Google Website Translator Gadget

sâmbătă, 16 aprilie 2011

Atunci , mi-am blestemat zilele-atunci ,am blestemat armata!__________By Czar

                                  Ne apropiam cu pasi repezi de sfarsitul  anului trei .Ne simteam pregatiti,cu pieptul de arama .In piept,cu inima cat lopata lu'Stalin!. Ne simteam ofiteri!. Mai aveam de trecut insa,cateva hopuri. Dar nu conta pentru noi . Nimeni si nimic nu ne statea in cale!
                  Finalizam pregatirea, in tabara de instructie Daia.
 Un loc pitoresc si bine mobilat, pentru nevoile noastre ,in acea perioada. Daca ar fi sa amintesc numai, pista cu obstacole . Mult mai bine dotata si mai sofisticata ,decat ce vad acum pe la televizor.( unde se instruiesc asa numitele trupe speciale). Nu serveam masa de pranz, pana nu faceam ,,o trecere"! Ne distram !. Spargeam baremele stabilite in carti.! Faceam intre noi concursuri,puneam pariuri.  Ne distram pur si simplu!
   Aveam cu noi tancuri, reale. Acestea participau la pregatire. Urcam si coboram de pe un T-55 aflat in miscare desigur,mai ceva, cum urca zmecherii, treptele discotecii, in ritm de Hip -Hop . Ne distram !. Poate  chiar mai bine!  Se mai intampla sa pice cate o ploaie. Atunci, era un pic mai dificil. Era nevoie de mai multa concentrare, caci totul aluneca. Ca sa fie si mai distractiv ,senila tancului, obisnuia sa mai arunce -a dracului , cate o lopata ,doua .trei de namol. Daca o primeai in piept si nu chiar in fata, puteai considera ca,  acolo sus,cineva te protejeaza.!
          Se anunta activitate ,,importanta": Trageri de lupta, cu mitralierele de pe TAB.
 Pentru aceasta ,trebuia sa ne deplasam in mars-pe jos,pana la Avrig. Aproximativ 40 Km ,daca mai retin bine!
   Plecam pe inserate,dotati ca un pom de Craciun. Trecem peste vai si peste dealuri, asa cum ii sade bine militarului. Ajungem dis de dimineata. Putina odihna,dupa care, incepem tragerile. Incheim activitatea,pregatim echipamentul  pentru deplasare si drumul inapoi spre tabara Daia
           Mai aveam de batut cu pasul ,pe timp de noape, cam zece -cinsprezece km. Vremea, dadea semne de schimbare, inca de cu seara. Acum, se porneste o ploaie torentiala,ploaie ce avea sa ne insoteasca pana la ajungerea in tabara !.
     Facuti fleasca,cu o greutate cel putin dubla in spate, pe un intuneric ca de zmoala ,ajungem in sfarsit la locul cel mai dorit.-baraca unde eram cazati!
     Aruncam pur si simplu echipamentul de pe noi. Totul era ud si inoroit. Armele se amestecau cu bocancii si  celelalte. In intunericul de nepatruns, totul este aruncat la intamplare.
      Mai injurand,   mai chicotind, reusim sa ne varam sub paturile ,de bine de rau, uscate. Facuti covrig incepem intr-o liniste desavarsita, programul de dardaiala-controlata ,pentru a ne mai incalzi. Incet ,incet atipim.
     Sa tot fi fost ora 02-02.30  . O voce puternica si pe care nu o puteam confunda:
             COMPANIA..x...ALARMAAAA!!!!
    Liniste deplina. Toti speram ca. nu e vorba de noi. Nu putea fi vorba de noi ! Si totusi......
        Comandantul, realizand ca este foarte posibil sa se confrunte cu o mica ..razmerita(insubordonare) la lumina chioara a unei lanterne, incepe sa strige pe nume ,pe cei care erau desemnati sa conduca plutoanele!
       -   Elev plutonier Popescu  -la mine ! Si tot asa pana cand ii strange pe toti.
