centrala Nucleara Al Tuwaitha), francezii livrandu-le si aproximativ 13 kg de U-235 (cel mai probabil le-au dat 12,47 kg, conform unor rapoarte Mossad/CIA desecretizate). Pentru a face pe plac noilor proprietari, francezii au rebotezat reactorul de tip Osiris livrat Irakului (zeul egiptean al mortii) spunandu-i „Osirak”/Osiris+Irak. Dupa venirea la putere a Partidului Baas, reactorul a fost din nou rebotezat, spunandu-i-se „Tammuz” –dupa luna din calendarul arab in care astia au preluat puterea, respectiv luna iulie. Desi au facut eforturi in vederea dezvoltarii programului nuclear, razboiul cu Iranul avea sa-i tina in sah. Eforturile lor n-aveau cum scapa ochiului atent al Aman/Agaf HaModiin/Directia de Informatii Militare, pe-atunci condus de catre General-maior Iehosua Saghi.
Ca urmare, israelienii furnizeaza iranienilor, in septembrie 1980, informatii cu privire la Osirak, cerandu-le sa bombardeze Centrala, ceea ce iranienii fac pe data de 30 septembrie (2 aeronave F-4 Phantom, producand avarii neinsemnate. A fost primul si unicul atac iranian asupra Centralei Nucleare de la Osirak in cei sapte ani de conflict). Israelienii insa nu s-au oprit aici, atat Mossad cat si Aman obtinand informatii certe ca Irakul lucreaza la obtinerea bombei nucleare (irakienii n-au recunoscut acest program pana la caderea lui Saddam), fapt ce a produs ingrijorare la nivelul decidentilor politici si militari, expertii considerand ca lui Saddam ii mai trebuiesc intre 5-10 ani ca sa obtina bomba (incert c-ar fi reusit asa ceva). Menachem Begin, primul ministru israelian de-atunci, ordona o lovitura preventiva inainte ca in reactor sa fie incarcat combustibilul nuclear, ulterior putandu-se pune in pericol locuitorii si mediul. Au fost selectati cei mai buni piloti din cadrul IAF, misiunea fiind riscanta, tinta aflandu-se la 1100 km departare de Israel (aeronavele au decolat de la Baza Aeriana Etzion, sudul Israelului, zburand deasupra Iordaniei, Arabiei Saudite si Irakului. Numa’ „Cer Senin”, nu-i asa!!?? Etzion Air Base era fosta baza aeriana egipteana Ras El-Naqab, preluata de catre israelieni in 1973, fiind situata in estul Peninsulei Sinai, in apropiere de orasul Elat. In urma tratatului de pace cu Egiptul, baza este redata fostilor proprietari cu conditia sa aiba doar rol civil, adica sa fie demilitarizata, escadrila IAF de aici, Canaf-10, fiind tansferata la Baza Aeriana Ramon/Canaf 25. Revine statului Egipt in 1981, aeroportul civil de-aici purtand numele de Taba International/El Nakb Airport, in uz si astazi. Ca fapt divers, in ebraica: Baza Aeriana –Bacha;Aripa-Canaf; Aerodrom de Urgenta-Shachar). Seful statului-major al IDF, General-locotenent Rafael Eitan (Raful), spunandu-le pilotilor inainte de plecarea in misiune – „Alternativa este distrugerea noastra”. In data de 7 iunie 1981, in doar 1,20 minute, reactorul irakian a fost facut praf, apararea AA locala fiind complet luata prin surprindere, 10 soldati irakieni+un civil francez pierzandu-si viata. Ce-nseamna sa ai informatii, ce-nseamna sa fi responsabil, ce-nseamna sa nu te joci cu siguranta nationala, ce-nseamna sa ai cu ce…Din pacate noi, doar NATO!
Desi au ramas fara unicul reactor, irakienii n-au renuntat, orientandu-se pe procurarea de plutoniu, insa n-au prea avut succes, ulterior intentionand sa construiasca un reactor nuclear autohton ce urma sa-l inlocuiasca pe cel francez distrus. Acest proiect a purtat numele de Proiect 182, debutand undeva in perioada 1984-1985, acest reactor cu uraniu natural si apa grea urma a fi similar cu cel canadian NRX. S-a renuntat la el la mijlocul anului 1988, efortul era prea mare, resursele putine, tara fiind secata de lungul razboi cu Iranul (la inceputul lui 1990, datoria externa a Irakului era colosala, 90 de miliarde de dolari). Avea sa revina in atentie dupa invazia Kuweitului (principalul creditor al Irakului, invadat de Saddam in vederea crearii „Marelui stat arab”, insa, in realitate, dorea stergerea datoriei si acapararea campurilor petroliere. N-a pacalit pe nimeni ci s-a pacalit singur, si-asta fiindca in Arabia Saudita, rapid, au ajuns forte franceze, americane si britanice. Spre exemplu, numai US Navy le-a trimis pe cap irakienilor, in perioada 17 ianuarie-23 februarie 1991, nici mai mult nici mai putin de 264 de rachete de croaziera BGM-109C Tomahawk +27 de BGM-109D Tomahawk), irakienii fiind „prinsi” din aer pe cand incercau sa recupereze combustibil nuclear imbogatit din reactorul grav avariat in 1981, intentionand, cel putin pe hartie, sa realizeze o bomba nucleara pana in aprilie 1991 (cel putin asa credeau americanii, irakienii, bineanteles, au negat, spunand doar ca „securizau” zona. Multe lucruri sunt neclare cu razboiul asta).
Coalitia, in urma unui raid din 17 ianuarie 1991, a treia zi de bombardamente aeriene asupra Irakului, cu „concursul” a 56 de F-16 ce si-au lansat incarcatura de bombe nedirijate, au avariat, din nou, reactorul. N-a fost de-ajuns, 48 de aeronave F-117 bombardand reactorul in urmatoarele 32 de zile (peste 66 de bombe lansate) si, pe data de 26 februarie 1991, ziua 42 a campaniei, americanii s-au declarat multumiti –reactorul era definitiv si iremediabil compromis, ca si „visul nuclear” irakian, dealtfel. Concluzia era insa clara, dupa 2003 aveau sa vina si dovezile, achizitionarea de arme nucleare a fost unul dintre obiectivele primordiale ale regimului de la Bagdad dupa anul 1989. Conform dovezilor gasite de experti SUA, Marea Britanie si Israel, irakienii investisera in acest program pana in 1991 cel putin 10 miliarde de petrodolari si, undeva la orizontul 2000-2010 cu sprijin strain, cel mai probabil rusesc, nord-coreean sau pakistanez/chinezesc, ar fi obtinut bomba si ogiva nucleara. Categoric insa, pana in anul 1991, Irakul era lider in Orientul Mijlociu in ceea ce priveste dezvoltarea sau achizitia armelor de distrugere in masa, chiar si in ceea ce priveste vectorii purtatori, asa cum vom vedea in articolul de fata. Furtuna Desertului si sanctiunile ulterioare aveau s-a dea o lovitura devastatoare ambitiilor lui Saddam, distrugand majoritatea instalatiilor, echipamentelor si facilitatilor destinate realizari acestor arme.
Bineanteles, irakienii au cochetat inclusiv cu armele chimice si biologice, pana in 1991 detinand cantitati insemnate de acid cianhidric, gaz mustar, Sarin (in productie din 1986), Soman, Tabun (in productie din 1984) si VX. Cel putin 25 de rachete Scud detineau ogive incarcate cu compusi chimici letali, acestora adaugandu-li-se 2000 de bombe de aviatie, 15.000 de proiectile de artilerie (tunuri, mortiere si MLRS) si mine de teren. Produceau astfel de arme de la mijlocul anilor *70, la izbucnirea razboiului cu Iranul aveau deja proiectile de artilerie de 120/130 mm incarcate cu gaz mustar. Le-au si folosit impotriva iranienilor in iunie 1983, aeronave SU-20 irakiene blagoslovindu-i cu 250 kg de bombe incarcate cu gaz mustar. La sfarsitul lui 1985 erau creditati cu producerea a 10 tone de arme chimice pe luna, productie ce-avea s-ajunga la 50 de tone lunar la sfarsitul lui 1986, atingand apogeul in 1988 -70 de tone gaz mustar, 6 tone Tabun, 6 tone Sarin (se pare c-aveau deja 1000 de tone la acea data, rezerva strategica). Multe astfel de proiectile aveau sa fie gasite si anihilate in intreg Irakul, dupa 1991 si 2003. Nici armele bacteriologice n-au fost „uitate”, inainte de Furtuna Desertului irakienii dispuneau de 8500 L de spori de antrax, 19.000 L de toxina botulinica (cea mai toxica substanta cunoscuta. Si cand te gandesti ca unele „pitzi” de pe la noi si-o baga-n „botic” sau aiurea…), 4000 L de Aflatoxina si o mare cantitate de virusi de febra tifoida. In 1990, se pare c-aveau cel putin 25 de focoase de rachete Scud si 160 de bombe tip canistra incarcate cu astfel de orori.
Citind toate acestea nu-i de mirare ca israelienii devenisera extrem de nervosi cand asupra lor s-a tras cu Scud (primul atac, 18 ianuarie 1991, asupra oraselor Tel Aviv si Haifa cazand 8 rachete Scud. In aceeasi zi, o Scud a fost interceptata inainte de a cadea asupra bazei aeriene saudite de la Dhahran, acolo aflandu-se si forte ale Coalitiei. Si Bahreinul avea sa fie atacat cu rachete Scud), stiau ce „surprize” pot ascunde, asupra Israelului si Arabiei Saudite cazand aproximativ 50 de astfel de „sageti” sovietice, unele fiind varianta autohtona, modernizata/revizuita, despre care vom vorbi in randurile ce urmeaza.
Interesant este faptul ca la inceputul razboiului cu Iranul, irakienii dispuneau doar de o singura brigada dotata cu Scud (36 TEL), prima lansare impotriva inamicului avand loc pe data de 27 octombrie 1982 (conform irakienilor. Americanii considera ca prima lansare ar fi avut loc in 1980, 8 rachete Scud cu rezultate mediocre –se pare ca doar 2-4 au cazut in apropierea tintelor, restul ducandu-se aiurea). Pana la sfarsitul razboiului cu Iranul, irakienii au tras, per total, 331-361 de Scud-uri -3 in 1982/33 in 1983/25 in 1984/82 in 1985/25 in 1987/193 in 1988. Numai in perioada martie-aprilie 1988, in asa-zisul „Razboi al oraselor”, irakienii au tras 183 de rachete Scud, media fiind de 3 pe zi. Conform surselor americane via CIA, per total, Irakul a cumparat 800-819 ROT Scud din URSS, apogeul fiind atins in 1986 -300 de exemplare, unele dintre acestea fiind modernizate local si botezate Al-Hussein si Al-Abbas. Si iranienii au importat rachete Scud din URSS, cel putin 200-300 fiind trase impotriva irakienilor in perioada 1985-1988.
Oricum, datele sunt ambigue, dar se stie cu certitudine ca primul stat non-Vasovia ce-a dispus de rachete Scud a fost Egiptul (24 TEL. Le-au folosit pentru prima data in Razboiul de Yom Kippur cu Israelul, 1973, varianta SS-1 Scud-B. Egiptenii au avut initial instalatia de transport racheta/TEL pe sasiul senilat IS-3, insa aceasta nu s-a dovedit a fi prea fiabila –era grea, 50 de tone, lenta, defectandu-se des. Am avut-o si noi in dotare, ulterior inlocuita cu cea pe roti, MAZ-543), urmat de Siria (18 TEL), Libia (72 TEL. Libienii le aveau stocate, astia cumparau armament in exces dar n-avea cine-l opera. Cand a cazut Gaddafi au fost gasite stocuri imense de tancuri, nou noute, neatinse, ce zaceau din anii *80, artilerie si multe altele), Coreea de Nord (24 TEL), Yemen (6 TEL). Nu se stie cu certitudine cate rachete a exportat URSS pana in 1985 in terte tari, dar se vehiculeaza intre 2000-3000 de unitati, insa se stie ca aceste rachete erau mediocre –si chiar asa erau, combustibil lichid, avandu-si originea in V-2 germana. Oricum, dupa 1991, programele secrete de inarmare ale Irakului au suscitat multiple controverse, au fost continuate, n-au fost continuate, au fost sau n-au fost ascunse rachete si ogive cu incarcatura speciala, cert este faptul ca ISG/Irak Survey Group/Gupul de Inspectie din Irak, in rapoartele sale, mentioneaza clar ca „nu s-a descoperit nicio dovada ca Irakul ar continua sa detina astfel de rachete si ogive dupa 1991”.
Pe de alta parte, rapoarte ale UNMOVIC (Comisia Natiunilor Unite de Verificare, Monitorizare si Inspectie) si UNSCOM (Comisia Speciala a Natiunilor Unite din Irak), via CIA, NSA, Federatia Oamenilor de Stiinta Americani si Organizatia pentru Securitate Globala, ii contrazic, stipuland ca irakienii au depus eforturi substantiale pentru a ascunde incalcari grave ale acordurilor din 1991, subliniind faptul c-au dezvoltat/modernizat local, in timpul razboiului cu Iranul, cu precadere, o gama larga de rachete cu raza scurta, medie si lunga de actiune, bazate pe tehnologie ruseasca, braziliana, germana, iugoslava si argentiniana, reusind sa scoata , surpinzator, produse relativ viabile, prea putine apucand sa fie produse pana in 1991. Din cate se cunoaste, de programul secret de dezvoltare a rachetelor balistice se ocupa, din 1996 cel mai probabil, generalul-locotenent Hussein Kamil, iar intr-un raport al CIA din toamna lui 2002 se stipuleaza, citez: „Irakul continua sa lucreze la rachete balistice cu raza scurta de actiune, sub 150 km, autorizate de catre ONU. Acestea au, de fapt, rolul de a dobandi experienta si infrastructura necesara producerii de rachete cu raza mare de actiune. Rachetele Al-Samoud, cu combustibil lichid, si Ababil-100, cu combustibil solid, sunt categoric capabile sa zboare peste 150 km, distanta permisa de Rezolutia 687. Ambele rachete au fost testate intensiv si se afla in dezvoltare. Alte probe sugereaza ca Irakul modifica in secret instalatiile de lansare si productie a rachetelor, pentru a putea produce, la momentul oportun, rachete cu raza lunga de actiune”. Iata care au fost rachetele produse/dezvoltate de catre irakieni:
ababil 50 mlrs

