Google Website Translator Gadget
sâmbătă, 31 decembrie 2022
joi, 29 decembrie 2022
Oficial | Guvernul Ciucă a adoptat proiectul de tăiere a pensiilor magistraților și a altor pensii de serviciu
Autor: Florin Pușcaș, Redactor
Publicat: 28/12/2022 16:49
Actualizat: 28/12/2022 18:27
BN breaking news justitie
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că după aprobarea proiectului de lege care vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu nicio pensie nu va mai depăşi venitul în calcul, menţionând că la baza de calcul nu vor mai fi luate în calcul veniturile care nu au caracter permanent, referindu-se la primele care se acordau în ultimele şase luni sau la drepturile salariale din ultima lună.
Conform proiectului, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, indiferent de vârstă, dar care au cel puţin 25 de ani vechime realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul, însă cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul.
ADVERTISING
„Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depăşească salariul primit în perioada activă, iar pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu şi pentru a elimina inechităţile între beneficiarii care sunt deja în plată şi viitorii pensionari”, a precizat Ministerul Muncii, citat de news.ro.
Guvernul a adoptat în cadrul şedinţei de miercuri, proiectul de lege care vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, care este prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). (documentul aici)
Marius Budăi a declarat că actul normativ adoptat respectă atât prevederile PNRR, cât şi deciziile CCR şi urmăreşte ajustarea cheltuielilor totale cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu, conform angajamentelor asumate.
„Liniile principale sunt următoarele. În primul şi în primul rând, ajustarea prin reducere a cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile stabilite şi plătite în baza unor legi speciale. Mă refer la cele şase categorii de legi, două în domeniul justiţiei, navigatorii, Curtea de Conturi diplomaţii şi, bineînţeles, pensiile militare. Reducerea cheltuielilor se va face prin ajustarea procentului de calcul de la 80 la 65% în majoritatea cazurilor, excepţie făcând magistraţii care au protecţia deciziei Curţii Constituţionale. Însă şi aici este o ajustaredată de o vechime necesară în magistratură, strict în magistratură, dar şi o reducere a cheltuielilor, astfel încât toate pensiile vor fi recalculate şi numai va exista după aprobarea acestui proiect şi publicarea lui în Monitorul Oficial şi după scurgerea termenului de şase luni de zile necesar recalculării prevăzute în lege, nicio pensie nu va mai depăşi venitul în calcul. De asemenea, la baza de calcul a veniturilor nu vor mai fi luate în calcul veniturile care nu au caracter permanent şi mă refer la acele prime acordate, se acordau statului ultimele 6 luni sau cîştigări de drepturi salariale care se acordau în ultima lună. Nu se mai ia în calcul doar ultima lună, ci pe o perioadă de 12 luni, dacă vorbim de magistraţi din ultimii 10 ani şi tot de la 6 la 12 luni pentru tot sistemul militar în ultimii cinci ani”, a explicat ministrul Muncii.
Marius Budăi a mai afirmat că vârsta de acces la pensia de serviciu şi vechimea în serviciu au fost majorate. Astfel, vechimea în specialitate a crescut la minim 15 ani, iar pentru sistemul de justiţie aceasta este de minim 25 de ani, fără perioade asimilate.
„Astfel, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, indiferent de vârstă, dar care au cel puţin 25 de ani vechime realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul, însă cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul”, a explicat ministrul Muncii.
El a menţionat că de pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii.În acest caz, cuantumul pensiei va fi micşorat cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală de 25 de ani. De asemenea, cuantumul pensiei nete nu va putea depăşi media veniturilor nete aferente bazei de calcul astfel reduse.
În baza de calcul pentru stabilirea pensiei de serviciu nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontări, restituiri de drepturi salariale aferente altei perioade, diurne sau oricare alte drepturi care nu au un caracter permanent.
Pensiile de serviciu ale magistraţilor, aflate în plată, se vor recalcula potrivit noilor reglementări în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a noii legi.
„În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, beneficiarii drepturilor de pensie de serviciu sunt obligaţi să depună o cerere la angajator pentru a alege baza de calcul a pensiei, respectiv perioada de 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate înainte de data pensionării. Dacă beneficiarul nu depune cerere de opţiune pentru baza de calcul, angajatorul va stabili baza de calcul aferentă ultimelor 12 luni de activitate”, a mai afirmat ministrul Muncii.
El a adăugat că în ceea ce priveşte personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, cei care au o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.
De asemenea, legea adoptată aduce modificări şi în cazul persoanelor care au îndeplinit funcţia de auditor public extern cu o vechime de cel puţin 15 ani în cadrul Curţii de Conturi. Acestea beneficiază, la îndeplinirea vârstei standard de pensionare, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute lunare realizate, cu caracter permanent, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.
Veniturile care constituie baza de calcul pentru pensia de serviciu nu includ sporul de risc şi suprasolicitarea neuropsihică de 50% şi nici majorarea de până la 75% din salariul de bază, câştigate în instanţă.
De pensie de serviciu beneficiază şi auditorii publici externi care, la data solicitării, sunt pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii. Şi în acest caz, cuantumul pensiei de serviciu este de 65% din baza de calcul.
Actul normativ prevede şi modificarea cadrului legal care vizează membrii Corpului diplomatic şi consular al României cu o vechime de cel puţin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe, precum şi personalul încadrat pe funcţii de execuţie specifice. Pensia de serviciu reprezintă 65% din media salariilor de bază brute lunare în lei şi a tuturor indemnizaţiilor şi sporurilor permanente, stabilite în favoarea beneficiarului pentru ultimele 12 luni de activitate în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe, înainte de data pensionării. Acelaşi principiu se aplică şi în cazul ambasadorilor, doar că în această situaţie calculul indemnizaţiilor şi sporurilor stabilite în formulă procentuală se raportează la salariul de bază de ambasador.
În cazul personalului aeronautic civil navigant profesionist, legea a stabilit că piloţii, piloţii instructori avioane de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, însoţitorii de bord/membrii echipajului de cabină cu licenţă/atestat de membru al echipajului de cabină, paraşutiştii şi personalul de inspecţie în zbor, beneficiază de pensie de serviciu dacă au vârsta de minimum 52 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist. Această categorie profesională are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 65% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.
Şi funcţionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puţin 15 ani în structurile Parlamentului, pot primi pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării. Aceasta nu va putea fi mai mare de nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile, precum şi indemnizaţia de conducere şi salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionării.
În ceea ce priveşte stabilirea pensiilor militare de stat, baza de calcul folosită este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, fără a include sporuri, diurne sau alte drepturi de acest fel.
În termen de 60 zile de la data intrării în vigoare a legii adoptate de Executiv, instituţiile implicate vor actualiza normele metodologice de aplicare a legislaţiei referitoare la pensiile de serviciu.
Întrebat dacă ar putea exista plecări din magistratură până la intrarea în vigoare a acestei legi, Marius Budăi a răspuns: „Eu cred că acest proiect de act normativ, una din grijile principale pe care le-am avut împreună cu colegii mei miniştri, dar şi cu specialiştii de noi din cadrul ministerelor a fost ca să nu dezechilibrăm instituţiile statului, exact acest lucru îşi propune şi acest proiect şi dacă o să observaţi, eu vă spun ceea ce mi s-a comunicat din sistemul de justiţie, de către specialiştii de acolo, au fost foarte multe discuţii publice şi eu am preferat să nu intru în aceste discuţi, dar nu am vrut să inducă în spaţiul public elemente care nu erau conforme cu realitatea. Discutăm astăzi pe un proiect deja aprobat, un proiect la care este adus şi care a fost adus la cunoştinţă sistemului judiciar şi deja, din spusele celor din sistemul judiciar, pensionările au scăzut foarte mult, numărul celor care solicită”.
El a mai menţionat că proiectul nu are risc de neconstituţionalitate în cazul în care legea va fi atacată
marți, 20 decembrie 2022
Comisia Europeană a cerut clarificări de la Guvern despre proiectul de „reformă” a pensiilor speciale Data actualizării:
19.12.2022 17:50 Data publicării: 19.12.2022 17:49 Ministrul Muncii, Marius Budăi. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat, luni, că va exista un proiect de act normativ referitor la pensiile speciale, iar discuţiile pe această temă cu Comisia Europeană continuă. Reforma pensiilor speciale a fost cerută de către Banca Mondială, în raportul de audit comunicat Guvernului în urmă cu două luni și a fost promisă de premierul Ciucă la întâlnirea pe care a avut-o cu Ursula von der Leyen la Bruxelles. Modificările legislative legate de pensiile speciale vor fi făcute printr-un proiect de lege elaborat de Guvern și vizează eliminarea posibilității de pensionare la 40 de ani, precum și eliminarea posiblității încasării unei pensii mai mari decât salariul avut în plată de către persoana respectivă. Din cauza nenumăratelor reacții negative ale categoriilor de pensionari speciali, Guvernul a decis însă să nu ia măsuri drastice, întinzând „reforma” pe o perioadă de 10 ani. Astfel, de-abia peste 10 ani categoriile care pot beneficia de pensie specială și pensionare anticipată vor trebui să se alinieze vârstei de pensionare universale, de 65 de ani. "Liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au decis foarte clar că nu va fi o ordonanţă de urgenţă, va fi un proiect de act normativ. Inclusiv în seara asta vom mai avea un video call cu Comisia Europeană, unde discutăm, mai avem câteva clarificări solicitate. I-am informat că am avut şi vizita specialiştilor Băncii Mondiale de la Washington la Ministerul Muncii, suntem în strânsă legătură cu Comisia. Repet, solicitarea Comisiei a fost că nu ţine neapărat de data 31 decembrie 2022, cât ţine de un proiect de act normativ care să respecte ceea ce s-a scris în PNRR şi pe linia asta suntem acum cu Comisia", a declarat Budăi, la Parlament, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, "nu există absolut niciun risc" ca România să piardă bani. "Nu există absolut niciun risc, pentru că acestea sunt discuţiile care s-au purtat şi pe care le purtăm în continuare cu Comisia Europeană, repet, la iniţiativa Comisiei Europene". Întrebat ce se va întâmpla cu pensiile parlamentarilor şi aleşilor locali, ministrul Muncii a arătat că "acestea nu sunt prinse acum în PNRR". "Nu am discutat despre aceste aspecte acum. (...) Va fi un proiect de lege iniţiat de către Guvern, după aceea trimis spre dezbatere, aşa cum este normal, în Parlament", a precizat Marius Budăi. Ministrul Muncii a amintit că pensia minimă va fi majorată la 1.125 de lei, la 1 ianuarie. "Şi se va primi prima tranşă din cei 1.000 de lei decişi plus 500 de lei, deci va lua 1.625 de lei sumă finală, înscrisă pe drepturile aferente pensiei, plus măsurile de sprijin pe luna ianuarie 2023", a explicat el. Întrebat dacă ajutoare vor primi şi pensionarii care au pensii până la 3.000 de lei, el a menţionat că în coaliţia de guvernare s-au stabilit tranşe de valori. "Vorbim de cei care au valoarea veniturilor cuprinse între 1.501 lei şi 2.000 de lei şi vor avea prima tranşă de 400 de lei şi cei care au între 2.001 şi 3.000 de lei vor avea prima tranşă de 300 de lei suplimentar faţă de noul cuantum al pensiei", a detaliat Marius Budăi.
Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/comisia-europeana-a-cerut-clarificari-de-la-guvern-despre-proiectul-de-reforma-a-pensiilor-speciale-2189641
Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
vineri, 16 decembrie 2022
Leo spunea...
1. Faptul că îndeplinirea JALONULUI 215 se amână cu 3 luni , asta înseamnă că draftul de proiect de lege cu care s-a dus Băietul la CE , nu era un proiect fezabil ci era un eșec , căci dacă ar fi avut probleme minore nu se amțna cu un trimestru.
Acest fapt este o zmetie dată și BM , pe care Băietul o lăuda cu foc că ce bună colobarare au avut ei pt. acel draft nemaipomenit.
2. CE a devenit atentă și riguroasă cu ceea ce primește din ROMÂNIA și de la BM , datorită semnalelor de ALARMĂ și sesizărilor primite de la unii (din păcate f. puțini) pensionari militari care au scris în mod repetat CE.
3. Băietul s-a fofilat până în ultimul moment ca să-și asume că trebuie să faca reforma pensiilor speciale , spunând că pensiile militare nu sunt speciale , că el se ocupă numai de pensiile din sistemul public , că nu a primit propuneri de la MFA , MAi , etc.. adica tot felul de pretexte ca să nu producă un proiect de lege de reforma bun și echitabil.
4. BRAVO CE CĂ LE-AI TRAS O PALMĂ ȘI O ZMETIE GUVERNULUI ȘI BĂNCII MONDIALE
RUȘINE GUVERN INCOMPETENT ȘI PERFID CU BM-UL TĂU CU TOT.
5. Trimiteți sesizări la CE cu propunerile voastre de REFORMĂ a Pensiilor Militare dacă vreți ca să fie ECHITATE în acest sitem MAFIOTIZAT de MFA.
16 decembrie 2022 la 08:00
joi, 15 decembrie 2022
Bosorogilor ii groasa si prezinta ..umflaturi !!
Feriti-va de ..Ifrim !!
Andi-Mihai Anton
·
Crime prin metode necunoscute
==============================
Din păcate, vin din ce în ce mai multe vești cum că NU doar cei injectați fac cheaguri de sânge și cad secerați. Zilele astea, mai mulți cercetători au spus că injectații transmit celor neinjectați "ceva-ul". Presa se preface că publică dezvăluiri, tocmai ca populația să aibă impresia, în nivitatea ei, că mor "su8it" numai cei care s-au înțepat. Ei sunt doar mai expuși decât cei neînțepați, asta-i tot, iar de vizat știm că suntem vizați toți. Scârbele conducătoare stau ascunse la loc sigur, așteptând să moară oamenii unul câte unul, până când se ajunge la numărul de vii pe care și l-au dorit stăpânii lor non-umani. Ne-au spus că trebuie eliminat carbonul, iar carbonul suntem chiar noi.
Aici sunt două probleme: una de etică și una de organizare, ambele grave și care cer rezolvare urgentă. În perioada prostovăniei plantare, susținătorii injecției ne-au supărat prin fanatismul lor și prin lipsa de empatie față de cei care nu voiau să cânte același cântec patriotic cu ei. Acum, când dăm dovadă de lipsă de empatie și aruncăm cu satisfacție câte un "păi și ce dacă a murit, cine l-a pus să se înțepe?", mi-e teamă că nu suntem nici mai deștepți și nici mai empatici decât erau ei în perioada respectivă. Mor oameni, pricepeți? Înțepați sau nu, MOR OAMENI, ca să facă loc unei rase non-umane, o rasă care nu suportă dioxidul de carbon și carbonul în general. V-am scris despre ei și v-am spus și care sunt scopurile lor, respectiv acela de a înlocui carbonul din corpul uman cu siliciu, fapt care va permite unor programe de "inteligență" artificială să modifice ADN-ul și prin asta să-l controleze. Tehnologia folosită este, de asemenea, non-umană, așa că nu vă așteptați să o cunoască vreun medic. Din păcate, celor care încă mai vor dovezi științifice după o știință omenească, trebuie să le spunem să se culce ca să nu mai facă zgomot. Aici nu e vorba despre tehnologie cunoscută pe Ter-RA și în consecință vom vedea doar efectele, fără să cunoaștem în totalitate cauzele. Tehnologia folosită pentru genocid, pur și simplu ne depășește.
A doua problemă este una de organizare. Trebuie raportate toate cazurile de m_o_ar-te_sub_!t@ către oameni care centralizează astfel de date, în încercarea de a vedea în ce context se fac acele cheaguri de sânge. Nu renunțăm la luptă și ținem aproape unii de alții. Facem schimb de informații. În acest război trebuie să luptăm deopotrivă, injectați și neinjectați, pentru că autorii crimelor sunt niște zdrențe vândute, care trebuie pedepsite aspru. Nu ne lăsăm, nu ne panicăm și nu intrăm în depresie. Trebuie aflat de la ce se moare și în ce context, ca să putem, pe cât posibil, să evităm situațiile grave. Un lucru e cert, că cei care vor muri fără să fi pactizat cu dracu, vor fi victime nevinovate - în cazul lor, călăii nu și-au atins scopul. Iar cei care au greșit și s-au înțepat, dacă vor acționa cum trebuie, spunând adevărul și luptând împreună cu ceilalți, cel mai probabil vor fi apreciați de Domnul, sau măcar vor avea satisfacția că au făcut ceea ce este corect până la capăt.
Vă dau câteva sfaturi ca fitoterapeut, atât celor înțepați cât și celor neînțepați: luați-vă pulsul la 2-3 zile! Cât timp pulsul este normal (70-90 bătăi pe minut), nu ar fi neapărat motive de îngrijorare. Hidratați-vă corespunzător: ceaiuri, apă de izvor pe cât posibil, evitați sucurile de orice fel. Dacă aveți în general tensiunea ridicată, luați ceai de traista ciobanului (normotensiv), iar pentru protecția venelor, beți ceai de sulfină (le puteți combina). Grijă mare la ficat (turiță mare) și rinichi (rădăcină de pir și troscot), pentru că cele două organe sunt sprijinul vostru în ceea ce privește detoxifierea organismului. Păducel și roiniță pentru palpitații, salvie și lavandă pentru a vă calma, cervană pentru tiroidă. Soc pentru a provoca eliminarea toxinelor prin transpirație și muguri de pin pentru a lupta cu proteina cu țepi. Evitați carnea roșie și mai ales cea de porc. Evitați în general tot ce se vinde prin magazine. Ieșiți din orașe și mergeți la cel mai apropiat izvor sau la oameni cu fântâni să vă luați apă.
Și dacă încep să se înmulțească m|o__r__ț!l3 $u8|t3, mergem să-i scoatem afară din bârlog și ne pregătim să-i judecăm în tribunale publice.
NU UITĂM!
NU IERTĂM!
NU CEDĂM!
Facem ceea ce se cuvine, PÂNĂ LA CAPĂT! Domnul va fi cu noi în tot ceea ce întreprindem!
P.S. Îmi cer scuze, nu am vrut să panichez pe cineva. Sunt din ce în ce mai multe cazuri de deces inexplicabil și nu trebuie să stăm cu mâinile în sân.
288 comentarii
Mariana Valentina Glavan
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text care spune „10:38 alopecie, edeme, rani, leziuni ale pielii forma de suc proaspat aplicat pe comprese cu infuzie, spalaturi locale. sub rani, Contraindicatii: -Cervana nu trebuie folosita sub nici o forma de catre persoanele ce sufera de hipotiroidism, femei insarcinate sau care alapteaza. UBLICITATE Ce este vertijul? + cou-e+ ^au7e e! Când ai nevoie de medic. Programează-te rapid! 00:03 03:41”
Răspunde1săpt.
Carmen-Ioana Balanescu
Proteina Spike e cea care se transmite de la v@xx la cei nev@xx (și aici intra în funcțiune sistemul imunitar al fiecăruia pt a o anihila și elimina din organism), nu se știe dacă componenta mARN se transmite sau e foarte instabila și deci nu e un pericol de afectare pt cei nev@xx, ÎNSĂ CEEA CE CRED CA E CEL MAI NASOL SI CLAR SE TRANSMIT NEV@XX - SUNT NANOBOTII !!😌
Uitati în filmuleț cât de ușor se poate face, deci maaare atenție!
sâmbătă, 10 decembrie 2022
SUA și țările G7 susțin planul de pace propus de Ucraina: mingea a ajuns în terenul Rusiei
Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 10/12/2022 09:37
război, mariupol, ucraina, rusia, armată, soldați
Statele Unite ale Americii și țările G7 susțin planul de pace prezentat de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski - potrivit ambasadorului american la Kiev, Bridget Brink, relatează Rador.