    Ceilalti stateam ca popandaii sub paturi,sperand sa se intample o minune si sa renunte!  Ti-ai gasit......Sefii nostri directi,primesc misiunea si termenul limita in care trebuie sa fim echipati si gata de actiune(lupta)
            Acestia fiind trup din trupul nostru,altfel puneau problema si altfel discutau:
                      - Bai, va ia mama dracului!  Avem zece minute, pentru a fii echipati si gata de deplasare!Miscaaa......
    Apoi, la o asemenea veste  spiritul de militar instruit ce salasuia in inima si cugetul fiecaruia ,nu putea sa nu reactioneze
    Orbecaind prin intunericul de nepatruns,tragem pe noi toalele ce musteau de apa si erau mai grele datorita namolului colectionat pe drum.Bocancii parca erau niste troace flescaite si pline pe jumatate ,cu un lichid nedefinit.
      Sa tot fii trecut 2-3 minute iar noi deja, printre injuraturi si blesteme ,ne intram in pasa obisnuita
  Striga cate unul;
          -Baaaa cine are un veston in plus ca eu nu-l gasesc.....
          - Ia de aici- se auzea un binevoitor amabil din cealalta parte..............si pleosc o ranita flescaita si plina de apa
          - Nu eu ti-am cerut nenorocitule........nu ti-ar mai da ..........
       Trec cele zece minute! Noi suntem echipati ,care cum si gata sa primim misiunea de lupta!
       Comandantul, cu un ton grav ,ne informeaza ca, in contextul general al actiunilor bla,bla....... un nenorocit de desant aerian   de valoare pluton ,a debarcat pe dealul x si  s- a consolidat la teren urmand sa....bla bla!
       Noi trebuia sa ne deplasam in mars fortat,aproximativ 8km si sa-i dam peste bot.
 Se distribuie munitia de manevra,cateva petarde care sa imite artileria ,se mai fac unele precizari si ..pornim
       Dealul cu pricina,ne era foarte cunoscut.Pe el salasuia o stana . Obisnuiam sa mai facem cate o vizita si mai realizam mici trocuri cu ciobanii. Dadeam o conserva, doua ,o sicluta cu cata alcool si plecam cu cas, lapte etc. Determinarea de a nimici inamicul care pusese stapanire pe stana, era deci maxima.!
      Ne-am gandit ca ar fii bine sa-i introducem si pe ciobanii in atmosfera tactica  !Drept urmare, ne deplasam in liniste deplina ,pana cand incep cainii sa dea semne de neliniste! Ploaia dupa cum am spus ,continua cu fulgeraturi  sinistre in noaptea blestemata!!
     Ne desfasuram ,alergand in noapte ca niste naluci intunecate. La un semnal, aruncam cu petarde cat mai aproape de stana si deschidem focul din toate partile
    Cainii inebuniti,dau gramada peste ciobanii care, in izmene si cu parul in mana iesisera sa ne tina piept
   Oile rup gardul subred si cu magarul in frunte, care ragea  cumplit- incep o retragere,, controlata", pe culmea dealului.Striga un cioban mai curajos
             -No ba nebunilor,care sunteti ba in mijlocul noptii.....tulai doamne..?.
              -Noi suntem bade .Am venit sa te eliberam.....
              -Da de cine ,oameni buni ca nu-i nima pe aici?
              -Apoi asa ne-au spus sefii, ca v-a ocupat inamicul....
              -Tulai doame,oameni cu carte si asa mincinosi...mergeti ba copchi si va culcati ca nici dracu nu-i pe dealurile astea.....
              -Bine bade, om merge daca zici matale.....
   Am luat de bune ce ne-a spus ciobanul. Ne-am regrupat si am pornit iarasi spre locul .....pentru noi.. locul fagaduintei   !  Tabara  Daia
                 Am aflat cateva zile mai tarziu ca, in acea noapte am trecut cu totii un important test psihologic!!
                                            Posibil ca asa o fii fost!!!
             