ABABIL 50, MLRS, dezvoltat in colaborare cu Iugoslavia incepand cu anul 1980, calibrul 262 mm/12 tevi, MLRS numit M-87 Orkan la iugoslavi, raza maxima de actiune 50 km, racheta cu combustibil solid. Irakienii au facut, se pare, doar un singur prototip, numit Ababil 50+4 vehicule de reincarcare. Oficial s-au prezentat 4 MLRS iugoslave de tip M-87 in cadrul unei expozitii militare din 1988 si, cel mai probabil, „noua” armata irakiana nu le mai are (vai capul lor astia, sunt experti in fuga din fata ISIS). Sarbii construiesc astazi o varianta modernizata pe platforma Kamaz-6350/FAP-3232/8×8 (Iugoslavia a apucat sa construiasca doar 4 MLRS Orkan pana la dezmembrare), avand rachete cu raza extinsa la 65 km, 4,88 m lungime si 404 kg greutate. Racheta initiala avea 4,85 m si 390 kg greutate. Are diferite incarcaturi de lupta: HE, HE-FRAG, termobarica, bombleti –antiinfanterie, antiiblindaj (288/488 de submunitii tip KB-1/2 dispuse in carcasa de plastic –seamana cu o grenada de mana avand lungimea de 8 cm,aceasta contine rulmenti cu bile cu diametrul de 3 mm, acestea fiind ejectate la inaltimi cuprinse intre 800-1000 m, incarcatura exploziva 30-33 g TNT/RDX, focos ce detoneaza la impact. Fiecare incarcatura a unei astfel de grenade are raza letala de aproximativ 10 m, circular, putand distruge personal, vehicule neblindate sau usor blindate), mine/grenade antitanc cu senzori magnetici (casetata, mine tip KPOM largate, coboara la sol cu ajutorul unei parasute, au doua tipuri de fuzee –magnetica si de timp/se autodistruge dupa maxim 24 de ore de la aterizarea pe sol, functie de presetare. Fiecare caseta contine cate 4 mine, calibul 105 mm, incarcatura exploziva 400 grame/EFP/Explosively Former Penetrator. La detonare, poate penetra 40 mm de blindaj. Greutatea totala a ogivei atinge 65 kg). Patru baterii a cate 16 MLRS Orkan, fiecare cu cate 12 rachete (192 in total. Totusi, sarbii au cate 4 M-87 in fiecare baterie si lucreaza la o racheta cu raza de actiune extinsa la 70 km. Noi ca noi, doar intentii…), acopera o suprafata-tinta de 3-4 kmp (in functie de focos). Intreaga salva este trasa, de regula, in 3-4 minute, dar, in regim de urgenta, se poate face si intr-un minut, evitandu-se focul contra-baterie. Fiecare tub de lansare necesita 3 minute pentru reincarcare;
ABABIL -100
ABABIL 100, MLRS, a reprezentat „bijuteria coroanei” la irakieni, MLRS numit ulterior Al-Fat’h/Al Fatah/Al Samoud, fiind o dezvoltare locala a Ababil-50, insa exista experti ce considera ca aceasta s-ar trage din sovietica S-75 Dvina/SA-2 Guideline, transformata de catre irakieni din racheta AA in racheta sol-sol/operativ tactica. Se pare ca programul a continuat pana prin 2002, si viza realizarea unei rachete capabile s-atinga 100-130-140 km, intregul complex fiind format dintr-un camion putator a cate 4 astfel de rachete, calibrul 400 mm. Conform surselor CIA si Mossad, o astfel de racheta putea duce 300 de bombleti antiinfanterie/antiblindaj sau 25 mine antitanc. De fapt, aceasta era, conform standardelor militare, o SRBM/Racheta Balistica cu Raza Scurta de Actiune, dezvoltarea ei debutand cel mai probabil in august 1991, in mare secret, fara notificarea UNSCOM si fara respectarea rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU (aceasta limita raza de actiune a rachetelor ce puteau fi dezvoltate de catre Irak la 150 km. In cursul testelor, Ababil-100 atinsese, cel mai probabil, 160-161 km si, daca se continua dezvoltarea, s-ar fi putut ajunge chiar si la 200 km/peste 200 km. Cert este faptul ca BND/Serviciul Federal de Informatii German dezvaluie prin vocea purtatorului de cuvant, in 25 august 2000, ca dispune de informatii cum ca irakienii lucreaza in mare secret la racheta Ababil-100 si nu numai, aproximativ 250 de tehnicieni lucrand la dezvoltarea de rachete in cadrul Complexului Al Mamoun, situat la sud-vest de Bagdad). Se pare ca aceasta racheta era similara cu J-1 si Fahad, aceste rachete fiind dezvoltate de Irak inainte de Rezolutia 687/3 aprilie 1991.
La inceputul lui 2003, americanii aflasera ca irakienii reusisera sa produca containere de transport si lansare din aer a armelor chimice si biologice, chiar au testat astfel de containere lansandu-le din aeronave Mirage F-1. Lucrau si la un UAV telecomandat a carui dezvoltare incepuse cel mai probabil in 1990, si acesta fiind destinat transportului si imprastierii de arme biologice. Britanicii erau si ei convinsi de faptul ca Irakul are capacitatea/experienta necesara pentru a dezvolta rachete balistice cu raza de peste 150 km, iata ce se spune intr-un raport al serviciilor secrete britanice din vara lui 2001: „Irakul a inceput sa dezvolte rachete cu raza de peste 1000 km. Daca sanctiunile raman in vigoare, ar putea avea o astfel de racheta cel mai devreme in 2007” . Oricum, irakienii avansasera surprinzator tinand cont de faptul ca se aflau sub embargou si monitorizare internationala, in februarie 2003, inspectorii Natiunilor Unite au dat peste 32 de rachete Al Fatah aflate deja in dotarea armatei lui Saddam (14 in uz dupa surse americane la inceputul lui 2003. Foarte probabil sa fie vorba despre rachete si componente de rachete, de aici rezultand aceste numere), acestea avand motoare racheta cu combustibil solid, un mare pas inainte. Conform datelor publicate dupa 2003, irakienii reusisera sa produca combustibil solid pentru rachete, formula uzuala la rachetele Al Fatah fiind urmatoarea: Perclorat de amoniu, particule de 200 microni, in concentratie de 35%; Perclorat de amoniu, particule de 50-80 de microni, in concentratie de 35%; Pulbere de aluminiu, particule sub 200 de microni, in concentratie de 14%; Polibutadiena cu Terminatii Hidroxil/HTPB, incarcatura de azvarlire si propulsie in concentratie de 11-12 %; Dioctil Azelat/DOZ sau Dioctil Adipat/DOA in concentratie de 3,50%; Oxid de Fier in concentratie de 1%; Toluen Diizocianat/TDI,compus reactiv extrem de toxic sensibil la umiditate si caldura in concentratie de apoximativ 1%; Oxid de Fosfina/MAPO in concentratie de 0,30%.
Rata de productie a rachetelor Ababil-100, conform datelor obtinute dupa caderea lui Saddam, a fost umatoarea: ogive –in anul 2000, 0 unitati/in anul 2001, 18 unitati/ in anul 2002, 61 unitati/ in anul 2003, 0 unitati/total 79 de unitati; motoare racheta – in anul 2000, 7 unitati/in anul 2001, 28 unitati/ in anul 2002, 57 unitati/ in anul 2003, 0 unitati/total 92 de unitati; corpuri de rachete – in anul 2000, 13 unitati/in anul 2001, 31 unitati/ in anul 2002, 66 unitati/ in anul 2003, 0 unitati/total 110 unitati; rachete existente in dotarea armatei irakiene, conform banuielilor inspectorilor UN: maxim 60 de exemplare/minim 30 de exemplare/probabil 14-45 de exemplare; rachete trase de catre armata irakiana, conform surselor ONU: maxim 12-16 exemplare/probabil 14 exemplare; rachete capturate/descoperite de catre inspectori: 10 exemplare/neaflate in evidente intre 13-34 de exemplare.
Racheta Ababil-100/Al Fatah/Al Samoud/Al Sakr/Al Fath are urmatoarele caracteristici: greutate de aproximativ 1200 kg; lungime totala de aproximativ 6,70 m; ogiva de 300 kg, HE (focos cu greutatea de 160-170 kg, identic cu cel folosit de racheta Al-Samoud, o dezvoltare a celei sovietice Scud) sau cu submunitii (KB-1. Irakienii au testat mai multe configuratii, ajungand la o ogiva ce putea duce 850-900 de submunitii. Au testat-o in perioada aprilie-august 2002, raza de imprastiere circulara fiind de 500-600 m,acestea fiind largate la altitudinea de 2000-2000+m, conform declaratiei date anchetatorilor americani de catre un tehnician ce-ar fi lucrat la aceste rachete. Focosul rachetei se arma in etapa de coborare a acesteia, la 3000 m altitudine, prin actiunea fortei „G”, apogeul atins fiind de 5500 m. Se pare c-au testat racheta Al Fatah in perioada 2000-2002, cel putin 50 de teste -17 teste statice a motorului, 33-34 de teste de zbor); o singura treapta; in 2003, conform surselor americane, o astfel de racheta a fost trasa din Irak in Kuweit, zburand minim 180 km (incert); sursele sunt neclare, dar cel mai probabil la momentul invaziei SUA din 2003, irakienii aveau in uz 14 exemplare (cel mai probabil); CEP 150 m la 150 km; corpul rachetei era realizat din tabla de otel cu grosimea de 4 mm, aripioarele de ghidare si conul ogivei fiind realizate din aluminiu; racheta se lansa de pe TEL, sina de lansare fiind similara SA-2 Volhov; racheta dispunea de INS, calculator de productie indigena, giroscoape si accelerometre importate (o sursa banuita de livrare a sistemului de ghidare inertial a fost Iugoslavia, inainte de 1990, insa acestea erau de slaba calitate. In 2003 au fost descoperite 50 de sisteme INS pentru rachete de provenienta Belarus, aduse evident prin contrabanda. Se vehiculeaza ideea ca Irakul ar fi executat un test cu aceasta racheta echipata cu INS in martie 2003, putin probabil deoarece inca din decembrie 2002, ONU interzisese toate testele cu rachete pana la notificarea ulterioara. Au facut totusi teste, insa era varianta MLRS, neghidata, a Ababil-100); motor racheta ce cantarea intre 770-856 kg;
Avibras_ASTROS-II_SS-30
MLRS SAJIL 30 -127 mm, licenta SS-30, 32 de tuburi lansatoare, greutate racheta 68 kg, raza de actiune cuprinsa intre 9-30 km, lungime racheta 3,90 m, ogiva HE/HE-Frag/SAJIL 40 -180 mm, licenta SS-40, 16 tuburi lansatoare, greutate racheta 152 kg, raza de actiune cuprinsa intre 15-35 km, lungime racheta 4,20 m, ogiva HE/HE-Frag/Incendiara/Submunitii antiinfanterie si antiblindaj/SAJIL 60 -300 mm, licenta SS-60, 4 tuburi lansatoare, greutate racheta 595 kg, raza de actiune cuprinsa intre 20-60 km, lungime racheta 5,60 m, ogiva HE/HE-Frag/Incendiara/Submunitii antiinfanterie si antiblindaj.Toate aceste sisteme MLRS sunt fabricate in Brazilia, purtand numele generic de Astros II/Artilerry Saturation Rocket System II, irakienii dobandind licenta dar, cel mai probabil, doar SS-60/Sajil-60 a fost fabricat in numar nespecificat. Avibras Aerospatial SA/Sao Paulo,Brazilia, producatorul Astros II, a vandut in perioada 1982-1987, 66 de sisteme irakienilor, astfel de sisteme fiind cumparate si de catre Arabia Saudita -76 unitati, Angola, Indonezia, Malaezia, Bahrain si Qatar, totalul vanzarilor insumand 1 miliard de dolari –cea mai vanduta Arma produsa de catre brazilieni la nivelul anilor *80 si, interesant, erau considerati de catre SUA ca fiind unul dintre cei mai importanti exportatori de armament la inceputul anilor *80, cu deosebire pe piata Orientului Mijlociu, aproape jumatate din totalul exporturilor mergand in Irak. Astros II este un MLRS modular, capabil sa lanseze rachete cu calibrul de 127/180/300 mm la distante cuprinse intre 9-90 km, rachetele fiind dotate cu mai multe tipuri de focoase;
sa 2
                                                                   SA-2 Guideline
Al Fahd 300-500/Al Fahad 300-500/J-1/J-2, o modificare a rachetei antiaeriene SA-2 Guideline, aceasta devenind racheta sol-sol cu raza maxima de actiune de 300-500 km, prin modificarea motoarelor si a sistemelor de ghidare si control. Cel mai probabil n-a depasit stadiul de schita, un proiect mult prea complex in conditiile Irakului de-atunci, planurile fiind descoperite in 23 august 2000 –desenele si schitele nu erau semnate, nu se stie cine si cand le-a facut, insa programul a fost stopat. Din cercetarile ulterioare efectuate de catre ISG a rezultat ca interesul irakienilor pentru acest proiect a debutat in 1989, racheta avand doua variante capabile s-atinga 500-750 (racheta urma sa se numeasca Al Hijarah, fiind o modificare a rachetei Al Hussein)-950-1000 km (racheta urma sa se numeasca Badr-2000), corpul acestora avand 76 cm/1,25 m diametru. Dezvoltarea acestor rachete s-a facut in mare secret la ordinul lui Saddam, etapa de proiectare fiind finalizata, cel mai probabil, in martie 2003. Un inginer irakian sustine ca-n august 2001, la Al Rafah sau Al Mutasim existau standuri de testare secrete pentru motoare racheta, iar la Al Mamoun se fabricau componente, motoare racheta si combustibil solid pentru acestea, irakienii reconstruind totul prin eforturi proprii dupa inspectia UNSCOM din decembrie 1998.
Cert este un lucru, irakienii au reusit in ciuda embargoului si a „comitetelor si comitiilor” sa-si extinda infrastructura de dezvoltare a rachetelor, aducand in tara echipamente, materii prime si materiale aflate sub embargou, cel mai probabil prin intemediari, firme fantoma si agenti a-i serviciilor secrete. Facilitati de productie rachete au fost descoperite, dupa 2003, in centrul Bagdadului la Wazariyah, la Ibn-al-Haytham/nord-vestul Bagdadului, Al Rafah –Amoriyah/vestul Bagdadului. Numai la Al Mamoun, irakienii reusisera sa finalizeze o noua fabrica de perclorat de amoniu, stringent necesar motoarelor racheta cu combustibil solid, expertii ce-au dat de ea dupa caderea lui Saddam au fost unanimi –nu puteau realiza asa ceva fara sprijin masiv din strainatate. Mai mult decat atat, in august 1995, agenti a-i seviciilor de informatii irakiene au fost prinsi pe cand incercau sa cumpere prin contrabanda componente sensibile pentru rachete cu raza lunga de actiune, inclusiv giroscoape ce dotau rachete din dotarea Fortelor Strategice Nucleare Ruse. Irakienii au recunoscut c-au „mai primit” astfel de „materiale”, insa scandalul s-a stins, Rusia era…deranjata. Oricum, dupa caderea lui Saddam, inspectorii internationali si militarii americani au gasit stocuri de motoare pentru rachetele SA-2, peste 580 de exemplare, sursa lor de provenienta fiind Polonia, Rusia, Ucraina si Belarus, dintre acestea 200 de exemplare erau sh. Concluzia la care s-a ajuns –irakienii n-aveau ce face cu aceste motoare decat daca urmau a le modifica dotand noile rachete cu raza medie si lunga de actiune. Au incercat sa cumpere sisteme de ghidare si control chiar si din Romania, un scandal despre care s-a scris in presa in anii *90, acestea urmand, cel mai probabil, sa doteze rachetele Al Samoud.
