Google Website Translator Gadget

duminică, 18 martie 2012

Ponturi pentru un CV mai vizibil şi apreciat de angajatori

                            Cum să-ţi măreşti şansele de angajare ?
16 Martie 2012
Foto: Shutterstock
Numărul celor care îşi caută un loc de muncă pe site-urile de recrutare a crescut foarte mult în ultimii ani, iar angajatorii manifestă un interes crescut pentru acest tip de selecţie de personal. Pentru a creşte şansele de a găsi un loc de muncă, site-urile de recrutare au scos un produs nou care oferă avantaje atât celor care vor să se angajeze, cât şi angajatorilor, scrie Rtv.net.
CV-ul premium sau Top CV-ul este o modalitate prin care cei care îşi caută un loc de muncă se pot diferenţia de restul candidaţilor. Contra unei sume de bani, CV-ul va fi afişat în topul listelor de CV-uri, astfel încât, companiile îl vor vizualiza cu prioritate.
Pe site-ul de recrutare Myjob, Top CV-ul costă 10 euro+TVA, este valabil 60 de zile şi se aplică la doar cinci CV-uri din cont. CV-urile promovate prin serviciul Top CV reprezintă, în medie, 5% din totalul CV-urilor nou create într-o lună.
Pe BestJobs, serviciul se numeşte CV premium şi costă 10 euro+TVA pentru 30 de zile, iar suma este valabilă pentru toate CV-urile din cont.
CV-ul plătit te ajută sa fii printre primii candidaţi văzuţi de angajatori
Avantajul unui asemenea CV este în primul rând vizibilitate mai mare în momentul în care un candidat plăteşte pentru acest produs.
"În momentul în care angajatorul listează CV-urile primite, Top CV-ul apare în primele locuri. Acest CV este evidenţiat printr-un background, un icon şi un fond special, care îl fac mult mai vizibil şi, automat, are şanse crescute ca să fie vizualizat", a declarat pentru RTV.NET, Oana Banu, project manager la Myjob.
Succesul unui CV plătit depinde de mai mulţi factori. "Eficienţa serviciului este influenţată de domeniul jobului, compatibilitatea candidatului cu profilul căutat de angajator, numărul de aplicări realizate, data actualizării CV-ului şi gradul de completare al acestuia şi de politica de recrutare a companiei", a precizat Monica Cacina, specialist marketing la BestJobs.
Specialiştii atrag atenţia că un CV plătit nu este de ajuns pentru a avea succes în angajare. Este foarte important cum este scris CV-ul şi acesta să se preteze tipului de job scos pe piaţă de angajator.
"Site-ul de recrutare este un intermediar între candidat şi angajator. Noi nu garantăm că angajatorul o să şi cheme la interviu. Se întâmplă ca în momentul în care este chemat la interviu, să se constate că respectivul candidat nu are nicio legătură cu experienţa trecută în CV sau cu cerinţele jobului pentru care a fost contactat", a explicat Oana Banu.
Diferenţa dintre un CV neplătit şi unul plătit se face la numărul de vizualizări. "CV-urile promovate cu Top CV au cu peste 80% mai multe vizualizări decât cele nepromovate", potrivit Myjob.
De cealaltă parte, la BestJobs, rata de vizualizare a aplicărilor realizate de utilizatorii cu CV Premium poate înregistra o creştere cuprinsă între 20-50% faţă de perioada în care nu au activ acest serviciu.
"Principalul indicator al eficienţei acestui serviciu este evoluţia ratei de vizualizare a CV-ului, atât pentru aplicările realizate de aplicant, cât şi pentru căutarile realizate de angajatori în baza de date. Spre exemplu, CV-ul unui candidat cu experienţă în domeniul financiar a înregistrat şapte vizualizări din zece aplicări în perioada cu CV Premium activat, comparativ cu perioada precendentă, când din zece aplicări au fost vizualizate doar patru", a precizat Monica Cacina.
Vizualizarea CV-urilor depinde de politica de recrutare abordată de angajatori. Astfel, unii aleg să verifice CV-urile la expirarea termenului de valabilitate a anunţului de angajare de pe site, ceea ce duce la o extinderea intervalului în care un candidat s-ar aştepta să vadă o modificare a statusului de vizionare. Alţii recrutori citesc CV-urile imediat după ce acestea le parvin şi reuşesc să facă angajarea înainte ca anunţul să expire, ceea ce înseamnă că CV-urile aplicanţilor, trimise ulterior, vor ajunge, dar nu vor fi citite, cel puţin nu în vederea ocupării acelui post.
De asemenea, unii angajatori fac o selecţie a CV-urile pe care le primesc şi le citesc doar pe cele care au experienţă în domeniul dorit sau parcurg lista de aplicanţi şi le vizualizează doar pe cele în care ultimul post este asemănător poziţiei promovate sau care "trec" de filtrele privind experienţa, studiile, aptitudinile necesare acelui post.
Recrutorii: Un CV bine făcut, mult mai important decât unul plătit
Recrutorii spun că un CV plătit este o modalitate bună de promovare a celui care îşi caută un loc de muncă, însă acest lucru nu este suficient. Avantajul vizibilităţii unui CV poate fi uşor eliminat în cazul în care un candidat nu are un CV bine scris sau dacă pregătirea lui nu corespunde jobului pentru care a aplicat.
"În cazul în care un CV corespunde cerinţelor angajatorilor, consultanţii în recrutare nu iau în considerare CV-urile plătite decât atunci când ele corespund fişei de post. Candidatul vrea să se promoveze, însă el trebuie, în primul rând să corespundă aşteptărilor angajtorilor. Şansele de recurtare a unui candidat care are un CV plătit şi a unui care are un CV neplătit sunt egale, pentru că se caută candidaţi competenţi şi nu cei care plătesc", a explicat pentru RTV.NET Marga Radu, specialistul în recrutare de la agenţia Adecco.
Aceasta atrage atenţia asupra modului în care este scris un CV, pentru că, spune ea, cei mai mulţi candidaţi nu ştiu să-şi construiască un CV, ba mai mul, aplică la joburi pentru care nu sunt calificaţi. "Un CV plătit nu înseamnă că cel care caută de muncă este bun pentru un anumit job. Ne uităm la informaţiile din CV, la modul în care el este structurat. Depinde de candidat dacă ştie să-şi construiască corect un CV, dacă ştie să aplice la poziţiile pentru care este calificat, pentru că cea mai mare problemă este că nu există niciun fel de educaţie în această piaţă. Există foarte mulţi care aplică şi nu au niciun fel de calificare", a conchis Marga Radu.