33 de comentarii:

  1. Da viata cruda ,dar adevarata.Eram la LM "Fane Babanu'"la C-lung,si ne alergau pe muntii din jur [Raraul]de ne dadea 'borsul"pe nas."Atunci i-am cindamnat pe toti la moarte"si m-am gandit sa ma duc la aviatie ,sa scap de alergatura .Era un hop mare de trecut VIZITA MEDICALA dupa "furcile caudine"de la SMC Bucuresti am trecut cu brio la "naviganti"eram in al noulea cer ,doar tata ,fie-i tarana usoara era necajit si zicea mai tata la orice numai la marina sau aviatie nu ca acolo se moare,du-te si tu la altceva sa vii colea la Dej la doi pasi de casa ,dar eu >>AVIATIE.S-a murit ,s-a murit mult ,am iesit cu sanatatea in copci si toate ar trece ,am scapat ,dar acuma nu ne lasa astia sa traim ,ne omoara incet,incet ,sistematic.tigri2

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Cezar,
    Cred ca te referi la alarma data de Mitroescu a doua zi de paste in anul 1977 ?.

    RăspundețiȘtergere
  3. Caut un cuvânt care să nu cadă aiurea-stimă!

    RăspundețiȘtergere
  4. @TIGRII-2 Ai dreptate! Am avut si eu colegi care au mers la aviatie . Stiu cat erau de ,,Speciali". Sanatatea Fizica Si Psihica obligatorie si eliminatorie in acelasi timp. Unul Cretu(+Dumnezeu sa-l adihneasca) pilot de incercare a picat aici la Timisoara. Inca odata nu trebuie sa cerem nimanui aprobare pt. a trai. Multa sanatate.
    @Anonim-anul se potriveste de minune. Daca vrei poti continua....

    RăspundețiȘtergere
  5. @INCERTITUDINI- trec peste surpriza.. Sarut-mana!Multumesc pentru ca ati trecut! Fiti ingaduitoare cu greselile de ortog. Nu am mai facut si corectura ca de obicei. Scuze,daca am gresit candva. O dupa -amiaza placuta si o viata plina de ..certitudini!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cretu Aurel cumva?
    am fost colegi de companie in LM
    el era la C si eu la A.tigri2

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu. CRETU GHEORGHE- a facut LM-ul la Breaza Czar

    RăspundețiȘtergere
  8. @Cezar,
    Intr-o luni, a doua zi de pasti, Mitroiescu (sau Limba cum era poreclit)a dat alarma alarma la toata scoala. Noi anul trei stateam linistiti, ramaneam in scoala (in situatie reala, trebuia sa fim avansati si repartizati la unitati operative), anul unu si doi urmand sa faca deplasarea la Daia.
    Ghinionul nostru, Limba a ordonat ca deplasarea la Daia sa se faca cu anul trei in frunte. Conform traditiei de atunci in N. Balcescu, greul a cazut pe infanterie si graniceri, finantele, chimia si intendenta mai la urma.
    Nu stiu daca prezenta cadrelor a fost 100%, dar starea lor euforica era vizibila (chiar si la Mitroescu, care in intersectia de la Trei Stejari indruma circulatia). In schimb timpul criminal, ploaie si lapovita pe tot timpul alarmei. In Daia durere mare, TAB-uri si camioane inpotmolite. A fost poate cea mai grea zi din sc. mil. of. act. (o poate egala, a doua zi dupa depunerea juramantului, 2 noiembrie 1974, cand am avut prima zi de instructie plina in Daia si ploase, cazuse lapovita)

    RăspundețiȘtergere
  9. Cezare de ce nu vrei tu s-o iei intr-o ordine cronologică, ai? Gata ai sărit de la liceu la scoala militara, maine ne intorci la scoala primara...Fii ordonat baiete, nu fi asa de imprastiat! Ai inteles?