AL-SAMUD 2 SCHITA
                                                                  AL-SAMUD 2 SCHITA
Interesant este faptul ca proiectul J-1 fusese declarat oficial abandonat inca din mai 1993, irakienii recunoscand c-au efectuat in perioada ianuarie-aprilie 1993, sase teste de zbor cu prototipul acestei rachete, chiar le-au prezentat materiale filmate. Inspectorii UNSCOM s-au dat de ceasul mortii sa gaseasca aceste rachete sau componente ale acestora, insa…nimic. Irakienii le-au spus nonsalant c-au „topit” totul in turnatorii inainte de declararea inchiderii programului, in mai 1993. Dar n-a fost asa, si s-a vazut asta, asa cum mentionam anterior, dupa caderea lui Saddam!
800px-Luna_m_frog_7_hameenlinna_2
Laith 90 s-a aflat in dotarea armatei irakiene, aceasta era o dezvoltare locala a ROT sovietice, Frog-7A/Luna-M. Se stie ca irakienii au avut in dotare Frog-3/4/5/7, cel putin 40 de exemplare aflandu-se in uz la momentul 1991. Cu sprijinul unor firme si specialisti din RFG si Franta, au reusit sa le mareasca raza de actiune la 90 km, fata de 70 km cat aveau initial, cel mai probabil prin sudarea unei portiuni suplimentare de fuzelaj ceea ce-a marit capacitatea rezervorului de combustibil. Rachetele Laith-90 erau dotate si cu focos ce continea submunitii, pe langa cel original HE/nuclear/chimic. Irakienii au lansat astfel de rachete impotriva Iranului -10 in 1980/54 in 1981/1 in 1982/2 in 1984 –si Arabiei Saudite, in 1991. Au avut intre 29-50 de TEL;
RACHETE AL HUSSEIN -MAI 1989
Al Hussein (raza de actiune 650-700-750 km, 6,50 tone greutate, componenta de lupta de 300-350-500 kg, CEP 1000 m, diametru 88-90 cm, 12,55 m lungime, apogeu 151-152 km, motorul racheta functiona pana la atingerea altitudinii de 50 km, ghidaj inertial, combustibil lichid, viteza maxima atinsa 5400 km/h –foarte probabil, TEL Saab-Scania/Al-Whaleed. Irakienii reusisera sa scada timpul de pregatire al lansarii unei astfel de rachete la 30 de minute, fata de 90 de minute cat dura la Scud B. Cantitatea de combustibil a fost crescuta la aproximativ 5 tone, tancurile de combustibil fiind marite cu 45 cm, ceea ce a permis adaugarea a 1040 L suplimentar. Expertii iranieni ce-au studiat resturi ale unor rachete Al Hussein cazute pe teritoriul national, au concluzionat ca sectiunile de fuzelaj suplimentare ale rachetei au fost luate de la Scud B, ceea ce s-a dovedit ulterior a fi adevarat, confirmarea venind de la experti SUA si Israel –pentru a produce 2 Al Hussein, irakienii canibalizau 3 Scud B. Cresterea cantitatii de combustibil si, implicit, a autonomiei, a impus reducerea drastic a incarcaturii explozive, insa irakienii n-au fost niciodata capabili sa produca giroscoape si turbopompe, asta avea sa-i franeze substantial fiind nevoiti sa se orienteze la import)/Al Abbas (aparuta in aprilie 1988, raza de actiune 900 km, componenta de lupta de 300 kg, CEP 1500 m/intre 3000-5000 m conform unor surse, lungime racheta 14,50 m, diametru 88-89 cm, ogiva de 140-150-250 kg. Un singur prototip a fost lansat in 1988, cel mult 20 de rachete au fost fabricate. Racheta era capabila sa atinga obiective din intreg Orientul Mijlociu, cei mai expusi fiind iranienii si sauditii)/Al Hijarah (deriva din Al Hussein, raza de actiune 700-750 km, se intentiona dotarea cu ogiva chimica si nucleara, intre 6-16 exemplare produse conform UNSCOM, greutatea ogivei era, probabil, de 250-300 kg. Se pare ca aceasta racheta urma a fi dotata cu o ogiva umpluta cu beton, aceasta fiind destinata penetrarii cupolei din beton a reactoarelor nucleare –exista supozitii ca irakienii visau sa atace reactorul israelian de la Dimona, fapt de care se temeau si evreii) au fost o modernizare, relativ substantiala, a ROT sovietice Scud B.
AL ABBAS PE TEL SCANIA
                                                         AL ABBAS PE TEL SCANIA
Aceste rachete se fabricau la Taji, nordul Bagdadului (aici era si principalul aeroport folosit de Garda Republicana, precum si o fabrica de arme chimice). Modernizarea s-a facut cu ajutorul unor firme italiene (propulsie), vest-germane (propulsie), braziliene (componente) si franceze (sistemele de ghidare). Spre exemplu, firma vest-germana Inwako a vandut contra sumei de 30 miloane de marci, utilaje, piese si subansamble necesare construirii rachetelor. La fel, firma Thyssen din RFG, a furnizat Irakului 305 turbopompe speciale ce puteau fi instalate in rachetele Scud, cel putin 35 de exemplare ajungand la destinatar inainte ca autoritatile vest-germane sa intervina. Au mai primit asistenta tehnica de la firme austriece, braziliene, britanice si americane.
RACHETA AL ABBAS
                                                                                 Al Abbas
Expertii SUA considera ca principala modificare a constat in marirea razei de actiune la 800-900, aceasta realizandu-se prin sudarea unei portiuni suplimentare de fuzelaj ceea ce-a marit capacitatea rezervorului de combustibil. Acest lucru a dus la scaderea cu aproximativ 60% a incarcaturii de lupta si repozitionarea instalatiilor de bord, a sistemelor de ghidare, etc. Racheta Al Hussein era mai lunga decat Scud B, masurand 12,55 m fata de 11,25 m (Scud B). Faptul ca Al Hussein era mai lunga a presupus un nou TEL, de tip SAAB-Scania/Suedia, irakienii producandu-l sub licenta, din octombrie 1988, sub numele de Al-Whaleed –o platforma simpla, o sina de lansare ce era ridicata hidraulic in pozitie verticala.
Primul atac cu rachete Al Hussein a avut loc impotriva Iranului, 5 rachete trase pe data de 29 februarie 1988. Aceste rachete au atins Teheranul, aflat la 460 km de frontiera iraniano-irakiana (peste raza de actiune de 300 km a Scud B), iranienii ripostand si ei cu rachete Scud, bombardand Bagdadul, capitala irakiana aflandu-se la doar 130 km de frontiera comuna. In 1991, irakienii au tras astfel de rachete asupra Arabiei Saudite (46 de exemplare, probabil), Bahrainului (o racheta), Israelului (38-39-42, dintre acestea 33 au fost Al Hussein si 5 Al Hijarah –una, conform altor surse. Dintre acestea, 19 au atins Tel Aviv, 12 au atins Haifa, 4 au atins Negev si 4 Samaria, provocand 2 morti si 208 raniti, avariind 1302 cladiri, 6142 de apartamente, 23 de cladiri publice, 200 de magazine si 50 de automobile. Pagubele au insumat 250 milioane de dolari, conform statisticilor oficiale israeliene. N-au avut cine stie ce efect, dar au produs panica in randul militarilor si civililor israelieni. Bine ca n-au fost dotate cu incarcaturi chimice sau biologice, altfel, D-zeu cu mila!). Unica brigada dotata cu rachete Al Hussein se afla sub directa comanda a lui Saddam Hussein, rachetele fiind stocate in asa-zisul „Triunghi de securitate prezidential” format din orasele Bagdad, Tikrit si Diyala, asta la nivelul anului 1995, cand s-au si desfasurat ample manevre militare numite Samouk 48 (ei bine, se pare ca irakienii mai aveau destule ROT dupa 1991, conform CIA si Mossad, cel putin 12 MAZ-543 +7 Al Whaleed, 62 rachete Al Hussein/Scud B+6 Al Abbas). Oricum, Fortele Speciale Britanice (SAS) si cele americane (Delta Force) le-au vanat teribil in 1991, cu rezultate remarcabile, primul TEL MAZ 543+Scud B fiind localizat si distrus pe data de 7 februarie de catre „specialii” americani, in vestul Irakului;
BADR-2000 SCHITA
                                                                             BADR-2000 SCHITA
Badr-2000/Proiect 395/Condor II era realizat in colaborare cu Egiptul si Argentina, si-a debutat in perioada 1984-1985. Se urmarea realizarea unei rachete cu raza maxima de actiune de minim 1000 km, posibil chiar 2000 km in viitor (racheta, cel mai probabil, urma sa fie numita Al Tammuz 1, urmand sa aiba si ogiva nucleara. A ramas doar la nivel de intentie). Initial, racheta urma sa aiba doua trepte si motor racheta cu combustibil solid, avand 10,30 m lungime, 80 cm diametru si aproximativ 4800 kg greutate. Argentinienii au propus o racheta in doua trepte ce urma sa aiba un motor racheta cu combustibil solid la prima treapta, si unul cu combustibil lichid la cea dea doua treapta, fapt ce i-a nemultumit pe irakieni, acestia dorind ca ambele trepte ale rachetei sa dispuna de motoare cu combustibil solid. Ogiva rachetei urma s-a aiba cel putin 350 kg greutate. In urma discutiilor s-a luat in considerare si variant realizarii unei rachete in trei trepte –treapta I si II echipate cu motoare cu combustibil solid/treapta III echipata cu motor cu combustibil lichid. Productia si realizarea rachetei urma s-a se imparta astfel –egiptenii asigurau procurarea de tehnologie din est sau vest (au fost contactate inclusiv firme americane, franceze, vest-germane si italiene, fapt ce a atras atentia DGSI/DGSE, BND, CIA si Mossad. Acest fapt a inceput s-a puna bete-n roate proiectului, mare parte din fondurile alocate de catre irakienii…evaporandu-se)/argentinienii asigurau facilitatile de productie (interesant este faptul ca-n 1997, Fortele Aeriene Argentiene au transmis Congresului SUA c-au distrus cele doua rachete Condor II pe care le aveau, acestea fiind produse la Falda del Carmen/Provincia Cordoba cu sprijin vest-geman, Compania MBB!!!)/irakienii asigurau finantarea necesara insa prin 1987-1988, acestia s-au prins ca ceva nu-i in regula, banii luau destinatii ciudate neputand fi recuperati sau verificati (intermediari, firme de apartament, tot felul de dealeri si traficanti de armament. Cati erau pe bune si cati inventati de terte servicii secrete, nu se stie nici in ziua de astazi), basca c-au inceput sa-si suspecteze partenerii de inselaciune si furt. S-a fi fost sifonarea banilor si semanarea neincrederii intre parteneri o manevra subtila a Serviciilor Secrete enumerate mai sus? Foarte probabil! Cu toate acestea, irakienii au comandat argentinienilor in 1987, 17 rachete Badr-2000+TEL, chiar inainte ca acestia s-a prezinte vreun prototip. Nu mult dupa aceea, la sfarsitul lui 1988, au realizat ca nu le vor primi niciodata reziliand contractul, incercand dezvoltarea rachetei pe cont propriu –intentie ramasa doar…intentie;
AL-ABID SCHITA
Al  Abid a fost cea mai complexa racheta realizata in Irak, cu aceasta reusindu-se pe data de 5 decembrie 1989 lansarea pe orbita circumterestra joasa, 200-500 km altitudine, a unui mic satelit artificial destinat comunicatiei de date si voce ce opera in banda VHF/UHF (game de frecventa operate de catre radioamatori. Transmisia se facea telemetric si telecomandat), numit Al Tair/Al Ta’ir. Au fost construiti doi astfel de sateliti, Al Tair 1/2, de catre Institutul de Tehnologie din Bagdad, in perioada 1988-1991, avand structura tip prisma octaedrica acoperita cu sapte celule solare, orientarea fiind controlata de bobine magnetice, control termic pasiv, diametru 74-75 cm, inaltime 47 cm si greutatea de 75 kg. Initial, in cadrul Programului Spatial (initiat la inceputul anilor *80 de catre Saddam, program ramas necunoscut pana la inceputul anilor *90, SUA si occidentului) desfasurat de catre Centrul de Cercetare Spatiala din Irak, se intentiona ca acesti sateliti sa fie lansati de catre racheta franceza Ariane-4, insa deteriorarea relatiei cu tarile vestice au oprit proiectul.
AL-ABID
Ca urmare, irakieni au trecut la realizarea propriei “Ariane”, pornind tot de la sovietica Scud. Au existat mai multe propuneri si variante de rachete, cu combustibil solid sau lichid: cu doua sau cu trei trepte (unele surse o numesc Tammuz-2); o racheta echipata cu o “centura” de 5-7 propulsoare Scud; o racheta Scud  echipata cu o “centura” de 4-8 propulsoare SA-2; si multe altele a caror existenta este incerta. Cert e faptul c-au testat o astfel de racheta Al Abid in decembrie 1989 (avea 25 m lungime, prima treapta avand diametrul de 1,25 m –suficient pentru a lua la bord satelitul Al Tair), site-ul de lansare aflandu-se la Al Anbar, 25 km sud-vest de Bagdad. Racheta era in trei trepte insa, se pare, doar treapta intai a fost dotata cu 5 propulsoare Scud (forta de propulsie 70 de tone), celelalte doua fiind inerte (diametrul treptei II -12,50 cm), doar ca machete. Testul a fost un esec, treapta intai explodand dupa 45 s de la lansare, si-asta fiindca bolturile explozive ce urmau sa detaseze propulsoarele de racheta au declansat prematur. Pe 1 decembrie 1990 au mai incercat o data, de aceasta data au folosit trei compusi in realizarea combustibilului –Dietilentriamina/DETA; Dimetil-hidrazina Nesimetrica/UDMH/un amestec intre cele doua. Cel mai probabil testul s-a efectuat la sol, motoarele explodand dupa 14 s de la aprindere. Dupa care, pauza, a venit Razboiul!
In concluzie, conform expertilor internationali, rachetele dezvoltate de catre irakieni erau mediocre, avand CEP mult prea mare. Scud-ul, “taticul” si “mamica” lor era, e inca, o porcarie ineficienta, greu de intretinut si operat, dar, cu toate acestea, au avut/au demni urmasi in Coreea de Nord, Egipt, Siria si China.