6 comentarii:

  1. tocmai voiam sa spun ca nu are nici o importanta unde apare cv-ul in top ci ce cuprinde el,dar am citit ce scrie mai jos Marga Radu si nu mai zic nimic.Are perfecta dreptate.
    un angajator face cautarea dupa cuvinte cheie si apar toti din lista,dupa care urmeaza partea grea;interviul(daca ai noroc sa te si cheme).Mai departe e alegerea sa.In rest...bani aruncati pe fereastra

    RăspundețiȘtergere
  2. @Cezar
    Felicitari pentru baiat!
    @DC
    Ai dreptate .Dar asta se intimpla deoarece locurile vizate sint bugetare.Ori in firme capusa.
    @Craiete
    Pune sa sune desteptatorul,sa nu intirzii la avocat.
    Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. n-am lucrat niciodata la bugetari,n-am avut nici o data pile desi as fi vrut,iar la privati a fost cv-ul,angajarea si gata.Nu va spun cate zeci de rateuri am dat ohoooo....
      dar de plecat am pecat eu "cand mi s-a pus pata"ca asa am vrut!!
      nu minciunesc!!

      Ștergere
  3. In urma cu o ora am primit o scrisoare de la ENEL Energie in care am gasit o hirtie groasa tip sugativa.
    Pe sugativa scrie:

    "Folosesti factura electronica in locul celei de hirtie ?
    Planteaza multumirea noastra.
    In aceasta hirtie sunt seminte de flori...."

    Nu stiu ce seminte sunt si ce valoare au dar ma bucur sa constat ca in Romania sunt si oameni civilizati care stiu sa multumeasca.
    Sper sa se inmulteasca (si oamenii si florile).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fumos din partea lor!! Daca ar mai ieftinii si curentul produs de ,,utilajele" noastre ,ar fi si mai frumos!!!

      Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!