Costurile războiului din Afganistan: 157.000 de morţi şi un trilion de dolari. A meritat?
Florin Jipa
•mai mulţi contractori morţi (3.800) decât militari străini (3.400) •400 lucrători NGO şi 67 de jurnalişti ucişi •147.000 de afgani şi-au pierdut viaţa (64.000 forţe de securitate, 43.000 civili şi 42.000 insurgenţi)
Sursă foto: Ceremonie de repatriere a doi români morţi în Afganistan.
Atacul din 11 septembrie 2001, iniţiat de organizaţia teroristă Al-Qaeda, sprijinită de guvernul taliban, a luat viaţa a 3.000 de americani şi a declanşat Războiul contra terorismului, la care au participat activ şi militarii români.
Acum, când conflictul din Afganistan se apropie de final, să vedem un scurt bilanţ: proape 157.000 de morţi şi un trilion de dolari cheltuiţi în conflictul de peste 18 ani, cel mai lung din istoria SUA, conform unui studiu realizat de Universitatea americană Brawn, preluat de presa internaţională.
Cele mai multe pierderi au fost din rândul forţelor de securitate afgane cu peste 64.000 de morţi. Pe locul doi se situează decesele în rândul civililor, 43.000, după care cele din forţele insurgente cu 42.000.
Interesant este faptul că în Afganistan au murit mai mulţi contractori – civili angajaţi la firme care au contract cu armata americană (3.800), decât militari aliaţi (peste 3.400, din care 2.300 americani). În acest moment, conform ultimului raport al Pentagonului, în Afganistan sunt în jur de 22.000 de militari aliaţi şi parteneri şi peste 24.000 de contractori civili.
Un număr impresionant de victime s-a soldat în rândul NGO-urilor, peste 400 de decese, dar au fost omorâţi şi 67 de jurnalişti.
Reprezentanţii talibanilor au anunţat luni finalizarea unui acord de încetare a focului cu SUA, care ar putea fi semnat la sfârşitul acestei luni, la Doha.
Şi oficiali americani de rang înalt au confirmat, vineri, că s-a ajuns la un acord cu reprezentanţii talibanilor pentru un armistiţiu în Afganistan.
Acordul prevede reducerea violenţelor timp de şapte zile, după care ar urma 10 zile de negocieri intra-afgane pentru stabilirea viitorului acestei ţări.
Talibanii vor trebui să se delimiteze de celelalte grupuri teroriste, precum Al-Qaeda şi Stat Islamic.
Ar urma, într-un scenariu optimist, retragerea treptată a forţelor internaţionale, eliberarea prizonierilor talibani şi militari, stabilirea paşilor politici şi administrativi pentru reconciliere.
Într-un scenariu negativ s-ar întâmpla ca acum 30 de ani când, după retragerea trupelor sovietice din Afganistan, a izbucnit un război civil între diferiţi combatanţi.
Principalul obiectiv al SUA pentru Afganistan îl constituie reconcilierea forţelor guvernamentale cu talibanii, iar reprezentantul SUA, Zalmay Khalilzad, este responsabil cu negocierile cu talibanii şi ajungerea la o înţelegere care să garanteze că teroriştii nu vor mai ataca din Afganistan alte ţări.
Pe parcursul anului trecut au fost nouă rânduri de întâlniri cu talibanii şi chiar se ajunsese la o înţelegere în toamnă dar, înainte de-a fi semnată, Donald Trump a anunţat, în urma unui atac taliban care s-a soldat cu victime militari americani, dar şi unul român, că nu va accepta nicio înţelegere până când nu vor înceta atacurile talibane.
Şi după semnarea acordului de încetare a focului, pericolul pentru militarii noştri nu se termină, deoarece, pe lângă talibani, în Afganistan mai sunt alte peste 20 de organizaţii teroriste, fiind ţara cu cea mai mare concentraţie de terorişti şi extremişti din lume.
În medie, forţele insurgente iniţiază peste 1.000 de atacuri pe lună împotriva forţelor de securitate afgane şi internaţionale.
Armata americană are aproximativ 13.000 de militari în Afganistan, în cadrul misiunii FREEDOM’s SENTINEL, cu misiuni anti-teroriste şi de instruire şi consiliere a forţelor de securitate afgane.