   WW  
SURSE DATE SI POZE: Wikipedia-Encilopedia Libera, Internet.

90 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. SCRISOAREA A FOST TRANSMISA PE VREMEA BETIVULUI SEF
    TRAIAN
    UN ALT IMPARAT ROMAN !

    RăspundețiȘtergere
  3. Scott Riter seful inspectorilor
    ONU
    Este interviat de Robert Horvath
    Se cere extradarea lui Basescu
    catre SUA!
    A crezut ca americanii a-l vor acoperii toata viata
    Dar datorita lui R.H a belit pula!,
    ,

    RăspundețiȘtergere
  4. Datorita mie
    Blogul Cezar a devenit cel mai drag
    Blog al serviciilor.
    Se citeste si se analizeaza de zor.
    Cititi pe nerasuflate
    Robert Horvath Deva blog
    Blogul unui om
    Caruia nu-i e frica de nimeni
    Decat de nevasta.
    Care se trage dintr-o veche familie
    De Samurai !

    RăspundețiȘtergere
  5. Robert a trimis o scrisoare
    Catre Donald
    Viitorul Presedinte american.
    Se sparge furunculul serviciilor !
    Atentie marita.
    Daca Cezar va fi atacat.
    Urmariti
    Blogul lui RH
    Un om cu Pula si coaie !!!

    RăspundețiȘtergere
  6. PS
    Serviciilr
    Sau vor intoarce armele
    Sau o vor lua in gura.!,

    RăspundețiȘtergere
  7. In cazul in care Cezar nu este arestat
    Pentru gazduirea
    Mea
    Poate fi reabilitat
    Ca fiind un om al curajului
    Un om cu sira spinarii dreapta
    Dar nu cred ca are sanse
    De reabilitare.
    Odata cu blogul
    Va disparea si el
    In buda securitatii cu
    Apa cutenta!

    RăspundețiȘtergere
  8. DECI REPET
    BOMBA SECOLULUI
    ARMELE LUI SADAM
    AU FOST ASCUNSE IN ROMANIA !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. deosebit.

      Robert Horvath 22 martie 2015, 10:27

      CEZAR
      TE ROG SA PUBLICI
      FISA MEA MEDICALA !

      CEZAR 1 august 2012, 08:38
      Ma scoate cineva ditr-o dilema ?
      RH + - II NORMAL??!!

      Fisa clinica a pacientului Robert Hortvath:

      Pacientul la primul contact cu serviciile psihiatrice, internat din initiative familiei, pentru un tablou psihopatologic de model maniacal, cu simptome psihotice, incongruente şi grave tulburări comportamentale secundare (agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate, ostilitate, atitudine suspicioasă, necooperantă cu o inteligenta de debilitate mentală). Afirmativ episodul psihopatologic actual a debutat, (insidios în 2001), în urma cu 6 luni cu o agravare care s-a intensificat în ultimele trei săptamîni (energie crescută, logoree, hiperactivitate fară scop, limbaj decenzurat, bizarerii comportamentale, delir de urmărire, supraveghere, mister, interpretări delirante, comportament influenţat, labilitate psihică, impulsivitate, iritabilitate, nevoie redusă de somn), agitaţie psihomotorie, cverulentă, potenţial marcat auto şi hetero-agresiv. Debutul al primelor probleme psihopatologice are loc în 2001 cu hiperactivitate, suspiciozitate, relaţionare inadecvată la locul de muncă, şi interfamilială – interpretate ca secundare stresului; tabloul clinic s-a agravat progresiv, devenind evident în ultimele 6 luni (preocupari justiţiare, descoperiri de dosare ”ingropate”, a unor situaţii grave problematice de interes de nivel national, cu intenţia de a se implica activ în soluţionare prin diverse grupări secrete, teroriste, etc), tendinţe interpretative (totul se intimplă cu un scop şi cu implicarea propriei persoane), gîndire magică, delir erotoman, delir de grandoare.
      CEZAR8 august 2012, 20:14
      Special las postarile lui RH+ !! Sa vada tooata lumea ce prost ii !!

      CEZAR9 august 2012, 12:50
      Recomand sa va purtati cu grija cu RH+ ! II luat in suturi peste tot ! Sa nu faca ,,eroul"o depresie si sa nu se arunce in Atlantic ! Impute apa oceanului!!

      Ștergere
    2. Blogul tau
      Se auto inchide
      Prin Spamare.
      Si sugeri
      Intre bize
      Repetative.

      Ștergere
  9. Alupigus...Rh+....!!
    Patria iti este recunoscatoare ....!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sugi pula prostalane ! Si, dupa ce iti stergi mucii de pe fata aia ca un cur, sa i-o sugi si veneticului muist-trist psihopato-labagist cretino-fomist libidinoso-bozgorist RH ! In pozitia 69 !
      Iar pe 11 mai, de pula sa ma iai !

      Ștergere
    2. Cezar
      Maine poimaine
      Daca nu te ridica serviciile
      Vei semna
      Anonim
      Fara de nime sau Pula.

      Ștergere
    3. Sper ca serviciile sa inchida
      Blogul
      Si pe administratorul
      In functie.