Aceasta a declarat, într-un interviu pentru televiziunea "24 Kanal", că planul lui Zelenski ar putea fi o posibilă soluție pentru războiul din Ucraina. "Acum, este foarte clar cine este de partea păcii și cine este de partea războiului. Președintele Zelenski a vorbit despre un plan de pace, alcătuit din zece puncte. Noi, Statele Unite și țările G7, sprijinim acest plan, deoarece credem că ar putea fi un potențial plan de a pune capăt războiului. Chiar luni, Rusia a tras, din nou, 70 de rachete asupra orașelor ucrainene. Este foarte clar acum că rușii nu vor să pună capăt războiului. Statele Unite susțin pacea. Pacea care a fost propusă în planul lui Zelenski" - a afirmat diplomatul.
ADVERTISING
RBC aminteşte că, în timpul unui mesaj adresat membrilor G20, președintele Volodimir Zelenski a prezentat "formula de pace" a Ucrainei. Este vorba despre un plan referitor la modul în care se poate pune capăt războiului declanşat de Rusia. Această formulă constă în garanții pentru securitatea radiațiilor, nucleară, alimentară și energetică, precum și retragerea trupelor ruse din teritoriile ocupate
vineri, 9 decembrie 2022
Președintele Austriei critică propriul guvern care a blocat aderarea României la Schengen și a pus în pericol economia austriacă Data actualizării: 09.12.2022 13:43 Data publicării: 09.12.2022 13:29 Preşedintele Austriei Alexander Van der Bellen spune că regretă decizia guvernului său, care a blocat aderarea la Schengen a României. FOTO: Twitter Preşedintele Austriei Alexander Van der Bellen spune că regretă decizia guvernului său, care a blocat aderarea la Schengen a României, și care acum a dus la situația în care economia austriacă este amenințată de contramăsuri românești. 0 seconds of 2 minutes, 54 secondsVolume 56% embed Nicolae Ciucă: Nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei Cristian Diaconescu, despre decizia Austriei cu privire la aderarea României la Schengen Rareș Bogdan: Cancelarul Nehammer a amintit că Austria a fost imperiu Ministrul austriac de interne: Astăzi voi vota împotrivă Ministrul Turismului îi îndeamnă pe români să nu se mai ducă la schi în Austria Ciucă, discurs furios la adresa Austriei Bulgaria amenință Olanda și Austria Argumentul Austriei de a bloca aderarea României la Schengen, contrazis de cifre Mai poate Austria să spună DA intrării României în Schengen? Potrivit președintelui austriac, blocada Schengen nu reprezintă la o soluție la problema migranților și face apel la dialog. "Regret profund decizia guvernului austriac de a bloca aderarea #Schengen a României și Bulgariei. Este adevărat că Austria se află într-o situație dificilă din cauza numărului foarte mare de solicitanți de azil. Dar blocada Schengen nu contribuie la o soluție. Dimpotrivă, economia austriacă este acum amenințată cu amenzi ca urmare a contramăsurilor românești. Nu putem face față provocărilor din domeniul zborului și migrației decât împreună cu partenerii noștri din UE. Sper că o soluție prin dialog este posibilă în curând", a transmis pe Twitter Alexander Van der Bellen. Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media Ministerul Afacerilor Externe l-a chemat de urgență în țară pe ambasadorul în Austria, Emil Hurezeanu. Chemarea are legătură cu votul negativ pe care Austria l-a dat României în privința aderării la spațiul Schengen. MAE anunță: „Este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu ac
Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/presedintele-austriei-critica-propriul-guvern-care-a-blocat-aderarea-romaniei-la-schengen-si-a-pus-in-pericol-economia-austriaca-2178935?fbclid=IwAR02z07-xeRHOwAAmpL6F-PP0MteMDCKiQaGRLqXn-s0CV2TDKLKCJf2Dfg
Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
marți, 6 decembrie 2022
Presa ucraineană: Incidentul de la aerodromul ”Engels” - cea mai mare lovitură adusă imaginii Rusei în ultimii 30 de ani
STIRI EXTERNE
06-12-2022 | 05:30
bombardiere rusestiTWITTER
Incidentul de la aerodromul rus „Engels” din regiunea Saratov este una dintre cele mai grave lovituri de imagine pentru Federația Rusă din ultimii 30 de ani, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.
autor
VLAD DOBREA
Evenimentul fără este catalogat, de un expert citat de publicația ucraineană, drept fără precedent. El a explicat: distanța de la linia frontului până la baza aeriană a rușilor este de aproximativ 650 de kilometri.
Forțele armate ale Ucrainei nu au arme care să poată lansa lovituri la o distanță atât de mare. Este posibil ca lansarea dronei, care a lovit aeroportul, să fi avut loc de pe teritoriul Federației Ruse sau, în dimineața zilei de 5 decembrie, a avut loc prima utilizare în luptă a unei drone fabricată în Ucraina care are o rază de 1.000 de Km, scrie Obozrevatel.
„Opțiunea de a folosi arme din occident poate fi exclusă, deoarece SUA și aliații săi sunt foarte precauți cu privire la transferul de arme în Ucraina pe care le pot folosi pentru a lovi obiecte de pe teritoriul Federației Ruse”, se arată într-un raport.
Expertul a subliniat că explozia de la aerodrom a rănit imaginea Federației Ruse.
CITEȘTE ȘI
petrol romania
Petrolul din Rusia este interzis oficial în UE. Ministrul Energiei: Rafinăriile din România au găsit surse alternative
Baza aeriană „Engels” este unul dintre elementele cheie ale scutului nuclear al Federației Ruse . "Și, în consecință, cel mai important factor strategic care garantează securitatea Rusiei. O unitate care s-a dovedit a fi lipsită de apărare împotriva unei lovituri cu drone", a scris expertul, conform publicației ucrainene.
luni, 5 decembrie 2022
About Us
Contact Us
Cookies Policy
Disclaimer
Terms And Conditions
Adio implanturi dentare! Dinții care cresc în doar 9 săptămâni. Descoperirea SECOLULUI
admin decembrie 4, 2022 0 Uncategorized
Fiecare dinte extras la dentist isi pune amprenta atat asupra sanatatii corpului, cat si asupra aspectului fizic.
Din fericire, insa, progresul inregistrat de medicina stomatologica in ultimii ani permite solutii din cele mai avansate, iar implanturile si protezele dentare fiind tot mai durabile si mai estetice. Dar recent a intrat in uz o procedura cu adevarat revolutionara, care permite regenerarea completa a dintilor cazuti!
Potrivit unui studiu de ultima ora realizat de celebrul medic stomatolog Jeremy Mao de la Universitatea Columbia, in prezent dintii pot fi regenerati complet prin intermediul celulelor stem prelevate de la pacient, potrivitcezicelumea.ro.
Acesta tehnologie moderna va ofera posibilitatea de avea dinti noi in doar noua saptamani. Acest termen de noua saptamani este timpul necesar pentru acest proces de crestere.
Iata deci ce importanta uriasa au aceste proceduri de autoregenerare dentara. Sunt mai putin invazive, implica riscuri mult mai mici, plus ca sunt complet nedureroase.
Aceasta tehnologie ultramoderna bazata pe regenerarea naturala a dintelui in jurul unui esafodaj ortodontic permite cresterea completa a tesutului dentar in decurs de numai noua saptamani. Iar celulele stem sunt ingredientul cheie al procedurilor de autoregenerare.
Nota:Aceasta procedura nu este inca disponibila pentru toti oamenii din lume. Este inca in curs de cercetare si aprobare din partea autoritatilor medicale.
duminică, 4 decembrie 2022
Estonia cumpără sisteme de lansatoare de rachete HIMARS. Este cea mai importantă achiziție de arme din istoria țării Data publicării: 03.12.2022 16:27 Raza de acţiune a rachetelor HIMARS comandate de Estonia variază de la 70 la 300 de kilometri. Foto: Profimedia Images Estonia a semnat un contract pentru achiziţionarea de sisteme de lansatoare de rachete americane HIMARS, pentru suma de 200 de milioane de dolari, a anunţat sâmbătă Centrul estonian pentru investiţii în apărare (ECDI), informează Agerpres. Directorul executiv al ECDI, Magnus-Valdemar Saar, a încheiat acordul cu Agenţia americană de cooperare pentru apărare şi securitate (DSCA), o agenţie a Departamentului Apărării din SUA, pentru a îmbunătăţi "capacitatea de tir indirect" (adică asupra ţintelor care nu sunt vizibile pentru operatorul bateriei) a forţelor estoniene, potrivit unui comunicat. Acest tip de lansator de rachete a fost furnizat Ucrainei de către Statele Unite, sporindu-i capacitatea de apărare în faţa invaziei ruse, lansate pe 24 februarie. Estonia, vecină cu Rusia, şi-a crescut de atunci cheltuielile pentru apărare, la fel şi statele vecine baltice, Lituania şi Letonia, precum şi Polonia. Aceasta este cea mai importantă achiziţie de arme realizată vreodată de Estonia. În cadrul acestui contract, partea estonă va furniza muniţie, precum şi soluţii de comunicare, de pregătire şi de logistică, a declarat Ramil Lipp, şeful departamentului de armament al ECDI. Rachetele comandate de Tallinn - al căror număr exact nu a fost precizat - sunt de diferite tipuri, raza lor de acţiune variind de la 70 la 300 de km. Ele vor fi livrate din 2024. În noiembrie, și Lituania şi-a anunţat intenţia de a cumpăra opt sisteme de lansatoare de rachete HIMARS, pentru suma de 495 de milioane de dolari.
Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/estonia-cumpara-sisteme-de-lansatoare-de-rachete-himars-este-cea-mai-importanta-achizitie-de-arme-din-istoria-tarii-2172331?fbclid=IwAR19hFR8AoDV73Kqm9T2A46zPY_-El4FblyAf21Lis4f-0TVCOLru_UeiYE
Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
vineri, 2 decembrie 2022
Cu ochii pe sondaje. Ce ne spun, ce pricepem
o zi în urmăAdaugă un comentariu!de Florin Șperlea286 Vizualizări:
Prima pagină » Cu ochii pe sondaje. Ce ne spun, ce pricepem
Un recent sondaj CURS, cu o eșantionare ce pare potrivită unui asemenea demers, spune că peste 80% din cei chestionați doresc desființarea pensiilor speciale.
Procentaj, probabil, deloc surprinzător, atât timp cât acestea au fost percepute ca fiind „ajustate” mereu în defavoarea celor mulți, care nu se pot bucura de asemenea beneficii.
Întrebați însă care ar fi categoria profesională care ar trebui să se bucure de pensii speciale, 75% (total de acord și parțial de acord) au răspuns că piloții și personalul aeronautic.
În pofida tuturor încercărilor de a explica public, atât de unii militari în rezervă și retragere, care sunt omniprezenți în studiourile televiziunilor de știri, ale unor oficiali și ale unor reprezentanți ai asociațiilor de militari în rezervă și retragere, că pensiile militare de stat nu sunt pensii speciale, sondajul a inclus în această secțiune – cine sunt aceia care ar trebui să primească pensii speciale? – și pensiile militare.
44%, la mare distanță, așadar, de piloți și personalul aeronautic, au susținut că „pensionarii militari/militarii” ar putea primi „pensii speciale”.
Las deoparte neputința informării în cazul celor care au amestecat, senin, pensiile speciale cu pensiile militare de stat (rămâne, deocamdată, în cazul CURS, în ceea ce mă privește, doar ipoteza informării incorecte!), dar sondajul îmi spune că publicul chestionat e destul de greu de înțeles în răspunsurile pe care le oferă.
Dacă aș fi factor de decizie (apropo, pentru aceia care ne scriu, des, mai mult sau mai puțin întemeiat, certându-ne pe noi în privința cuantumului pensiilor militare, le reamintesc că săptămânalul „Observatorul militar” nu „dă pensii”, nu mărește pensiile militare, nu prorogă termene, nu propune proiecte de lege în domeniu, ci doar informează cu privire la deciziile luate în acest sens, și a făcut-o în nenumărate rânduri, în paginile sale), așadar, dacă ar fi să iau decizii pe seama acestui sondaj, aș fi mai degrabă derutat, dacă nu bulversat de-a dreptul.
Înainte de toate, pentru că peste 65% susțin că au în continuare încredere în armată (pe primul loc în topul instituțiilor socotite de încredere de români!), doar 44% ar fi de acord (parțial sau total) cu pensiile militare (socotite, eronat, „speciale”), iar întrebați fiind care sunt „principalele două probleme ale României de care conducerea țării ar trebui să se ocupe de urgență”, numai 6% consideră că acestea ar fi „războiul, armata, siguranța națională”, 27 de procente, pe primul loc, așadar, identificând prețurile, inflația, utilitățile și prețul energiei.
Adică temerile și problemele târâte zi cu zi.
Prin urmare, aceste valorizări atât de diferite ne spun un lucru cât se poate de simplu: publicul e tot mai puțin conștient de problemele reale ale armatei, pe care o creditează cu încredere într-un soi de inerție a răspunsurilor standard la mai toate sondajele, întemeiate, totuși, pe disciplina, ordinea și eficiența dovedite în împrejurări critice, în special cauzate de dezastre naturale, dar când e vorba de răsplata publică a unui statut aparte, care implică privațiunile serviciului ca atare și restrângerea unor drepturi și libertăți, dar, mai cu seamă, un Jurământ față de Țară, întemeiat pe asumarea sacrificiului suprem, cetățeanul român se simte îndreptățit să se uite cu prețuire și înțelegere la… piloți și personalul aeronautic!
În fapt, problema nu este la aceia care participă la sondaje, nici măcar a acelora care le construiesc și le pun în practică.
Problema reală, în opinia mea, este neputința noastră de a gândi strategia potrivită pentru a impune și valoriza, în cel mai înalt grad cu putință, profesia militară (și mă refer, aici, la toți aceia care poartă un grad militar, din toate structurile sistemului național de apărare), de a explica unui public – care are tot mai puțin contact cu noi, purtătorii de uniformă militară, cu excepția festivismelor și a „festivalurilor militare” de tot soiul – ce fel de sacrificii facem și, mai cu seamă, la ce ne pricepem și în ce fel ceea ce știm să facem este în beneficiul lor, al cetățenilor.
Care trebuie să știe cât timp ne ia să învățăm să tragem cu o piesă de artilerie, cât timp ne ia să învățăm să folosim un radar sau să pilotăm un avion de luptă, cât durează să înveți să dezamorsezi o bombă, cu riscurile implicite, sau cât de greu este să îndeplinești o misiune când nu ai la dispoziție instrumentele și tehnica potrivite, pentru că atât ne permitem să investim în echipamente militare (că pe „roz” am tot stat!).
E bine să privim mai atent spre sondaje, dacă nu cumva e la fel de potrivit să le facem pe ale noastre.
Ca să știm ce poate fi și trebuie îndreptat, schimbat, adaptat.
Altiminteri, o să urmărim uimiți cum modificările semnificative ale mentalului colectiv ne produc tot soiul de surprize, preferând să ne ascundem înapoia veșnicei și perdantei marote că doar alții sunt de vină și că „nu ne înțeleg civilii”.
pensii militare pensii speciale sondaj CURS
Forumul internațional Female Leaders
in Security and Defence, la București
vineri, 25 noiembrie 2022
Rusia ar putea fi trădată de Generalul Iarnă. Înghețul, armă cu două tăișuri pentru ucraineni
25.11.2022 17:34
Cristina Ene
43
live
Generalul Iarnă, un aliat tradițional al Rusiei, ar putea schimba tabăra în această iarnă, în timp ce ucrainenii l-ar putea avea de partea lor pe Generalul Degerături, relatează Politico.
Transportoare blindate de personal în Harkov înainte de invazia rusă FOTO SHUTTERSTOCK
Transportoare blindate de personal în Harkov înainte de invazia rusă FOTO SHUTTERSTOCK
Președintele rus Vladimir Putin nu se mai poate baza pe vechiul aliat în circumstanțele actuale, când înghețul este mai degrabă un dușman decât un prieten pentru soldații ruși demoralizați și prost echipați.
În pofida estimărilor analiștilor militari că venirea ierni va marca o încetinire a ritmului de luptă pe principalele fronturi, contrariul pare să se producă în măsura în care ambele părți vor încerca să se agațe de propriile avantaje: Rusia va căuta să îl arunce din nou în luptă pe Generalul Iarnă, în timp ce Ucraina, mult mai bine echipată să reziste temperaturilor negative datorită ajutorilor aliaților, va miza pe Generalul Degerăturilor, notează Politico.
Planul Rusiei este să frângă moralul civililor lăsându-i fără curent și căldură, în timp ce al Ucrainei este să lanseze atacuri cu ajutorul unităților de comando și să pună presiune pe recruții ruși ce intră în luptă slab echipați pentru ger.
„Bătăliile au loc zi și noapte, indiferent de vreme”, a declarat de pe câmpul de luptă pentru Politico fostul deputat Egor Firsov, în prezent medic militar.
„Acum sunt aproape de Bahmut. Situația de aici este foarte complicată. Se schimbă în fiecare zi oscilând ca un pendul - de la succesele noastre și euforia când avansăm, la situația dificilă când inamicul avansează", a scris el.
Firsov a subliniat că pe front a nins, ceea ce e preferabil ploii înghețate pentru că „nimic nu e mai rău” decât asta.
Ministerul ucrainean al Apărării a indicat la rândul său cu o ușoară ironie că „cei care discută în prezent despre o posibilă pauză a ostilităților din cauza temperaturilor de îngheț probabil că nu au stat la soare în ianuarie pe coasta sudică a Crimeei”.
Ucrainenii speră să-l atragă de partea lor pe Generalul Iarnă întrucât, în ciuda faptului că rușii au suplimentat armata cu rezerviști, aceștia se plâng deja de condițiile de luptă și de faptul că sunt lipsiți de provizii esențiale nemaivorbind de haine călduroase și protecție în fața gerului.
„Rușii își reiau și își intensifică operațiunile ofensive la sud-vest de provincia] Donețk", a subliniat Katerina Stepanenko de la Institutul pentru Studiul Războiului, care monitorizează situația luptelor folosind surse deschise. Ea a adăugat că rușii au adus parașutiști experimentați, eliberați pentru acest front de luptă în urma retragerii trupelor care apărau orașul Herson.
La rândul lor ucrainenii au mutat forțe pentru a-și întări pozițiile defensive, a observat Nick Reynolds de la Institutul Regal al Serviciilor Unite din Marea Britanie, un grup de reflecție în domeniul securității care efectuează analize operaționale pentru statul major al Ucrainei.
O sursă de securitate ucraineană, care a cerut să rămână anonimă deoarece nu este autorizată să vorbească cu presa, a declarat pentru Politico că avioanele de război rusești ar fi început să testeze apărarea aeriană ucraineană de-a lungul graniței. Bloggerii militari ruși au susținut pe conturile de Telegram că ucrainenii instalează mai multe posturi de observare a frontierei, echipate cu dispozitive electronice de ascultare, și că amplasează mine la nord de Cernihiv.