    RăspundețiȘtergere
  10. ,,Cretu Aurel cumva?
    am fost colegi de companie in LM
    el era la C si eu la A.tigri2 "
    *********************
    Deci esti promotie ,,LUCA Dorel" !
    Sau ,,CEAUSESCU Nicu". Boooon.

    RăspundețiȘtergere
  11. Daia n-are urţu coada c-a papat-o Ţezărel! Ţe ţ-o fi inţtruit ţăracu răcnind URAAAA la botţcheţi!

    RăspundețiȘtergere
  12. In 77 am servit trei alarmari prelungite,in creierii noptilor.Primavara,tirziu.La ultima am evacuat tot mobilierul,armamentul individual si magazia subunitatii ,le-am aranjat cu grija in camioane,am incarcat separat toate documentele si dupa ce toata lumea a verificat sa nu ramina ceva...au dat incetarea.N-a plouat ,dar a durat 72 de ore.Puteam dormi si in mers!Ma poate corecta cineva?

    RăspundețiȘtergere
  13. Da ce zici Cezare hobleţule de o mobilizare mică la jumatea lui februarie 87 cu dislocare parţială a unităţii în raionul de mobilizare, ai? Să te fi văzut acolea dormind în cort şi...făcând ţurţuri la popou când mergeai la umblătoare! Viscol la greu, tehnică la greu...nu 3 TT-uri şi un pârţ ca la tine...Auzi la el: baracă! Păi băi guvidescu, baraca era un hotel de 5 stele faţă de cort...

    RăspundețiȘtergere
  14. PS. Şi ăla de-a supravegheat "lucrarea" aia de vreo lună era tot un garid de-al tău de prin Gorj: Gorgoneţu (uite că se lovesc: Garid-Gorj-Gorgoneţu)

    RăspundețiȘtergere
  15. Waw!!..lume noua! Multumesc pentru sustinere barbaROSA! (sigur nu esti Bampiras?)Imi pare rau,ca nu sunt ,,ordonat"-nu mai sunt la Armata(sic). Cum imi vine , cum bag material. asta-i treaba! Cand te hotar. de-o plimbare pana la Stalingrad sa-mi zici si mie. poate te ajut nu ca-n 44
    @Verteb..(bai ce urat suna!!) Sincer,nu inteleg ce vrei! Cred ca gresesti,mai analizeaza.
    @Dintzosu-ti-ai pus incisivii si acuma strigi ,,Da-mi proteza sa tze musctz" Don. inginer bine ca nu ti-ai pierdut matzelutza de minte,cand ai tsari cu paratzuta gaurita a lu don Ica!!

    RăspundețiȘtergere
  16. PS. Barbarosa- pana acum eu am povestit,doar despre intamplari frumoase, hazlii . Nu am intrat in subiecte de ofiter adevarat. Stai sa vezi... ce-i slabi de inger sa nu deschida!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Mei Ţezărel colega, dinţii am înţercat ţă-i lipeţc cu Corega, da n-a ţinut. Pentru tine da ţă păţtrezi ţecretu: am înţercat ţi cu Ţuper Glue da dedzeaba...
    PŢ. Vedzi ţi mai ţerţetează la buletin (nu ăla meteo) că iar dai cu muţii în faţole.

    RăspundețiȘtergere
  18. Băi Cezare vezi că Don Burcu a făcut o ofertă tuturor ăstora de avem/n-avem bloguri...Ai citit-o, sau nu? Ia vezi de te înscrie tu primu şi dacă scapi nevătămat venim şi restul sau cine-o mai fi! Dacă nu te înscrii am eu grijă să te vătămez...cu sabia piraţilor!