      Ștergere
  10. RH= RoBorta Curului Horvath =
    -grave tulburări comportamentale
    -debil mintal
    -limbaj decenzurat
    -labil psihic
    -bizarerii comportamentale
    -muist-trist

    RăspundețiȘtergere
  11. Toti care spameaza si se declara
    Anonimi
    Se vor indrepta inapoi
    intre picioarele
    Adica
    Pizda mamei lor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Cezarane
    Fara viitor
    Si bani de curve
    Vei ramane in curand
    Doar in compania
    Anonimilor
    Trimisi de servicii !

    RăspundețiȘtergere
  13. RCH = RoBorta Curului Horvath=
    -zugrav sef la galeriile de harta HaznaArt
    -debil mintal
    -venetic transfug
    -psihopat muisto-trist
    -labil psihic

    RăspundețiȘtergere
  14. Robert Horvath 22 martie 2015, 10:27

    CEZAR
    TE ROG SA PUBLICI
    FISA MEA MEDICALA !

    CEZAR 1 august 2012, 08:38
    Ma scoate cineva ditr-o dilema ?
    RH + - II NORMAL??!!

    Fisa clinica a pacientului Robert Hortvath:

    Pacientul la primul contact cu serviciile psihiatrice, internat din initiative familiei, pentru un tablou psihopatologic de model maniacal, cu simptome psihotice, incongruente şi grave tulburări comportamentale secundare (agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate, ostilitate, atitudine suspicioasă, necooperantă cu o inteligenta de debilitate mentală). Afirmativ episodul psihopatologic actual a debutat, (insidios în 2001), în urma cu 6 luni cu o agravare care s-a intensificat în ultimele trei săptamîni (energie crescută, logoree, hiperactivitate fară scop, limbaj decenzurat, bizarerii comportamentale, delir de urmărire, supraveghere, mister, interpretări delirante, comportament influenţat, labilitate psihică, impulsivitate, iritabilitate, nevoie redusă de somn), agitaţie psihomotorie, cverulentă, potenţial marcat auto şi hetero-agresiv. Debutul al primelor probleme psihopatologice are loc în 2001 cu hiperactivitate, suspiciozitate, relaţionare inadecvată la locul de muncă, şi interfamilială – interpretate ca secundare stresului; tabloul clinic s-a agravat progresiv, devenind evident în ultimele 6 luni (preocupari justiţiare, descoperiri de dosare ”ingropate”, a unor situaţii grave problematice de interes de nivel national, cu intenţia de a se implica activ în soluţionare prin diverse grupări secrete, teroriste, etc), tendinţe interpretative (totul se intimplă cu un scop şi cu implicarea propriei persoane), gîndire magică, delir erotoman, delir de grandoare.
    CEZAR8 august 2012, 20:14
    Special las postarile lui RH+ !! Sa vada tooata lumea ce prost ii !!

    CEZAR9 august 2012, 12:50
    Recomand sa va purtati cu grija cu RH+ ! II luat in suturi peste tot ! Sa nu faca ,,eroul"o depresie si sa nu se arunce in Atlantic ! Impute apa oceanului!!

    RăspundețiȘtergere
  15. STAREA MEA S-A AGRAVAT
    DORESC O NOUA FISA MEDICALA
    ULTIMATUM
    ACCEPTATEA SPAMULUI SERVICIILOR
    INFRICOSATE
    SI PISATE IN PANTALONI
    DE DESVALUIRIIILE MELE
    INCA O FISA MEDICALA REPETATIVA
    INSEAMNA RETRAGEREA MEA
    DEPE ACEST BLOG.

    RăspundețiȘtergere
  16. Deacum
    Blogul
    Robert Horvath Deva Blog
    Devine o singura sursa de adevar.

    RăspundețiȘtergere
  17. Libertatea de expresie Rh+....ce mama drakului ....!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Libertatea de expresie
    Nu are legatura
    Cu Spamul.
    Ador atacurile la persoana
    Ele a-mi indulcesc viata.

    RăspundețiȘtergere
  19. Aceasta fisa medicala
    A fost postata
    Cel putin
    De un milion de ori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. RCH= RoBorta Curului Horvat=
      -psihopat muist trist
      -labil psihic
      -zugrav sef la HaznaArtes
      -debil mintal
      -venetic transfugo-fomist

      Ștergere
  20. Robert Horvath 22 martie 2015, 10:27

    CEZAR
    TE ROG SA PUBLICI
    FISA MEA MEDICALA !

    CEZAR 1 august 2012, 08:38
    Ma scoate cineva ditr-o dilema ?
    RH + - II NORMAL??!!

    Fisa clinica a pacientului Robert Hortvath:

    Pacientul la primul contact cu serviciile psihiatrice, internat din initiative familiei, pentru un tablou psihopatologic de model maniacal, cu simptome psihotice, incongruente şi grave tulburări comportamentale secundare (agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate, ostilitate, atitudine suspicioasă, necooperantă cu o inteligenta de debilitate mentală). Afirmativ episodul psihopatologic actual a debutat, (insidios în 2001), în urma cu 6 luni cu o agravare care s-a intensificat în ultimele trei săptamîni (energie crescută, logoree, hiperactivitate fară scop, limbaj decenzurat, bizarerii comportamentale, delir de urmărire, supraveghere, mister, interpretări delirante, comportament influenţat, labilitate psihică, impulsivitate, iritabilitate, nevoie redusă de somn), agitaţie psihomotorie, cverulentă, potenţial marcat auto şi hetero-agresiv. Debutul al primelor probleme psihopatologice are loc în 2001 cu hiperactivitate, suspiciozitate, relaţionare inadecvată la locul de muncă, şi interfamilială – interpretate ca secundare stresului; tabloul clinic s-a agravat progresiv, devenind evident în ultimele 6 luni (preocupari justiţiare, descoperiri de dosare ”ingropate”, a unor situaţii grave problematice de interes de nivel national, cu intenţia de a se implica activ în soluţionare prin diverse grupări secrete, teroriste, etc), tendinţe interpretative (totul se intimplă cu un scop şi cu implicarea propriei persoane), gîndire magică, delir erotoman, delir de grandoare.
    CEZAR8 august 2012, 20:14
    Special las postarile lui RH+ !! Sa vada tooata lumea ce prost ii !!

    CEZAR9 august 2012, 12:50
    Recomand sa va purtati cu grija cu RH+ ! II luat in suturi peste tot ! Sa nu faca ,,eroul"o depresie si sa nu se arunce in Atlantic ! Impute apa oceanului!!

    RăspundețiȘtergere
  21. RCH=RoBorta Curului Horvath15 iunie 2016 la 18:34

    RCH=RoBorta Curului Horvath=Muist-Trist de Brooklyn si Zugrav Sef la Galeriile Hazna Art=
    -heteroagresivitate
    -limbaj decenzurat
    -psihopat trist
    -debil mintal
    -delir erotoman cu apucaturi severe de labagiu-muiangiu
    -delir de grandoare

    RăspundețiȘtergere
  22. Baetii cu ochi colorati
    Vor sa inchida blogul
    @Cezar ai de ales.

    RăspundețiȘtergere
  23. Ador atacurile la persoana.
    Injuraturile pot dovedii concentrare
    Si eruditie.
    Dar spamul este o incercare evidenta
    De sugerea Pulei !

    RăspundețiȘtergere
  24. Cezar
    Te/-am rugat
    Sa salvezi Blogul
    Sa nu accepti luari in gura
    Repetative.
    Va urma
    Inchiderea blogului si aruncatea ta
    In gaura extrem de rotunda!

    RăspundețiȘtergere
  25. Gata.
    Serviiciile basinose au castigat.
    Eu nu voi posta intre
    Spamari efectuate de Anonimi
    A operiti.
    Acest blog infectat nu ma intereseaza
    La revedere ostasi si ostase !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Robert Horvath 22 martie 2015, 10:27

      CEZAR
      TE ROG SA PUBLICI
      FISA MEA MEDICALA !

      CEZAR 1 august 2012, 08:38
      Ma scoate cineva ditr-o dilema ?
      RH + - II NORMAL??!!

      Fisa clinica a pacientului Robert Hortvath:

      Pacientul la primul contact cu serviciile psihiatrice, internat din initiative familiei, pentru un tablou psihopatologic de model maniacal, cu simptome psihotice, incongruente şi grave tulburări comportamentale secundare (agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate, ostilitate, atitudine suspicioasă, necooperantă cu o inteligenta de debilitate mentală). Afirmativ episodul psihopatologic actual a debutat, (insidios în 2001), în urma cu 6 luni cu o agravare care s-a intensificat în ultimele trei săptamîni (energie crescută, logoree, hiperactivitate fară scop, limbaj decenzurat, bizarerii comportamentale, delir de urmărire, supraveghere, mister, interpretări delirante, comportament influenţat, labilitate psihică, impulsivitate, iritabilitate, nevoie redusă de somn), agitaţie psihomotorie, cverulentă, potenţial marcat auto şi hetero-agresiv. Debutul al primelor probleme psihopatologice are loc în 2001 cu hiperactivitate, suspiciozitate, relaţionare inadecvată la locul de muncă, şi interfamilială – interpretate ca secundare stresului; tabloul clinic s-a agravat progresiv, devenind evident în ultimele 6 luni (preocupari justiţiare, descoperiri de dosare ”ingropate”, a unor situaţii grave problematice de interes de nivel national, cu intenţia de a se implica activ în soluţionare prin diverse grupări secrete, teroriste, etc), tendinţe interpretative (totul se intimplă cu un scop şi cu implicarea propriei persoane), gîndire magică, delir erotoman, delir de grandoare.
      CEZAR8 august 2012, 20:14
      Special las postarile lui RH+ !! Sa vada tooata lumea ce prost ii !!

      CEZAR9 august 2012, 12:50
      Recomand sa va purtati cu grija cu RH+ ! II luat in suturi peste tot ! Sa nu faca ,,eroul"o depresie si sa nu se arunce in Atlantic ! Impute apa oceanului!!

      Ștergere
  26. Libertatea de expresie Rh+....ce mama drakului ....!!

    RăspundețiȘtergere
  27. RCH=RoBorta Curului Horvath16 iunie 2016 la 19:15

    RCH=RoBorta Curului Horvath=Muist-Trist de Brooklyn si Zugrav Sef la Galeriile Hazna Art=
    -heteroagresivitate
    -limbaj decenzurat
    -psihopat trist
    -debil mintal
    -delir erotoman cu apucaturi severe de labagiu-muiangiu
    -delir de grandoare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. RCH= RoBorta Curului Horvat=
      -psihopat muist trist
      -labil psihic
      -zugrav sef la HaznaArtes
      -debil mintal
      -venetic transfugo-fomist

      Ștergere
  28. Rh= ..nu mai ai sange in instalatie ..nici macar antigel..
    In ..-ula nu mai vorbesc ca nu o mai ai demult !!
    Te-a lichidat un Anonim cu cateva salve bine trase ...
    Sa nu te sinucizi ..desi bine ai face ...hi..hi..hi....!!

    RăspundețiȘtergere
  29. Ai trecut de partea basinoaselor servicii.
    Nu tine. E prea tarziu.
    Accepti spamul si umplerea pana in gat.
    Nu trebuia sa ma accepti.
    Pe mine m-au tromes la spitalul de urgenta
    Ce se va intampla cu time?
    Te vor infunda in Buda
    Vor creia impresia
    Unei sinucideri reusite.
    Si mult asteptate.
    Oricum
    Cei interesati.
    In special luptatoare mioritice
    Fara uniforma
    Pot sa ma urmareasca
    Robert Horvath Blog


    RăspundețiȘtergere
  30. Sunt o forta de neinvins.
    Forta mistoului robertian
    Ingroapa pulimea
    Militara si civila !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. RCH=RoBorta Curului Horvath18 iunie 2016 la 16:37

      RCH=RoBorta Curului Horvath=muiangiu libidinoso-basinos=agitatie psiho motorie=limbaj decenzurat=vanator de fluturi

      Ștergere
  31. Cezar
    Nu ai curajul necesar
    Nu se spune
    Ula ci Pula !

    RăspundețiȘtergere
  32. Deci
    Nu sugi Ula
    Ci sugi Pula
    Pula , Pula ,Pula !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Robert Horvath 22 martie 2015, 10:27

      CEZAR
      TE ROG SA PUBLICI
      FISA MEA MEDICALA !

      CEZAR 1 august 2012, 08:38
      Ma scoate cineva ditr-o dilema ?
      RH + - II NORMAL??!!