Iarna, o armă cu două tăișuri pentru ucraineni
Ucrainenii ar putea avea sentimente amestecate în privința genului de iarnă pe care și-o doresc în contextul războiului și ar avantajelor pe care le-ar putea avea împotriva armatei ruse, notează Politico. O iarnă blândă ar fi în măsură să atenueze impactul bombardamentelor rusești asupra rețelei electrice a țării. Dar ar însemna și drumuri impracticabile din cauza noroiului, îngreunând deplasarea trupelor și a blindatelor pentru ambele armate.
Pe de altă parte, ucrainenii sunt cei ce caută să profite de impulsul pe care l-au obținut în ultimele săptămâni prin victoriile din Harkov, în nord-est, și, mai recent, în Herson, în sud. În plus, avansul câștigat prin eliberarea Hersonului a adus Crimeea în raza de acțiune a rachetelor lor.
O iarnă friguroasă, cu terenul înghețat, ar ajuta manevrelor ambelor părți, în timp ce temperaturile de îngheț ar avea probabil efecte asupra trupelor rusești și a echipamentului lor de proastă calitate. Rușii nu mai au copaci după care să-și ascundă tancurile și vehiculele. Iarna trecută, în timp ce încercau să avanseze asupra Kievului, rușii au fost afectați de defecțiuni mecanice din cauza echipamentelor de slabă calitate și a eșecului de a-și pregăti temeinic pentru iarnă tancurile și vehiculele blindate.
Într-o evaluare recentă, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington a estimat că generalul Degerături îi va favoriza probabil pe ucraineni.
„Condițiile de iarnă ar putea afecta în mod disproporționat forțele rusești slab echipate din Ucraina", a declarat ISW. Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a făcut publice eforturile de a-și antrena și echipa mai bine trupele, cel mai probabil, potrivit evaluării ISW, rezultatul încercărilor „de a potoli nemulțumirea publică" din Rusia față de condițiile pe care soldații ruși sunt nevoiți să le suporte. Recent, recruții din Rostov au postat un videoclip pe Telegram în care se plâng de lipsa instruirii, a echipamentelor și a alimentației adecvate. „Ne plătim mâncarea din buzunar", au spus ei.
Între timp, se pare că forțele rusești au început să primească veste antiglonț și căști de fabricație iraniană, notează Politico. Dar este puțin probabil ca acestea să egaleze calitatea hainelor și a echipamentului pe care aliații occidentali ai Ucrainei le-au trimis în grabă trupelor ucrainene, pe măsură ce vremea devine friguroasă.
Ministerul britanic al Apărării a raportat recent că a trimis 195.000 de seturi de iarnă, urmând să mai trimită și altele; alți parteneri occidentali furnizează la rândul lor țării invadate uniforme, generatoare mobile și corturi pentru 200.000 de soldați – printre aceste țări numărându-se Lituania, Germania, Danemarca, SUA, Suedia și Finlanda. Canada furnizează Ucrainei 500.000 de uniforme de iarnă.
marți, 22 noiembrie 2022
sâmbătă, 19 noiembrie 2022
vineri, 18 noiembrie 2022
Războiul din Ucraina ia o turnură neașteptată - Experţii ruşi se tem de o revoluţie precum cea din 1917
Autor: F. P.
Publicat: 18/11/2022 00:26
Actualizat: 18/11/2022 00:27
Sursa foto: ssatipura.com
rusia ucraina
În vreme ce locuitorii din Herson sărbătoresc încă eliberarea oraşului lor, reputaţia lui Putin se degradează din ce în ce mai mult în Rusia. Scutindu-se de umilinţa unei primiri glaciale, Putin a preferat sa nu meargă la summitul G20 care tocmai s-a încheiat în Indonezia.
Această decizie arată în ce măsură este izolat pe scena internaţională preşedintele rus. Recent, India şi China şi-au exprimat dorinţa ca războiul din Ucraina să se termine. Coreea de Nord pare şi ea să se distanţeze de Kremlin. Această singurătate începe să se facă simţită în Rusia şi îi îngrijorează pe unii experţi ruşi care se referă la o mânie tot mai mare din partea poporului rus, notează publicația belgiană La Libre Belgique, potrivit Rador.
ADVERTISING
Aceste îngrijorări au făcut obiectul principal al celebrei emisiuni de televiziune de propagandă a lui Vladimir Soloviov. Cunoscut pentru declaraţiile sale extravagante referitoare la războiul din Ucraina, moderatorul rus a încercat să orienteze dezbaterea spre felul în care autorităţile pot recâştiga încrederea poporului după retragerea trupelor ruse din mai mute oraşe ucrainene. Dar emisiunea a luat foarte repede o altă turnură.
Cotidianul belgian "Het Laaste Nieuws" arată astfel că invitaţii la talk-show au vorbit despre o eventuală revoltă a poporului rus. Profesorul Dmitri Evstafiev, de la universitatea HSE din Moscou, a declarat că răbdarea poporului nu este infinită şi că ţara trebuie neaparat să obţină alte succese militare pentru a-şi păstra imaginea. "Să nu credem că răbdarea societăţii este infinită, mai devreme sau mai târziu ea se va epuiza".
Prezentatorul rus Tigran Keosayan a explicat şi el cum simte situaţia. "Există iritare. Această iritare şi această mânie sunt similare cu sentimentele care s-au manifestat în 1916 şi aceste sentimente trebuie să fie evitate". Îngrijorându-se de rolul pe care îl pot juca media asupra mentalului populaţiei ruse, el a lăsat să se înţeleagă că situaţia actuală este comparabilă cu cea care predomina în 1916 înainte de a da naştere revoluţiei bolşevice.
Ceilalţi invitaţi, mai optimişti, au declarat că Rusia nu trebuie să intre în panică. Moderatorul Vladimir Soloviov a redirecţionat dezbaterea spre strategia militara ce trebuie adoptată, înainte de a declara că "Rusia trebuie să câştige războiul său 'contra NATO' şi sabotorii, teroriştii, trădatorii şi dezertorii trebuie executaţi.
sâmbătă, 12 noiembrie 2022
marți, 8 noiembrie 2022
miercuri, 2 noiembrie 2022
sâmbătă, 29 octombrie 2022
https://cezar-armya.blogspot.com/2012/02/dogarienii-si-gindacii-portocaliiby.html
SE APROPIE !!!
Aho, aho, primari tampiti
Stati si nu dezapeziti
De 8 ore, ca nebunu,
Locuiesc pe DN1
... Am o sora si doi frati
... In Logan la Afumati
Iar matusa si bunica
Stau in Opel la Saftica
La bunic ii fac pomeni
Dintr-un Aro la Pucheni
Tata-i rupt de foame-n gura
DE 5 ore pe centura
Mananca la-mpinge tava
Intr-un Duster la Jilava
Nici pe jos, nici in mancare
Nu e nici un pic de sare
Plugusor cu 4 boi,
Io sunt unul dintre voi
Sofati baaaai!!! Puschian
marți, 25 octombrie 2022
Home Economie Pensiile speciale vor fi recalculate pe baza contributivității. Și vârsta de pensionare va fi regândită
Pensiile speciale vor fi recalculate pe baza contributivității. Și vârsta de pensionare va fi regândită
25.10.2022 08:55
Afrodita Cicovschi
Banca Mondială și Ministerul Muncii au finalizat propunerile privind reforma pensiilor, jalon din PNRR care trebuie adoptat până la finalul anului. Propunerile fac referire și la pensiile speciale.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că a primit în cursul dimineţii de luni raportul de la Banca Mondială cu cerinţele din PNRR, conform contractului cu această instituţie, pensiile militare fiind cuprinse într-un jalon.
"După cum ştiţi, avem un contract în derulare cu Banca Mondială pentru a îndeplini cerinţele din PNRR. Unele dintre ele mi se par extrem de absurde, dacă vorbim de acel procent. Dar astăzi dimineaţă am primit, aşa cum scrie în contractul de asistenţă cu Banca Mondială, un raport care conţine măsuri pe care ar trebui să le prevadă următorul proiect de act normativ, astfel încât trebuie să implementăm PNRR, un PNRR care, după cum bine ştiţi, a fost scris de Raluca Turcan, dacă vorbim de Muncă, semnat şi asumat de Florn Cîţu în calitate de premier, de ministrul Fondurilor Europene de atunci, domnul Ghinea. Avem recomandări de la Banca Mondială, astfel încât să putem respecta jalonul, măsuri care să vină îndeplinirea celor cinci cerinţe din jalonul pentru pensiile aşa zis speciale", a declarat Budăi, la Parlament.
Pensiile militare nu vor fi incluse în jalon
Potrivit ministrului, "din cauza acestei expresii juridice, pensii speciale, Comisia Europeană a interpretat că şi pensiile militare trebuie să fie introduse în acest jalon".
"Se referă jalonul la trecerea pensiilor, să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului. Toate aceste propuneri, pentru a îndeplini jalonul, se regăsesc în materialul primit de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul prim-ministrului, aşa cum este normal. (...) În PNRR scrie că trebuie să avem o consultare. Reamintesc că erau prevăzuţi 4 milioane de euro pentru a-i cheltui pentru această consultanţă, am reuşit şi am negociat cu colegii de la MM şi cheltuim doar 1,5 milioane de euro, 2,5 rămân la dispoziţia statului român. Aştept cu nerăbdare acea convocare a domnului prim ministru pentru a discuta pe marginea acestui material, dar miniştrii de resort, specialiştii din domeniu trebuie să spună care sunt paşii de urmat, în conformitate cu propunerile Băncii Mondiale, care sunt în conformitate cu ceea ce s-a scris în PNRR", a afirmat Marius Budăi, potrivit Agerpres.
El consideră că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, dar aşa au fost menţionate "de alţii" în PNRR.
"Din cauza acelei interpretări a unui termen inexistent juridic s-a spus foarte clar că şi pensiile militare intră acolo, aşa este interpretarea Comisiei Europene. Noi am spus că pensiile militare, în concepţia noastră, nu sunt pensii speciale. Avem foarte mulţi rezervişti din Romania care s-au încadrat, din păcate, în acele măsuri de sprijin pe care le-am avut în decursul acestui an", a explicat Marius Budăi.