    RăspundețiȘtergere
  19. Si zici ,,saghia chiratzilor",oasi dragi.Puni-ti la adapost,ca s-ar pute si-tzi puni careva oasili la fert;tzii si lu vertebrosu(ci urit suni )

    RăspundețiȘtergere
  20. @vertebrosul Ei au fost colegi cu mine .iar cu Nicu Ceausescu am fost la aceiasi escadrila .tigri2

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu mai iese clei din oasele mele ca-s mugegaite. Da din CeZAR daca-l storci bine la teasc sigur scoti vreo 2-3 picaturi de oloi...asa cam cat de-o luminarica de tort.

    RăspundețiȘtergere
  22. voi sunteti doi cu barba albastra?
    Dac vrei sa nimeresti drumul pune chioru in frunte.. deci dupa tine!
    Nu avem valoare artistica pentru a merge la expo. poate mai incolo!!

    RăspundețiȘtergere
  23. @tigri2
    Pai aia era escadrila de reactie,iar tu ...esti turbopropulsat !

    vert

    RăspundețiȘtergere
  24. Vezi,daca nu belest ochii?
    Unu-i BARBA ROASA,iar celalalt Barbar ,,ROSE" !!! Temp...eramente diferite,hic!

    RăspundețiȘtergere
  25. Tind sa cred ca CeZAR nu trebuie fiert.El este deja...clei!

    RăspundețiȘtergere
  26. Ce să belească ochii garidu că el e fan încrucişătoru şi ăla nu poate din cauză că că are 1/2 de bheeelit

    RăspundețiȘtergere
  27. In anul I la lt.col Calin escadrila I,eram la Zlin 526 F,Dorel era la esc3,care era de reactie din anul I apoi din anul 2 esc,se grupa in reactieL-29 si Mig15 iar altii la elicoptere.Iar Nicu la invatamant apartinea de esc I unde eram si eu
    .tigri2

    RăspundețiȘtergere
  28. http://www.youtube.com/watch?v=xv_4wlPhOBc
    http://www.youtube.com/watch?v=In-TMo3uFwI&feature=fvsr
    http://www.youtube.com/watch?v=stYbYBLEXZE&feature=fvsr

    Vizionaţi copii sa-l vedeti pe Cezar in aplicatia pe care tocmai ne-a povestit-o...
    Ha, ha, frumosule al nostru esti!

    RăspundețiȘtergere
  29. In 1976 Mig-15 nu a mai fost folosit in pregatirea viitorilor piloti la Bobocu. Desi era mai avion decit toate celelalte, echiparea pentru zborul I.F.R.(Z.F.V.) a fost motivul ...politic.Deja aveam propriul prototip romanesc,pe care as fi vrut sa zbor(I.A.R. 93).
    MiG-29 a fost scos din inzestrare din motive idiot-politice,o crima financiara...
    Trei bucurii am avut :
    -zborul cu 124
    -zborul cu MiG-21 non AP
    -zborul cu fratzujii pe Mirage
    Si asta pentru ca zborul cu planorul a fost un ...vis fara apel!

    RăspundețiȘtergere
  30. @anonim Noi eram in blocurile cu tarometii ,nu prea ne amestecam cu "teava"decat tangential.noi eram mai "golanasi',mai libertini.Aici se zbura Zlin,An2,Iar 823,elic.Allouette,erau numai fii de barosani[la tarom] si nu prea se "dadeau ',sefii ,la noi.Elicopterul era considerat "cu reactie 'si serveam masa la 5500,clasicii la 4500.Eram mandri ca aveam ciocolata si portocale.Fiind absolvent de LM mie scoala mi sa parut raiul pe pamant.Prin anul III erau unii de la grupa meteo umblau cu un cartof legat de gat in loc de lantisor.tigri2

    RăspundețiȘtergere
  31. La mulţi ani, CeZAR-Florine, la mulţi ani tuturor care-şi sărbătoresc astăzi onomastica!

    RăspundețiȘtergere
  32. LA MULTI ANI !!!
    tuturor sarbatoritilor/elor de Florii!

    RăspundețiȘtergere

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!