      Fisa clinica a pacientului Robert Hortvath:

      Pacientul la primul contact cu serviciile psihiatrice, internat din initiative familiei, pentru un tablou psihopatologic de model maniacal, cu simptome psihotice, incongruente şi grave tulburări comportamentale secundare (agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate, ostilitate, atitudine suspicioasă, necooperantă cu o inteligenta de debilitate mentală). Afirmativ episodul psihopatologic actual a debutat, (insidios în 2001), în urma cu 6 luni cu o agravare care s-a intensificat în ultimele trei săptamîni (energie crescută, logoree, hiperactivitate fară scop, limbaj decenzurat, bizarerii comportamentale, delir de urmărire, supraveghere, mister, interpretări delirante, comportament influenţat, labilitate psihică, impulsivitate, iritabilitate, nevoie redusă de somn), agitaţie psihomotorie, cverulentă, potenţial marcat auto şi hetero-agresiv. Debutul al primelor probleme psihopatologice are loc în 2001 cu hiperactivitate, suspiciozitate, relaţionare inadecvată la locul de muncă, şi interfamilială – interpretate ca secundare stresului; tabloul clinic s-a agravat progresiv, devenind evident în ultimele 6 luni (preocupari justiţiare, descoperiri de dosare ”ingropate”, a unor situaţii grave problematice de interes de nivel national, cu intenţia de a se implica activ în soluţionare prin diverse grupări secrete, teroriste, etc), tendinţe interpretative (totul se intimplă cu un scop şi cu implicarea propriei persoane), gîndire magică, delir erotoman, delir de grandoare.
      CEZAR8 august 2012, 20:14
      Special las postarile lui RH+ !! Sa vada tooata lumea ce prost ii !!

      CEZAR9 august 2012, 12:50
      Recomand sa va purtati cu grija cu RH+ ! II luat in suturi peste tot ! Sa nu faca ,,eroul"o depresie si sa nu se arunce in Atlantic ! Impute apa oceanului!!

      Ștergere
  33. RCH=RoBorta Curului Horvath18 iunie 2016 la 16:33

    RCH=RoBorta Curului Horvath= zugrav sef de cacastori la HaznaArt= labagiu muist trist=venetic transfug=boschetar de Brooklyn=debil mintal=labil psihic=cretinul mapamondului

    RăspundețiȘtergere
  34. Fisa clinica a pacientului Robert Hortvath:

    Pacientul la primul contact cu serviciile psihiatrice, internat din initiative familiei, pentru un tablou psihopatologic de model maniacal, cu simptome psihotice, incongruente şi grave tulburări comportamentale secundare (agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate, ostilitate, atitudine suspicioasă, necooperantă cu o inteligenta de debilitate mentală). Afirmativ episodul psihopatologic actual a debutat, (insidios în 2001), în urma cu 6 luni cu o agravare care s-a intensificat în ultimele trei săptamîni (energie crescută, logoree, hiperactivitate fară scop, limbaj decenzurat, bizarerii comportamentale, delir de urmărire, supraveghere, mister, interpretări delirante, comportament influenţat, labilitate psihică, impulsivitate, iritabilitate, nevoie redusă de somn), agitaţie psihomotorie, cverulentă, potenţial marcat auto şi hetero-agresiv. Debutul al primelor probleme psihopatologice are loc în 2001 cu hiperactivitate, suspiciozitate, relaţionare inadecvată la locul de muncă, şi interfamilială – interpretate ca secundare stresului; tabloul clinic s-a agravat progresiv, devenind evident în ultimele 6 luni (preocupari justiţiare, descoperiri de dosare ”ingropate”, a unor situaţii grave problematice de interes de nivel national, cu intenţia de a se implica activ în soluţionare prin diverse grupări secrete, teroriste, etc), tendinţe interpretative (totul se intimplă cu un scop şi cu implicarea propriei persoane), gîndire magică, delir erotoman, delir de grandoare.

    RăspundețiȘtergere
  35. LA REVEDERE
    Draga Cezar
    Sau esti prost sau faci pe prostul.
    Tot una.
    Aceasta este o ultima flegmare intre ochi.
    Team averizat
    Sa nu inchizi tu blogul
    ......il inchid eu.
    Te-ai predat servicilor basite
    A lasa ca auto spamarea sa inunde blogul
    Echivaleaza
    Cu pisarea repetativa
    In pantaloni aia albi de vara. !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fisa clinica a pacientului Robert Hortvath:

      Pacientul la primul contact cu serviciile psihiatrice, internat din initiative familiei, pentru un tablou psihopatologic de model maniacal, cu simptome psihotice, incongruente şi grave tulburări comportamentale secundare (agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate, ostilitate, atitudine suspicioasă, necooperantă cu o inteligenta de debilitate mentală). Afirmativ episodul psihopatologic actual a debutat, (insidios în 2001), în urma cu 6 luni cu o agravare care s-a intensificat în ultimele trei săptamîni (energie crescută, logoree, hiperactivitate fară scop, limbaj decenzurat, bizarerii comportamentale, delir de urmărire, supraveghere, mister, interpretări delirante, comportament influenţat, labilitate psihică, impulsivitate, iritabilitate, nevoie redusă de somn), agitaţie psihomotorie, cverulentă, potenţial marcat auto şi hetero-agresiv. Debutul al primelor probleme psihopatologice are loc în 2001 cu hiperactivitate, suspiciozitate, relaţionare inadecvată la locul de muncă, şi interfamilială – interpretate ca secundare stresului; tabloul clinic s-a agravat progresiv, devenind evident în ultimele 6 luni (preocupari justiţiare, descoperiri de dosare ”ingropate”, a unor situaţii grave problematice de interes de nivel national, cu intenţia de a se implica activ în soluţionare prin diverse grupări secrete, teroriste, etc), tendinţe interpretative (totul se intimplă cu un scop şi cu implicarea propriei persoane), gîndire magică, delir erotoman, delir de grandoare.

      Ștergere

  36. LA REVEDERE OSTASI IN UNIFORMA
    SI LUPTATOARE FARA UNIFORMA
    CU CURUL GOL .
    BLOGUL MEU MILITAR ESTE INCHIS!!!
    colegul meu Cezar
    administratorul blogului este dat plecat
    si cazut
    in gaura extrem de rotunda.
    PUTETI URMARII COMENTARIILE MELE
    ROBERT HORVATH DEVA BLOG
    Arta si filmele mele sculative cu un limbaj
    subfustanat
    DEVARTES BLOG

    RăspundețiȘtergere
  37. Hai Pa....nu faci fata unui ..Anonimus...

    RăspundețiȘtergere
  38. Nu degeaba mi-a zis Nikole ca esti un libidinos ..lesinat ..fara scule ...pentru muieri ..hi..hi..hi...

    RăspundețiȘtergere
  39. Nicole cur de vis
    Nu putea sa- ti spuna nimic.
    Se simte bine,
    Este fututa si rasfututa
    Aici la New York!

    RăspundețiȘtergere
  40. Serviciile disperate
    Trimit anonimi extrem de minoritari
    Sa-si inchida blogul.
    Toti au legitimatir
    De bronzati si de borati!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fisa clinica a pacientului Robert Hortvath:

      Pacientul la primul contact cu serviciile psihiatrice, internat din initiative familiei, pentru un tablou psihopatologic de model maniacal, cu simptome psihotice, incongruente şi grave tulburări comportamentale secundare (agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate, ostilitate, atitudine suspicioasă, necooperantă cu o inteligenta de debilitate mentală). Afirmativ episodul psihopatologic actual a debutat, (insidios în 2001), în urma cu 6 luni cu o agravare care s-a intensificat în ultimele trei săptamîni (energie crescută, logoree, hiperactivitate fară scop, limbaj decenzurat, bizarerii comportamentale, delir de urmărire, supraveghere, mister, interpretări delirante, comportament influenţat, labilitate psihică, impulsivitate, iritabilitate, nevoie redusă de somn), agitaţie psihomotorie, cverulentă, potenţial marcat auto şi hetero-agresiv. Debutul al primelor probleme psihopatologice are loc în 2001 cu hiperactivitate, suspiciozitate, relaţionare inadecvată la locul de muncă, şi interfamilială – interpretate ca secundare stresului; tabloul clinic s-a agravat progresiv, devenind evident în ultimele 6 luni (preocupari justiţiare, descoperiri de dosare ”ingropate”, a unor situaţii grave problematice de interes de nivel national, cu intenţia de a se implica activ în soluţionare prin diverse grupări secrete, teroriste, etc), tendinţe interpretative (totul se intimplă cu un scop şi cu implicarea propriei persoane), gîndire magică, delir erotoman, delir de grandoare.

      Ștergere
  41. RCH=RoBorta Curului Horvath19 iunie 2016 la 18:27

    Fisa clinica a pacientului Robert Hortvath:

    Pacientul la primul contact cu serviciile psihiatrice, internat din initiative familiei, pentru un tablou psihopatologic de model maniacal, cu simptome psihotice, incongruente şi grave tulburări comportamentale secundare (agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate, ostilitate, atitudine suspicioasă, necooperantă cu o inteligenta de debilitate mentală). Afirmativ episodul psihopatologic actual a debutat, (insidios în 2001), în urma cu 6 luni cu o agravare care s-a intensificat în ultimele trei săptamîni (energie crescută, logoree, hiperactivitate fară scop, limbaj decenzurat, bizarerii comportamentale, delir de urmărire, supraveghere, mister, interpretări delirante, comportament influenţat, labilitate psihică, impulsivitate, iritabilitate, nevoie redusă de somn), agitaţie psihomotorie, cverulentă, potenţial marcat auto şi hetero-agresiv. Debutul al primelor probleme psihopatologice are loc în 2001 cu hiperactivitate, suspiciozitate, relaţionare inadecvată la locul de muncă, şi interfamilială – interpretate ca secundare stresului; tabloul clinic s-a agravat progresiv, devenind evident în ultimele 6 luni (preocupari justiţiare, descoperiri de dosare ”ingropate”, a unor situaţii grave problematice de interes de nivel national, cu intenţia de a se implica activ în soluţionare prin diverse grupări secrete, teroriste, etc), tendinţe interpretative (totul se intimplă cu un scop şi cu implicarea propriei persoane), gîndire magică, delir erotoman, delir de grandoare.

    RăspundețiȘtergere
  42. RCH=RoBorta Curului Horvath19 iunie 2016 la 18:34

    RCH=RoBorta Curului Horvath=venetic psihopato-trist=zugrav sef la studiourile de zmangaleli HaznaArt=fomist boschetaro-trist=debil mintal=
    -heteroagresiv
    -labagiu precoce, delir erotoman
    -labil psihic
    -cretino-impulsiv
    -libidinoso-suspicios cu logoree si gonoree

    RăspundețiȘtergere
  43. RCH=RoBorta Curului Horvath19 iunie 2016 la 18:37

    Profilul meu de psiho-cretin pe scurt:

    RCH=RoBorta Curului Horvath= zugrav sef de cacastori la HaznaArt= labagiu muist trist=venetic transfug=boschetar de Brooklyn=debil mintal=labil psihic=cretinul mapamondului

    RăspundețiȘtergere
  44. RCH=RoBorta Curului Horvath19 iunie 2016 la 18:39

    Profilul meu de cacanar boschetar, sintetizat:

    RCH=RoBorta Curului Horvath=muiangiu libidinoso-basinos=agitatie psiho motorie=limbaj decenzurat=vanator de fluturi

    RăspundețiȘtergere
  45. Ordin de zi
    Si mai ales de noapte
    Luptatoare in uniforma
    Si in curul gol
    Blogul meu militar a devenit o hazna
    De spamuri
    Nu mai e loc editoriale sau comentarii.
    Cezar numit in copilarie Pulica
    Apoi spre adolescenta Pula
    Sprijina auto distrugerea sa si a blogului
    Din acest moment
    Misiunea mea erotica si politica inceteaza
    Pe acest blog de elita devenit o diversiune basinoasa
    A serviciilor secrete.
    Stiu ca multe luptatoare in curul gol
    I-mi vor duce lipsa.
    Stiu ca doritorii de libertate
    Sunt alaturi de mine.
    Ma voi intoarce peste ani
    Pe acest blog
    Cand spamul va inceta
    Si Cezar va fii demult mort.
    Lupta impotriva Pulimii va continua
    In sufletele noastre
    La revedere ostasi,!