Citește și: Boloș: Pensiile speciale, cartoful fierbinte din PNRR. Jalonul nu e prietenos cu posesorii lor
BM: Pensiile speciale se vor alinia principiului contributivității
Banca Mondială recomandă ca pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității, să nu mai apară nicio categorie nouă de pensii speciale, iar cele actuale să fie „raționalizate”, ca veniturile pe baza cărora se calculează pensiile de serviciu să fie calculate ca medie a veniturilor obținute pe o perioadă mai lungă de timp și ca nicio pensie specială să nu depășească veniturile din perioada de activitate, scrie Economedia.
Conform propunerii Băncii Mondiale:
Pensiile speciale actuale vor fi calculate pe baza principiului contributivității, vechimii în serviciu și reajustării procentului veniturilor obținute. Perioada minimă de contribuție va fi similară cu cea utilizată în sistemul public general de pensii
Protecția deciziilor Curții Constituționale se va referi doar la pensiile magistraților și nu la alte categorii și se va referi doar la limitele prevăzute explicit în motivările Curții
Nicio pensie specială nu va depăși venitul obținut în timpul perioadei de activitate
Toți participanții contribuie 25% din venit, fie la sistemul public general de pensii, fie la bugetul de stat în cazul pensiilor militare
Definiția venitului brut în conformitate cu această propunere se egalizează între pensiile de serviciu (altele decât cele militare) și sistemul public general de pensii
Beneficiile variază în funcție de salariu și perioada de vechime în serviciu pentru toate pensiile de serviciu. Cei care participă o perioadă mai îndelungată și contribuie mai mult vor primi pensii (beneficii) mai mari
Veniturile pe baza cărora se calculează pensiile de serviciu vor fi calculate ca fiind media veniturilor obținute pe o perioadă mai lungă de timp, reducând astfel posibilitatea de abuz.
Ratele de acumulare pentru fiecare an de serviciu sunt egalizate și reduse, având în vedere că pensia cuvenită pentru perioada completă de vechime în serviciu este redusă, perioada de timp pentru îndeplinirea criteriilor de eligibilitate pentru a primi pensia completă este crescută, și pensiile cuvenite pentru cei care au o vechime mai mare decât vechimea minimă în serviciu pentru a deveni eligibili sau pentru cei cu o vechime mai mică decât stagiul complet necesar pentru obținerea pensiei complete vor fi reduse proporțional cu vechimea în serviciu.
Vârsta de pensionare va fi aceeași ca și pentru sistemul public general și condițiile pentru pensionare anticipată datorită condițiilor de lucru sunt aceleași pentru pensiile de serviciu ca și pentru pensiile publice generale.
Potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice, în luna septembrie 2022, cele mai mari pensii de serviciu, așa numitele „pensii speciale” au fost înregistrate de foștii magistrați, cu o medie de 21.216 lei, din care puțin peste 4.000 de lei se cuveneau în baza contributivității.
Sume suplimentare lunare din partea statului primesc și celelalte categorii, precum foștii parlamentari (ar încasa în baza contributivității doar 3.536 lei), foștii diplomați (ar încasa în baza contributivității doat 3.476 lei), foștii angajați ai Aviației Civile (4.868 lei în baza contributivității), foștii grefieri și personal auxiliar (2.748 lei) și foștii angajați ai Curții de Conturi (doar 5.117 lei).
luni, 24 octombrie 2022
!!!!! Actualitate Primul convoi cu blindate franceze pentru protejarea României intră duminică noapte în țară Primul convoi cu blindate franceze pentru protejarea României intră duminică noapte în țară Data publicării: 23.10.2022 12:02 Primul convoi cu blindate franceze pentru protejarea României intră duminică noapte în țară. Foto: Profimedia Primul convoi cu tehnică militară franceză constând în transportoare blindate, în vederea completării mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în Cincu, va intra duminică în România. Convoiul va intra în ţară în jurul orei 21,00, prin punctul de trecere a frontierei Nădlac, judeţul Arad, informează Ministerul Apărării Naţionale într-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, un al doilea convoi, constituit dintr-o companie de tancuri Leclerc, urmează să intre în România în luna noiembrie. "Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO, dislocate în ţara noastră. La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul naţional, integrând, pe bază rotaţională, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos. BGFP contribuie la creşterea cooperării militare a României cu Franţa, şi, implicit, la consolidarea securităţii spaţiului euro-atlantic pe Flancul Estic. Cooperarea cu partenerii strategici şi existenţa pe teritoriul naţional a unor structuri de luptă relevante contribuie la creşterea capacităţii de apărare şi descurajare în contextul războiului din Ucraina şi a crizei din regiunea Mării Negre", se arată în comunicatul MApN.
Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/primul-convoi-cu-blindate-franceze-pentru-protejarea-romaniei-intra-duminica-noapte-in-tara-2126817?fbclid=IwAR1m7wZbg07gaW6z-p94QzAjCw6DsdFovxwrn9-nKj8uF0vyl6qtikEEBEE
Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
duminică, 23 octombrie 2022
IDEO Una dintre diviziile de elită ale armatei americane a fost trimisă în România. CBS: Sunt pregătiți să treacă granița în Ucraina Data actualizării: 22.10.2022 23:14 Data publicării: 22.10.2022 21:25 Trupe americane ale diviziei 101 la exerciții la baza Mihail Kogălniceanu. Foto: Profimedia Images DIN ARTICOL Armata americană este aici Divizia 101 aeropurtată a armatei Statelor Unite a fost desfășurată în Europa pentru prima oară în aproape 80 de ani, în condițiile tensiunilor uriașe dintre Rusia și NATO, în contextul războiului din Ucraina. Unitatea, poreclită „Screaming Eagles”, este antrenată să acționeze pe orice câmp de luptă din lume imediat. CBS News a luat un interviu comandantului adjunct al diviziei, brigadierul-general John Lubas și colonelului Edwin Matthaidess, comandantul brigadei 2 de luptă, într-un elicopter Black Hawk, chiar la marginea teritoriului NATO, la câțiva kilometri distanță de graniță ucraineană, în România. De la momentul în care dictatorul rus, Vladimir Putin, și-a lansat invazia aupra Ucrainei în 24 februarie, forțele invadatoare au avansat spre nord din Peninsula Crimeea, teritoriu ucrainean anexat ilegal de regimul de la Kremlin în 2014. Timp de peste șapte luni, trupele rusești au încercat să avanseze de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre, în regiunea Herson, încercând să captureze porturile ucrainene cheie – Mikolaiv și Odesa. Scopul invadatorilor este acela de a tăia accesul Ucrainei la Marea Neagră și de a lăsa țara fără ieșire la mare. Această amenințare, atât de aproape de România, este unul dintre motivele pentru care una dintre diviziile cele mai de elită ale armatei americană a fost desfășurată în regiune, împreună cu echipament greu de luptă. „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru de teritoriu NATO. Venim cu capacități speciale, de la capacitatea noastră de asalt aerian... Suntem o forță de infanterie ușoară dar, din nou, aducem mobilitate cu noi, pentru aeronavele noastre și pentru asalturile noastre aeriene”, a declarat Lubas. Mergând spre nord, de-a lungul coastei românești a Mării Negre, elicopterul Black Hawk a aterizat, într-un final, la baza în care trupele americane și române loveau ținte în cadrul unui exercițiu de anvergură de asalt terestru și aerian. Armata americană este aici Proiectilele de tanc și artilerie nu erau oarbe, ci de război. Exercițiul era menit să recreeze atmosfera de luptă prin care forțele ucrainene trec în fiecare zi în fața armatei ruse, la câțiva kilometri peste graniță. Aceste exerciții au loc atât de aproape de graniță pentru a transmite un mesaj clar Rusiei și aliaților NATO – că armata americană este aici. „Însemnătatea reală pentru mine - faptul că avem aici trupe americane – este ca și cum ai fi avut aliați în Normandia, înainte ca orice dușman să fie acolo”, declarat maiorul-general Iulian Berdilă jurnaliștilor de la CBS, făcând referire la celebra debarcare din Normandia a trupelor aliate, în iunie 1944. În total, în jur de 4.700 de soldați de la baza diviziei 101, din Fort Campbell, în statul Kentucky, au fost desfășurați pentru a consolida Flancul Estic al NATO. Matthaidess a spus că el și trupele sale sunt cele mai apropiate forțe americane de războiul din Ucraina. Din această poziție de perspectivă, trupele americane monitorizează atent forțele rusești și efectuează exerciții pentru „a reproduce exact ce se întâmplă” în război. „Ne ține atenți și pregătiți”, a declarat el. Divizia „Screaming Eagles” și comandanții lor au spus în mod repetat că sunt „pregătiți să lupte la noapte” și că sunt acolo să apere teritoriul NATO, dacă luptele escaladează și dacă există orice atac pe teritoriu NATO și spun că sunt pregătiți complet să treacă granița în Ucraina, dacă acest lucru se întâmplă. Editor : Adrian Dumitru Etichete: nato ucraina armata americana armata romana aliati razboi ucraina black hawk Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/una-dintre-diviziile-de-elita-ale-armatei-americane-a-fost-trimisa-in-romania-cbs-sunt-pregatiti-sa-treaca-granita-in-ucraina-2126429?fbclid=IwAR3SRThhLMhDAMUb-UupM9pmYnaebQmz4dRZwcry4ceD-gPBJfku2wti33I
vineri, 21 octombrie 2022
marți, 18 octombrie 2022
vineri, 14 octombrie 2022
miercuri, 12 octombrie 2022
duminică, 9 octombrie 2022
Știrile Zilei
Politică
Ministrul de Externe al Estoniei toarnă gaz pe foc: Salutăm Ucraina pentru bombardarea Podului Kerci
Autor: Loredana Codruț
Publicat: 08/10/2022 14:11
Actualizat: 08/10/2022 14:12
Sursa foto: Twitter
podul Kerci crimeea explozie
Ministrul de externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, a declarat că aruncarea în aer a Podului Crimeii ar putea fi o operațiune a Ucrainei. Pe de altă parte, ministrul susţine că salută această veste. "Cred că un astfel de obiectiv (bombardarea Podului Crimeii, n.r.) există de mult timp. Estonia salută cu siguranță acest lucru și salută forțele speciale ucrainene care, probabil, se află în spatele acestei operațiuni" - a adăugat ministrul, subliniind că a fost un "act curajos".
sâmbătă, 8 octombrie 2022
Podul Crmeei în flăcări - Rușii vorbesc despre o mașină capcană
Autor: George Traicu
Publicat: 08/10/2022 09:41
crimeea pod
Incendiul de pe podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia continentală ar fi fost provocat de explozia unei maşini-capcană, fiind afectată porţiunea rutieră a podului, susţine Comitetul naţional antiterorist rus, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit France Presse.