Dintre aceştia, peste 8.000 din militari fac parte din misiunea NATO RESOLUTE SUPPORT, care are 17.000 de militari. România este a şasea ţară contributoare, cu aproximativ 800 de militari, după SUA (8.500), Germania (1.300), UK (1.100), Italia (900) şi Georgia (870).
SUA este şi ţara cu cele mai multe victime, peste 2.300 de militari pierzându-şi viaţa în acest conflict, din cei peste 3.400 de militari străini căzuţi la datorie pe teren afgan.
România a fost prezentă neîntrerupt în Afganistan din anul 2002, unde s-au rotit peste 30.000 de militari.
Pierderile umane ale României în Afganistan se ridică la 29 de persoane, 27 de militari activi şi doi în rezervă, ce lucrau la momentul decesului, unul pentru ONU şi altul pentru MAE.
Ţara noastră a cheltuit sume uriaşe pentru sprijinul misiunii, aproape 400 de milioane de euro doar pentru diurnele militarilor, la care se adaugă cele logistice (transport, muniţii, mentenanţă, cazare, masă etc).
"SUA este şi ţara cu cele mai multe victime, peste 2.300 de militari pierzându-şi viaţa în acest conflict, din cei peste 3.400 de militari străini căzuţi la datorie pe teren afgan"
RăspundețiȘtergereMoaaaa, da ici șea e mai tare ca pe bloaga dă hanaliști "In cuiu căcării", alu Nea Merin Prăzete ot Craeova ! Ce mai, până și Radu Tudor e lităl kid, pe lângă acest cuplu dă hanaliști pulitico-militari !
RăspundețiȘtergereIoi !
Taci si invata de la ...cei mari!
Ștergere🤣🤣😛😛😎😎
Ura, trăească și să hînflorească primul zguvern democratic, instaurat la 6 marte pașcinci !
RăspundețiȘtergereȘi primul beobe pecere pe cariciopter, in frunte cu secretarul său general Așoptiriței Viurel MăKiș, cel mai iubit fiu al hangarului, erou in lupta cu gândacul de Colorado !
ȘtergereCa sa vezi ! Balaoachesul de Hurzicati chiar ca are bun tupeu ..porcesc..!
RăspundețiȘtergeretehnocrat6 martie 2020, 08:59
"Aerodromul Alexeni la 50 de ani" dar pe tine te-am exclus deoarece ai avut un limbaj neadecvat cu toate ca te atentionasem!
Ștergere
CEZAR6 martie 2020, 13:35
Ca sa vezi......
Aia ii pagina de FB...nu blog...
😂😂😂😂😂😂😂😛😛😛😎😎
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAsta este adevărata față a personajului de mai sus, o formă de viață primară, unineuronală, denumită Viurel Așoptiriței MăKiș (den. științifică Ascaris Lumbricoides MăKiș Viurelis), care împute spațiul sub denumirea de Tehnocariciul !
RăspundețiȘtergereSireacul descreierat, mai are și tupeul de a se închipui nuj ce vajnic luptător pentru drepturile tilicarilor, prin parlament !
ALUPIGUS bă descentratule, du-te de te tratează !
Aloo..bai colegi..care aveti o pila pe la baza militara..Obreja sau chiar si Sapoca?
RăspundețiȘtergereAvem un pilot..sa.l angajati sa mai scoata si el un firfireu....ca.i scumpa viata in ..Haustria
Se pricepe sa..impinga ata pe asfalt..ba chiar cred ca.i cel mai bun...😎😎
Asa porcovane...sa stai la gazeta de perete....!!!
RăspundețiȘtergeretehnocrat7 martie 2020, 13:32
Apoi ,eu te bag in pizda ma-ti de avorton, .Tu nu ai nimic omenesc in tine bai petrica putza mica, esti frustrat din toate punctele de vedere.Credeam ca mai ai vre-un "reflex" uman. Nu ai nimic , esti o jigodie mai mare decat rapanosii tai de caini de la stana ce o pastoresti.Sper sa nu mai aud de tine ...JAVRA!
RăspundețiȘtergere