    RăspundețiȘtergere
  46. Alupigus ..baaa..Rh+...
    Poporul te saluta cu salve ...dorsale ...!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Femeile in uniforma sau dezbracate
      saluta eforturile mele sculative .
      Raman o legenda nescrisa
      In cautarea frumosului si a Pizdei !

      Ștergere
    2. CEZAR NU SUGE ....ULA
      CI PULA 1

      Ștergere
  47. ULTIMA ORA
    FOTBALUL SI POLITIA BELESTE PULA;

    DIRECTOR
    Comisar şef de poliţie

    PITULESCU MIHAI


    Şeful Biroului
    Cooperare Operativă
    Comisar şef de poliţie
    PĂIŞ DAN MIHAIL


    O GRUPARE DE CRIMA ORGANIZATA ACTIONEAZA PE TERITORIUL SUA .

    MEMORIU OFICIAL - CLARIFICARI

    Stimati domni
    Multumesc pentru promtitudinea raspunsului.
    Din pacate pentru cei care cred ca vor scapa de puscarie, lucrurile prezentate in prezentarea legala sunt inverse. Din negru se face alb.
    Deci dunt obligat sa fac precizariile de rigoare.
    Mentionez ca afirmatiile mele au un martor imposibil de negat.
    Aparatul meu care a inregistrat un atac criminal pana la pierderea constintei.
    Pentru a simplifica lucrurile si a va scoate din confuzia ma voi ocupa in acest
    memoriu , numai de cele intamplate pe teritoriu Romaniei.
    Cladirea diplomatica a Romaniei la New York avand aceasta calitate.
    Deci in decizia dumneavoastra de a deschide o ancheta sau nu.
    va rog sa va referiti numai la teritoriul statului roman.
    Cu riscul repetitiei precizez
    -ATACUL CRIMINAL , INCERCAREA DE LICHIDARE FIZICA A PERSOANEI MELE
    IN PRIMA PARTE .A A AVUT LOC PE TERITORIUL ROMANIEI, CLADIREA DIPLOMATICA AVAND ACEASTA CALITATE.
    -CEI CARE M-AU ATACAT CRIMINAL, LOCUIESC IN CLADIREA DIPLOMATICA
    SUNT SALARIATI AI STATULUI ROMAN SI SUNT POSESORII PASAPORTULUI
    ROMANESC.
    - PERSOANA MEA ROBERT HORVATH INTRAND PE ACEST TERITORIU
    IN CALITATE DE CETATEAN ROMAN, MA BUCUR DE TOATE DREPTURILE
    LEGALE SI CONSTITUTIONALE ROMANESTI SI A UNIUNII EUROPENE.

    DECI TOATE, ABSOLUT TOATE PREVEDERILE CODULUI PENAL ROMAN SUNT APLICABILE IN ACEST CAZ.

    In randurile care urmeaza explic circumstantele in care au evoluat evenimentele.
    Si ce se vede exact in materialul video needitat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fisa clinica a pacientului Robert Hortvath:

      Pacientul la primul contact cu serviciile psihiatrice, internat din initiative familiei, pentru un tablou psihopatologic de model maniacal, cu simptome psihotice, incongruente şi grave tulburări comportamentale secundare (agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate, ostilitate, atitudine suspicioasă, necooperantă cu o inteligenta de debilitate mentală). Afirmativ episodul psihopatologic actual a debutat, (insidios în 2001), în urma cu 6 luni cu o agravare care s-a intensificat în ultimele trei săptamîni (energie crescută, logoree, hiperactivitate fară scop, limbaj decenzurat, bizarerii comportamentale, delir de urmărire, supraveghere, mister, interpretări delirante, comportament influenţat, labilitate psihică, impulsivitate, iritabilitate, nevoie redusă de somn), agitaţie psihomotorie, cverulentă, potenţial marcat auto şi hetero-agresiv. Debutul al primelor probleme psihopatologice are loc în 2001 cu hiperactivitate, suspiciozitate, relaţionare inadecvată la locul de muncă, şi interfamilială – interpretate ca secundare stresului; tabloul clinic s-a agravat progresiv, devenind evident în ultimele 6 luni (preocupari justiţiare, descoperiri de dosare ”ingropate”, a unor situaţii grave problematice de interes de nivel national, cu intenţia de a se implica activ în soluţionare prin diverse grupări secrete, teroriste, etc), tendinţe interpretative (totul se intimplă cu un scop şi cu implicarea propriei persoane), gîndire magică, delir erotoman, delir de grandoare.

      Ștergere
  48. INTALNIREA MINISTRULUI DE EXTERNE AL ROMANIEI CU COMUNITATEA
    ROMANA DIN NEW YORK.
    Fiind o intalnire neprotocolara intrarea s-a facut fara invitatii.
    Totusi pentru a nu avea probleme am contactat cu cateva zile inainte consulatul
    si ambasada. Mai mult decat atat am anuntat ce documente si ce intrebari vreau
    sa prezit sefului diplomatiei si membru al guvernului.

    MATERIALUL FILMAT;
    Ma prezint in timp ce ma indrept spre sediul diplomatic. Filmez ecusonul PREES
    si pe cel al Foreign Press Asociation.
    Comentez intrarea in sediu si trecerea de primul ofiter de garda.
    FARA VREO EXPLICATIE SUNT ATACAT DE 4 GARZI DIN DIRECTII DIFERITA.
    APARATUL INREGISTRAZA PUMNI , PICIOARE SI INJURATURI .
    IN MOMENTUL IN CARE SUNT LOVIT CU PICIORUL IN TESTICULE SE AUDE
    UN GEAMAT DE DURERE.......SI IMEDIAT REPETATIV ( IN ENGLEZA )
    MA OMOARA, MA OMOARA, ...SALVATIMI VIATA....CHEMATI POLITIA .....
    Sunt impins spre fundul sarii unde intrevad salvarea.
    In stanga se vede intrarea laterala compect intredeschisa. Fac o eschiva si cu aparatul
    in mina fig prin usa spre strada. Aproape lesinat sunt inconjurat de trecatori, ziaristi straini si romani.

    Materialul inregistrat are 5-6 minute lungime.

    Stimati domni
    Nu doresc sa fac acuze gratuite. Poate sunteti bine intentionati si doriti sa aplicati litera
    legii. Poate doar incercati sa va spalati miinile de orice raspundere. Dar din acest moment nu
    aveti de ales. Lucrurile sunt clare si evidente.
    Avem de aface cu o actiune bine organizata in prealabil. Acesti oameni inalti cat muntele si trenati sa bata fara a lasa urme au actionat ca urmare a unui ordin.
    Sunt absolut sigur ca un asemenea atac nu putea sa nu aiba aprobarea la cel mai inalt
    nivel al statului roman. Probabil seful statului .....
    Sa lasam scuzale deoparte.
    Aceste garzi au imunitate diplomatica pe teritoriul SUA dar......
    Personalul diplomatic roman nu se bucura de imunitate in Romania, ci dimpotriva, pot fi pedepsiti conform legilor romanesti. Similar pentru alte tari. Asta poate consta din sanctiuni disciplinare sau pedepse penale.
    Cu alte cuvinte acesti banditi trebuiau sa fie arestati imediat la sosirea in Bucuresti
    si deferiti unui tribunal militar.
    Din punct de vedere administrativ garzile aparin Reprezentei Romaniei la ONU, care
    administreaza cladirea .
    Probabil ca garzile apartin Serviciul de Protecție și Pază (prescurtat SPP) este un serviciu secret din România care are atribuții în ceea ce privește siguranța națională,
    Daca aceasta afirmatie este corecta inseamna ca in cadrul acestui serviciu actioneaza
    o grupare de crima organizata care actioneaza pe teritoriu SUA.

    Stimati domni
    Concluzie.
    Eu Robert Horvath cetatean roman aduc spre atentia Politiei Romane o crima a unor
    agenti apartinand a unui serviciu secret romanesc.
    Incercarea de omuciderea a avut loc pe teritoriul roman. Sediul Diplomatic are definitiv aceasta calitate.
    Persoanele acuzate de mine locuiesc in perimetrul cladirii, pe perioade limitate, avand
    pasaport romanesc. Deci toate datele ca acest caz sunt pertinente CODULUI PENAL ROMAN.
    Va rog a deschide un dosar si o ancheta.
    Va rog a nu introduce in acest dosar, fapte care s-au petrecut pe teritoriul SUA deci in afara teritotiului national.
    Va rog a comunica primirea.
    Deocamdata cu stima.

    Robert Horvath Deva
    Presedintele
    Devartes Film International

    PS
    Pun sub semnul intrebarii contactarea de catre dv a serviciului FBI.
    Motivul este simplu.
    In vizita personala facuta la sediul FBI New York am explicat ca unitatea de politie responsabila
    a fost mituita si datele cazului au disparut din compiuterele detectivilor.
    De acest caz se ocupa INTERNAL AFFAIR .
    5 ofiteri si 2 detectivi sunt anchetati in acest caz.
    Va rog a contacta
    NYPD Internal Affairs

    315 Hudson St · (212) 741-8401

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fisa clinica a pacientului Robert Hortvath:

      Pacientul la primul contact cu serviciile psihiatrice, internat din initiative familiei, pentru un tablou psihopatologic de model maniacal, cu simptome psihotice, incongruente şi grave tulburări comportamentale secundare (agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate, ostilitate, atitudine suspicioasă, necooperantă cu o inteligenta de debilitate mentală). Afirmativ episodul psihopatologic actual a debutat, (insidios în 2001), în urma cu 6 luni cu o agravare care s-a intensificat în ultimele trei săptamîni (energie crescută, logoree, hiperactivitate fară scop, limbaj decenzurat, bizarerii comportamentale, delir de urmărire, supraveghere, mister, interpretări delirante, comportament influenţat, labilitate psihică, impulsivitate, iritabilitate, nevoie redusă de somn), agitaţie psihomotorie, cverulentă, potenţial marcat auto şi hetero-agresiv. Debutul al primelor probleme psihopatologice are loc în 2001 cu hiperactivitate, suspiciozitate, relaţionare inadecvată la locul de muncă, şi interfamilială – interpretate ca secundare stresului; tabloul clinic s-a agravat progresiv, devenind evident în ultimele 6 luni (preocupari justiţiare, descoperiri de dosare ”ingropate”, a unor situaţii grave problematice de interes de nivel national, cu intenţia de a se implica activ în soluţionare prin diverse grupări secrete, teroriste, etc), tendinţe interpretative (totul se intimplă cu un scop şi cu implicarea propriei persoane), gîndire magică, delir erotoman, delir de grandoare.

      Ștergere
  49. Din surse sigure
    MAFIA VA CADEA !
    Am inceput opratiunea
    de dat suturi la testicole ( COAIE )
    local
    Dela New York
    Un important oras american.

    RăspundețiȘtergere
  50. Fisa clinica a pacientului Robert Hortvath:

    Pacientul la primul contact cu serviciile psihiatrice, internat din initiative familiei, pentru un tablou psihopatologic de model maniacal, cu simptome psihotice, incongruente şi grave tulburări comportamentale secundare (agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate, ostilitate, atitudine suspicioasă, necooperantă cu o inteligenta de debilitate mentală). Afirmativ episodul psihopatologic actual a debutat, (insidios în 2001), în urma cu 6 luni cu o agravare care s-a intensificat în ultimele trei săptamîni (energie crescută, logoree, hiperactivitate fară scop, limbaj decenzurat, bizarerii comportamentale, delir de urmărire, supraveghere, mister, interpretări delirante, comportament influenţat, labilitate psihică, impulsivitate, iritabilitate, nevoie redusă de somn), agitaţie psihomotorie, cverulentă, potenţial marcat auto şi hetero-agresiv. Debutul al primelor probleme psihopatologice are loc în 2001 cu hiperactivitate, suspiciozitate, relaţionare inadecvată la locul de muncă, şi interfamilială – interpretate ca secundare stresului; tabloul clinic s-a agravat progresiv, devenind evident în ultimele 6 luni (preocupari justiţiare, descoperiri de dosare ”ingropate”, a unor situaţii grave problematice de interes de nivel national, cu intenţia de a se implica activ în soluţionare prin diverse grupări secrete, teroriste, etc), tendinţe interpretative (totul se intimplă cu un scop şi cu implicarea propriei persoane), gîndire magică, delir erotoman, delir de grandoare.