"Astăzi la ora locală 06:07 (03:07 GMT) pe partea rutieră a podului Crimeii a avut loc explozia unei maşini-capcană care a antrenat incendierea a şapte cisterne feroviare ce se îndreptau spre Crimeea", a indicat Comitetul.
Autorităţile ruse în domeniul drumurilor au indicat pe site-ul lor că traficul pe pod este "întrerupt temporar".
Cauzele incendiului "sunt pe cale să fie stabilite", potrivit Căilor ferate din Crimeea.
Podul din Crimeea, inaugurat în 2018, trece peste strâmtoarea Kerci pentru a lega teritoriul rus de peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.
El a devenit un simbol al anexării din 2014 şi este utilizat de armata rusă pentru a-şi aproviziona trupele cu material material în sudul Ucrainei.
Rusia a afirmat întotdeauna că podul nu riscă nimic, în pofida luptelor în Ucraina, dar a ameninţat Kievul cu represalii dacă forţele ucrainene ar încerca să atace podul sau Crimeea.
Mai multe explozii au avut loc în ultimele luni la instalaţii militare din Crimeea, rezultat probabil al operaţiunilor militare ucrainene, cum ar fi la baza militară din Djankoi, devastată în august de o deflagraţie la un depozit de muniţii.
joi, 6 octombrie 2022
sursa: Arhiva EVZ
Nicolae Ciucă, lovit de unde se aștepta mai puțin. Episod șocant la ceas de seară
Publicat la 10 ianuarie 2022, 23:12 de Daniel Teodoreanu
Daniela Tobă, o fostă purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării Naționale (MApN) și a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), l-a atacat violent pe prim-ministrul Nicolae Ciucă, pe care îl acuză că nu face nimic pentru pensiile foștilor camarazi.
STIRI CALDE
Cărțile vechi și prăfuite pot valora o adevărată avere. Zeci de mii de lei pentru un singur exemplar
Dică trimite rezervele în Conference League. Duelul serii: Silkeborg – FCSB și Slavia Praga – CFR Cluj
Germania, criticată de doi comisari europeni după ce a alocat 200 de miliarde de euro pentru a salva companiile din e...
Trusa de prim ajutor și extinctorul nu vor mai fi obligatorii în unele cazuri. S-a dat lege
Un bărbat a murit după ce a mâncat crenvurști. O bacterie periculoasă a fost descoperită în mezeluri
Mecenat. La 83 de ani, profesorul Magheru oferă, gratuit, cursuri de limba română pentru Evaluare Națională
Guvernanții vor să stoarcă tot mai mulți bani de la oameni. Nicolae Ciucă a confirmat: Impozitul pe locuințe va creșt...
Principalele nemulțumiri ale fostei purtătoare de cuvânt a MApN sunt legate de scăderea pensiei. Astfel, Daniela Tobă i-a reproșat lui premierului Nicolae Ciucă (fost ministru al Apărării) că și-a uitat camarazii.
În acest context, ea l-a jignit pe generalul Ciucă și s-a referit la posibilitatea unor proteste ale militarilor. „Mi-a intrat pensia. La 7 seara. Scăzută cu 134 de lei. Zilele trecute mi-a venit factura la gaz. Crescută cu mai bine de o treime faţă de anul trecut. Am fost şi la cumpărături. Aproape 300 de lei pe două lulele şi trei surcele pe fundul coşului.
Ştii de ce te înjur pe tine şi doar pe tine, Ciucă? De ce nu înjur acum şi partidul unde te tîrăşti în patru labe, salivînd şi lingînd hulpav cururi băşinoase de politicieni? Fiindcă ai fost militar, bă.
Foto: Gov.ro
Ai fost comandat, bă. Ai fost purtător de uniformă, bă. Şi nu numai că ţi-ai lăsat camarazii în urmă, bă, dar le-ai mai şi tras scuipaţi în faţă. În armiile adevărate, un individ ca tine e numit trădător, bă.
Remarci dure despre bijuteriile coroanei
Militarii tăi, bă, sînt singurii din ţara asta arşi la venituri de cînd securiştii şi politicienii te-au cocoţat în scaun de ministru, apoi în fruntea guvernului, în jilţul unde te ghemuieşti obedient şi-ţi lingi căcărezele alea de iepure cu pretenţii de c–e, în uniforma pe care ai terfelit-o şi mînjit-o.
N-am cum să-ţi spun să-ţi fie ruşine, bă. Că n-ai. Later edit: Poate e timpul să vadă ţara asta şi un protest al militarilor, un protest cu toate culorile de unformă în stradă″, a scris Daniela Tobă pe Facebook.
Rusia, paralizată de contraofensiva Kievului. Ucrainenii au avansat 50 de kilometri în patru ore. Rușii fug abandonându-și morții
2
Autor: Veronica Andrei
Miercuri, 05 Octombrie 2022, ora 16:49
14613 citiri
Rusia, paralizată de contraofensiva Kievului. Ucrainenii au avansat 50 de kilometri în patru ore. Rușii fug abandonându-și morții
Trupele ucrainene au înaintat 50 de kilometri în patru ore/ FOTO: cnbc.com
Actuala contraofensivă a Ucrainei paralizează încercările Rusiei de a transfera muniție suplimentară, rezerve, oameni mobilizați și mijloace de apărare către pozițiile din prima linie, în timp ce trupele ucrainene fac progrese în trei regiuni simultan: Herson, Harkov și Lugansk, se arată în ultima analiză a situației de pe front a Institutului pentru Studiul Războiului de la Washington.
Experții ISW notează că forțele ucrainene au eliberat mai multe localități de pe malul estic al râului Inhuleț, forțând trupele rusești să se retragă spre Herson.
De asemenea, ucrainenii au întrerupt două linii de comunicații terestre rusești în nordul regiunii Herson, împingând trupele rusești la sud de granița dintre Herson și regiunea Dnipropetrovsk spre zona Beryslav. ISW observă că trupele ucrainene paralizează încercările rușilor de a transfera muniție suplimentară, rezerve, oameni mobilizați și mijloace de apărare către pozițiile de pe linia frontului și continuă să avanseze la est de râul Oskil în regiunea Harkov. Surse rusești au afirmat că sunt în curs de desfășurare lupte în apropierea de Kreminna, se mai arată în evaluarea ISW.
Pe de altă parte, sursele ucrainene verificate de ISW au observat că mobilizarea parțială ordonată de Vladimir Putin nu reprezintă un pericol pe termen scurt, deoarece contraofensiva ucraineană avansează mai rapid decât poate Moscova să trimită noi forțe pe front. Șeful serviciilor de informații ucrainene, Kirilo Budanov, a declarat că mobilizarea din Rusia este un „cadou” pentru Ucraina, deoarece Kremlinul se află într-o „fundătură”, prins între eșecurile sale și hotărârea de a păstra teritoriile confiscate, mai spune ISW.
Ads
Înfrângerile de pe front coroborate cu tot mai multe probleme privind mobilizarea parțială au intensificat divergențele între naționaliștii pro-Putin, care au devenit din ce în ce mai combativi de când liderul de la Kremlin a chemat rezerviștii pentru a merge pe frontul din Ucraina, se mai spune în analiza ISW.
Hărțile publicate de un organ de presă rusesc arată că trupele lui Putin au dat înapoi circa 50 de kilometri în doar patru ore, în timp ce la Moscova crește îngrijorarea cu privire la evoluția războiului, iar forțele ucrainene continuă să avanseze spre est, spre granița cu Rusia, relatează Daily Star.
„1.534 de așezări din regiunile Donețk, Lugansk, Nikolaev, Harkov și Herson au fost recucerite“, a anunșat Korilo Timoșenko.
Momentan, orașul Herson, capitala regională din sud, este sub controlul rușilor, un control din ce în ce mai şubred însă. Kremlinul își pune speranțe în rezerviști.
Autorităţile de ocupație rusești din provinciile Lugansk şi Herson au susţinut marţi că înaintarea trupelor ucrainene a fost oprită în unele părţi ale frontului, deşi mai ales în Herson armata rusă a fost nevoită să se retragă în faţa ofensivei ucrainene, relatează agenţiile AFP.
Ads
Liderul ocupanților din Herson, Vladimir Saldo, a recunoscut o „pătrundere” ucraineană şi pierderea de către trupele ruse a satului Duceanie, dar a asigurat că aviaţia rusă a „oprit” înaintarea trupelor ucrainene, care luni au avansat zeci de kilometri de-a lungul malului de vest al râului Nipru, în încercarea de a încercui o grupare de circa 20.000 de soldaţi ruşi de pe malul estic al râului.
„Înaintarea ucraineano-naziştilor în zona Duceanie a fost oprită (...) Nu trebuie să ne panicăm”, a spus marţi la rândul său unul dintre adjuncţii lui Saldo, Kirill Stremusov.