    RăspundețiȘtergere
  51. RCH=RoBorta Curului Horvath20 iunie 2016 la 15:42

    RCH=RoBorta Curului Horvath=venetic psihopato-trist=zugrav sef la studiourile de zmangaleli HaznaArt=fomist boschetaro-trist=debil mintal=
    -heteroagresiv
    -labagiu feroce, delir erotoman
    -labil psihic
    -cretino-impulsiv
    -libidinoso-suspicios cu logoree si gonoree

    RăspundețiȘtergere
  52. RCH=RoBorta Curului Horvath20 iunie 2016 la 15:45

    RCH=RoBorta Curului Horvath=gandire magica cretino-psihopatoidala, relationare inadecvata=muist boschetaro-trist=debil mintal= labil psihic, agitatiecverulento-purulenta=onanist trist

    RăspundețiȘtergere

  53. CEZAR A DECEDAT DE MULT
    LA FEL CA SI PULA PERSONALA
    OCOLITI
    BLOGUL ARMYA
    PRELUAT
    DE ANONIMII SERVICIULUI SECRET !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fisa clinica a pacientului Robert Hortvath:

      Pacientul la primul contact cu serviciile psihiatrice, internat din initiative familiei, pentru un tablou psihopatologic de model maniacal, cu simptome psihotice, incongruente şi grave tulburări comportamentale secundare (agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate, ostilitate, atitudine suspicioasă, necooperantă cu o inteligenta de debilitate mentală). Afirmativ episodul psihopatologic actual a debutat, (insidios în 2001), în urma cu 6 luni cu o agravare care s-a intensificat în ultimele trei săptamîni (energie crescută, logoree, hiperactivitate fară scop, limbaj decenzurat, bizarerii comportamentale, delir de urmărire, supraveghere, mister, interpretări delirante, comportament influenţat, labilitate psihică, impulsivitate, iritabilitate, nevoie redusă de somn), agitaţie psihomotorie, cverulentă, potenţial marcat auto şi hetero-agresiv. Debutul al primelor probleme psihopatologice are loc în 2001 cu hiperactivitate, suspiciozitate, relaţionare inadecvată la locul de muncă, şi interfamilială – interpretate ca secundare stresului; tabloul clinic s-a agravat progresiv, devenind evident în ultimele 6 luni (preocupari justiţiare, descoperiri de dosare ”ingropate”, a unor situaţii grave problematice de interes de nivel national, cu intenţia de a se implica activ în soluţionare prin diverse grupări secrete, teroriste, etc), tendinţe interpretative (totul se intimplă cu un scop şi cu implicarea propriei persoane), gîndire magică, delir erotoman, delir de grandoare.

      Ștergere
  54. Lupta Rh+....esti un fleoscait ...!!

    RăspundețiȘtergere
  55. RCH=RoBorta Curului Horvath21 iunie 2016 la 09:10

    RCH=RoBorta Curului Horvath= debil mintal=psihopat muisto-trist si zugrav sef la haznaua Haznartes= simptome psihotice de labagiu feroce=hiperactivitate fara scop=venetic transfugo-cretin=limbaj decenzurat=grave tulburari comportamentale

    RăspundețiȘtergere
  56. Ramai cu femei transpirate sub brat, cu pizda floscaita
    Si tate maturand podeaua.
    Ramai singur
    Si fara de speranta.
    Blenoragia in loc de viitor.
    Spamul ca loc de pensie
    U

    RăspundețiȘtergere
  57. Deacum
    Drumuriile ne despart.
    Tu spre buda
    Eu.......

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu...spre Balaceanca si Sapoca, via Socola ! Cu tot cu Fujimori Yamammoto Lindyki, ca sa te stearga la cur !

      Ștergere
    2. Intoarce-te spre curul matii.
      Loc sfant de unde a-i aparut ,

      Ștergere
  58. RCH=RoBorta Curului Horvath21 iunie 2016 la 16:43

    RCH=RoBorta Curului Horvath=
    -venetic psihopato-trist
    -zugrav sef la studiourile de zmangaleli HaznaArt
    -fomist boschetaro-trist
    -gandire magica cretino-psihopatoidala
    -relationare inadecvata
    -agitatie cverulento-purulenta
    -onanist trist
    -debil mintal
    -heteroagresiv
    -labagiu feroce, delir erotoman
    -labil psihic
    -cretino-impulsiv
    -libidinoso-suspicios cu logoree si gonoree

    RăspundețiȘtergere
  59. Este singurul blog din univers
    Care incurajeaza spamul
    Mirosul budei permeaza blogul si imrejurimile.
    Ocoliti mirosul !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fisa clinica a pacientului Robert Hortvath:

      Pacientul la primul contact cu serviciile psihiatrice, internat din initiative familiei, pentru un tablou psihopatologic de model maniacal, cu simptome psihotice, incongruente şi grave tulburări comportamentale secundare (agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate, ostilitate, atitudine suspicioasă, necooperantă cu o inteligenta de debilitate mentală). Afirmativ episodul psihopatologic actual a debutat, (insidios în 2001), în urma cu 6 luni cu o agravare care s-a intensificat în ultimele trei săptamîni (energie crescută, logoree, hiperactivitate fară scop, limbaj decenzurat, bizarerii comportamentale, delir de urmărire, supraveghere, mister, interpretări delirante, comportament influenţat, labilitate psihică, impulsivitate, iritabilitate, nevoie redusă de somn), agitaţie psihomotorie, cverulentă, potenţial marcat auto şi hetero-agresiv. Debutul al primelor probleme psihopatologice are loc în 2001 cu hiperactivitate, suspiciozitate, relaţionare inadecvată la locul de muncă, şi interfamilială – interpretate ca secundare stresului; tabloul clinic s-a agravat progresiv, devenind evident în ultimele 6 luni (preocupari justiţiare, descoperiri de dosare ”ingropate”, a unor situaţii grave problematice de interes de nivel national, cu intenţia de a se implica activ în soluţionare prin diverse grupări secrete, teroriste, etc), tendinţe interpretative (totul se intimplă cu un scop şi cu implicarea propriei persoane), gîndire magică, delir erotoman, delir de grandoare.

      Ștergere

  60. SOLDATI
    NU VA CER SA TRCETI PRUTUL
    VA CER DOAR
    BOICOTAREA
    BLOGULUI CEZAR !
    FACETI ACEST LUCRU PENTRU
    VIITORUL
    COPIILOR VOSTRII !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fisa clinica a pacientului Robert Hortvath:

      Pacientul la primul contact cu serviciile psihiatrice, internat din initiative familiei, pentru un tablou psihopatologic de model maniacal, cu simptome psihotice, incongruente şi grave tulburări comportamentale secundare (agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate, ostilitate, atitudine suspicioasă, necooperantă cu o inteligenta de debilitate mentală). Afirmativ episodul psihopatologic actual a debutat, (insidios în 2001), în urma cu 6 luni cu o agravare care s-a intensificat în ultimele trei săptamîni (energie crescută, logoree, hiperactivitate fară scop, limbaj decenzurat, bizarerii comportamentale, delir de urmărire, supraveghere, mister, interpretări delirante, comportament influenţat, labilitate psihică, impulsivitate, iritabilitate, nevoie redusă de somn), agitaţie psihomotorie, cverulentă, potenţial marcat auto şi hetero-agresiv. Debutul al primelor probleme psihopatologice are loc în 2001 cu hiperactivitate, suspiciozitate, relaţionare inadecvată la locul de muncă, şi interfamilială – interpretate ca secundare stresului; tabloul clinic s-a agravat progresiv, devenind evident în ultimele 6 luni (preocupari justiţiare, descoperiri de dosare ”ingropate”, a unor situaţii grave problematice de interes de nivel national, cu intenţia de a se implica activ în soluţionare prin diverse grupări secrete, teroriste, etc), tendinţe interpretative (totul se intimplă cu un scop şi cu implicarea propriei persoane), gîndire magică, delir erotoman, delir de grandoare.

      Ștergere
  61. Vivat ..RH+....
    Blogul nu pica !!
    Am prea multi care ma iobesc .desi nu comenteaza ...uita-te la CONTOR MEDIA..!!

    RăspundețiȘtergere
  62. 99 la suta
    Sunt femei cu buze primitoare.
    Ele citesc cu indignare
    Comentarile mele
    Tu nu ai nici un amestec.
    In momentul in care incetez
    Sa comentez sculativ
    Blogul este si mai mort !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fisa clinica a pacientului Robert Hortvath:

      Pacientul la primul contact cu serviciile psihiatrice, internat din initiative familiei, pentru un tablou psihopatologic de model maniacal, cu simptome psihotice, incongruente şi grave tulburări comportamentale secundare (agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate, ostilitate, atitudine suspicioasă, necooperantă cu o inteligenta de debilitate mentală). Afirmativ episodul psihopatologic actual a debutat, (insidios în 2001), în urma cu 6 luni cu o agravare care s-a intensificat în ultimele trei săptamîni (energie crescută, logoree, hiperactivitate fară scop, limbaj decenzurat, bizarerii comportamentale, delir de urmărire, supraveghere, mister, interpretări delirante, comportament influenţat, labilitate psihică, impulsivitate, iritabilitate, nevoie redusă de somn), agitaţie psihomotorie, cverulentă, potenţial marcat auto şi hetero-agresiv. Debutul al primelor probleme psihopatologice are loc în 2001 cu hiperactivitate, suspiciozitate, relaţionare inadecvată la locul de muncă, şi interfamilială – interpretate ca secundare stresului; tabloul clinic s-a agravat progresiv, devenind evident în ultimele 6 luni (preocupari justiţiare, descoperiri de dosare ”ingropate”, a unor situaţii grave problematice de interes de nivel national, cu intenţia de a se implica activ în soluţionare prin diverse grupări secrete, teroriste, etc), tendinţe interpretative (totul se intimplă cu un scop şi cu implicarea propriei persoane), gîndire magică, delir erotoman, delir de grandoare.

      Ștergere
  63. La revedere ostase in curul gol !
    La revedere eroine fara numar
    Voi revenii cand Cezar va inceta sa linga
    Spamantatorii si anonimii
    Proveniti
    Din pulimea mioritica !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand ai sa-ti revii, in cur pe toti ne vei mozolii, psihopatule !

      Ștergere
  64. Fisa clinica a pacientului Robert Hortvath:

    Pacientul la primul contact cu serviciile psihiatrice, internat din initiative familiei, pentru un tablou psihopatologic de model maniacal, cu simptome psihotice, incongruente şi grave tulburări comportamentale secundare (agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate, ostilitate, atitudine suspicioasă, necooperantă cu o inteligenta de debilitate mentală). Afirmativ episodul psihopatologic actual a debutat, (insidios în 2001), în urma cu 6 luni cu o agravare care s-a intensificat în ultimele trei săptamîni (energie crescută, logoree, hiperactivitate fară scop, limbaj decenzurat, bizarerii comportamentale, delir de urmărire, supraveghere, mister, interpretări delirante, comportament influenţat, labilitate psihică, impulsivitate, iritabilitate, nevoie redusă de somn), agitaţie psihomotorie, cverulentă, potenţial marcat auto şi hetero-agresiv. Debutul al primelor probleme psihopatologice are loc în 2001 cu hiperactivitate, suspiciozitate, relaţionare inadecvată la locul de muncă, şi interfamilială – interpretate ca secundare stresului; tabloul clinic s-a agravat progresiv, devenind evident în ultimele 6 luni (preocupari justiţiare, descoperiri de dosare ”ingropate”, a unor situaţii grave problematice de interes de nivel national, cu intenţia de a se implica activ în soluţionare prin diverse grupări secrete, teroriste, etc), tendinţe interpretative (totul se intimplă cu un scop şi cu implicarea propriei persoane), gîndire magică, delir erotoman, delir de grandoare.

    RăspundețiȘtergere
  65. RCH=RoBorta Curului Horvath23 iunie 2016 la 10:04

    RCH=RoBorta Curului Horvath=
    -venetic psihopato-trist
    -zugrav sef la studiourile de zmangaleli HaznaArt
    -fomist boschetaro-trist
    -gandire magica cretino-psihopatoidala
    -relationare inadecvata
    -agitatie cverulento-purulenta
    -onanist trist
    -debil mintal
    -heteroagresiv
    -labagiu feroce, delir erotoman
    -labil psihic
    -cretino-impulsiv libidinoso-suspicios cu logoree si gonoree

    RăspundețiȘtergere
  66. Cezar
    Ai avut de ales
    Intre anonimi ,spamari
    Si un mare artist
    Curvar,
    Deci ai avut,,,de cules si supt
    Aveasta este ultima mea postare.

    RăspundețiȘtergere

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!