Totuşi, conform canalului rus Rybar de pe Telegram, care monitorizează mişcările trupelor ruse, a fost observată continuarea înaintării trupelor ucrainene în zonele Arhanghelsk şi Duceanie pentru a tăia căile de comunicaţie ale grupării armate ruse de pe malul drept al Niprului.
Armata ucraineană a recuperat localităţile Arhanghelske şi Miroliubivka, în timp ce trupele ruse s-au retras de asemenea din localităţile Zolota Balka şi Oleksandrivka.
Ads
Forţele ucrainene şi-au concentrat în ultimele săptămâni puterea de foc asupra poziţiilor şi depozitelor ruseşti de malul drept al Niprului şi asupra podurilor de peste acest râu.
În regiunea Harkov, artileria ucraineană nu-i slăbește pe ruși
În regiunea Harkov, artileriștii ucraineni îi urmăresc neîncetat pe ruși, care au fost nevoiți să se retragă în fața avansului continuu al trupelor Kievului din ultimele zile, potrivit unui reportaj AFP. În timpul celor șase luni de ocupație rusă a unor întinderi mari de teritoriu ucrainean în estul țării, luptele au fost dominate în principal de artileria grea, adesea în favoarea rușilor. Dar contraofensiva lansată de ucraineni la începutul lunii septembrie a schimbat situația.
Armata ucraineană a decis să-și lanseze tancurile și infanteria în speranța de a străpunge linia frontului apărat de ruși. Rezultatele sunt convingătoare: trupele Kievului au obținut câștiguri teritoriale semnificative în câteva săptămâni, după ce i-au izolat pe ruși, care au fost nevoiți să se retragă în regim de urgență și adesea în mod dezorganizat.
Ads
În ciuda acestei strategii de atac, rolul artileriei este încă predominant pentru armata ucraineană. Una dintre unitățile însărcinate cu lansarea de salve de obuze pentru a hărțui trupele rusești este Brigada 14 Mecanizată.
La Moscova, susținătorii președintelui Vladimir Putin au denunțat prezența unor "mercenari" străini care luptă alături de ucraineni împotriva armatei ruse, susținută de un important arsenal furnizat de NATO. Dar marți, această unitate de artileriști care opera în regiunea Harkov nu era o echipă cu arme ultramoderne... Dimpotrivă. La dispoziția lor, un simplu lansator multiplu de rachete "BM-21 Grad", un model din 1963.
Pentru Dmitro, tânărul comandant al acestei mici echipe de șase persoane, vechimea dispozitivului nu îl împiedică să fie foarte util și să țintească liniile rusești de pe cealaltă parte a frontului.
"Acest sistem Grad este destul de bun pentru misiunile noastre. Îmi place să îl folosesc", a declarat pentru AFP tânărul de 22 de ani. Înainte de a trage, echipa sa primește prin radio geolocalizarea țintelor, în timp ce un șofer scoate mașina din ascunzătoarea sa pentru a îl poziționa în câmp.
Ads
Cu ajutorul micii sale tablete, Dmitro calculează cu atenție traiectoria necesară pentru a atinge ținta înainte de a-și alerta colegii care introduc coordonatele în sistem.
Rușii își lasă morții în urmă
Trupele ruse au abandonat atât de repede un oraș cheie ucrainean încât au lăsat trupurile camarazilor lor în stradă, oferind marți mai multe dovezi despre cea mai recentă înfrângere militară a Moscovei, în timp ce Kremlinul se luptă să mențină cât de cât controlul a patru regiuni ale Ucrainei pe care le-a anexat ilegal săptămâna trecută, scrie Associated Press.
În weekend, trupele ruse s-au retras din Lîman, un oraș strategic din est pe care rușii îl folosiseră ca centru logistic și de transport, pentru a evita să fie încercuite de forțele ucrainene. Eliberarea orașului a oferit Ucrainei un avantaj important pentru a-și împinge ofensiva mai adânc în teritoriile deținute de Rusia.
Două zile mai târziu, o echipă Associated Press care a raportat de la Lîman a văzut cel puțin 18 cadavre de soldați ruși părăsite. Militarii ucraineni păreau să fi strâns cadavrele camarazilor lor după lupte aprige pentru controlul orașului, dar nu le-au îndepărtat imediat pe cele ale rușilor.
vineri, 30 septembrie 2022
vineri, 16 septembrie 2022
joi, 15 septembrie 2022
Lui Putin i se șoptește că ar fi bine să plece
Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 15/09/2022 01:19
Actualizat: 15/09/2022 01:20
Rapida înaintare a forțelor ucrainene din ultima săptămână are o serie de implicații care depășesc conflictul în cursul căruia au apărut. În joc este viitorul președintelui rus Vladimir Putin și, în consecință, al Rusiei însăși, susține Newsweek citat de Rador.
Deși este prea devreme să se poată estima evoluția evenimentelor, date fiind numeroasele știri apărute la sfârșitul acestei săptămâni, e clar că, în comparație cu armata rusă, armata ucraineană se dovedește superioară în privința tacticilor de comandă și în privința moralului. Dată fiind aprovizionarea lor continuă din Occident – în special din SUA – ucrainenii îi pot alunga pe ruși afară din țara lor.
ADVERTISING
Nu există absolut nicio șansă în privința vreunei înțelegeri negociate. Atrocitățile comise de ruși în cele câteva luni de la ocupație – inclusiv distrugerea unor școli, locuințe și orașe – fac ca o înțelegere negociată cu Ucraina să devină imposibilă. La fel cum aliații nu au putut concepe altceva din partea Germaniei și Japoniei decât capitularea necondiționată, ucrainenii nu pot nici ei accepta altceva din partea rușilor decât retragerea necondiționată a oricăror pretenții legate de Ucraina.
Dacă Rusia este învinsă, care ar mai fi viitorul lui Putin? Nu cunoaștem vreo grupare din Rusia care să-l poată înlătura legal de la putere. Putin a avut grijă de asta. Dar atunci când rușilor le va fi clar că Putin a pierdut războiul și, odată cu el, și averea, prestigiul și atâtea vieți omenești, lui Putin îi va fi imposibil să rămână la putere.
Având în vedere că niciun for nu dispune de autoritatea legală de a-l demite pe Putin, vor fi necesare alte căi juridice prin care rușii să poată interveni. Niște proteste îndeajuns de mari și de răspândite ar putea face ca lui Putin să îi fie imposibil să mai rămână la putere. Asta s-a mai întâmplat și înainte.
În 1989, Mihail Gorbaciov a pus parlamentul sovietic în fața unor alegeri reale. Boris Elțîn, anterior popularul primar al Moscovei, a fost ales de o circumscripție moscovită. În anul următor, în pofida opoziției venite din partea lui Gorbaciov și a Partidului Comunist, Elțîn a candidat și a fost ales președinte al Rusiei. De pe această poziție, el și-a sporit puterea executivă și a declanșat dizolvarea Uniunii Sovietice. În 1991, membri radicali ai Partidului Comunist au organizat o revoltă împotriva lui Gorbaciov, menită să ducă la refacerea vechii Uniunii Sovietice. Ei au fost opriți de protestele populației din marile orașe ale țării, iar, pe data de 31 decembrie 1991, controlul Partidului Comunist asupra Rusiei a luat, în cele din urmă, sfârșit.
Cu puțin timp înaintea datei de 31 decembrie 1999, Elțîn demisionează surprinzător din funcția de președinte și îl numește pe Vladimir Putin în calitate de președinte interimar. Ulterior, în luna martie a anului 2000, Putin a ajuns să câștige alegerile. De atunci, Putin și-a consolidat puterea și a eliminat multe grupări din guvernul rus care i-ar fi putut împiedica ascensiunea. Acum, întrebarea care se pune este cum ar putea un Putin extrem de slăbit să fie înlăturat de la putere când acum există puține pârghii guvernamentale care ar avea autoritatea să îl înfrânte?
Din nefericire, calea cea mai probabilă este haotică., cam așa cum a fost în 1989, dar există cel puțin o persoană – Alexei Navalnîi – care ar avea probabil un sprijin suficient de mare în Rusia ca să devină personajul central în orice tentativă de înlăturare a lui Putin.
Navalnîi, care a supraviețuit unei tentative de otrăvire în 2021 – aproape sigur datorată oamenilor lui Putin – se află actualmente la închisoare, undeva în Rusia. El a fost prețuit pentru că s-a întors din Germania în Rusia după ce a fost tratat, dar a fost imediat trimis la închisoare de Putin pe baza unor false acuzații. Cu ocazia ultimului recurs înaintat la Moscova, împotriva condamnării sale la nouă ani de închisoare, Navalnîi l-a acuzat pe Putin de corupție și a susținut că războiul din Ucraina “se bazează pe niște minciuni”. O înfrângere în Ucraina ar fi considerată o probă în sprijinul acestei acuzații.
Dacă războiul din Ucraina se termină urât pentru Rusia, așa cum lasă să se întrevadă ultimele evenimente, și dacă ucrainenii, așa cum ar fi de așteptat, vor continua să fie sprijiniți de Occident și vor refuza să negocieze cu Putin, în marile orașe din Rusia ar fi așteptate proteste în masă și, în cele din urmă, rezultatul ar putea fi o schimbare a guvernului rus.
miercuri, 14 septembrie 2022
marți, 13 septembrie 2022
Matei Udrea VNIMANIE....!
·
În zorii zilei de marți, 13 septembrie, se pare că a mai izbucnit un război în spațiul ex-sovietic: Azerbaidjanul a atacat Armenia de-a lungul întregii frontiere, bombardând cel puțin 4 orașe. Armenii reclamă că azerii au încercat să le invadeze teritoriul și cu trupe.
Conflictul de acum diferă față de cel din 2020 pentru că, de data asta, azerii n-au mai atacat enclava Nagorno-Karabah, care le aparține de drept deși era locuită de etnici armeni, ci asaltul a vizat direct teritoriul armean.
Izbucnirea conflictului e confirmată de ambele tabere, SUA cere azerilor să înceteze asaltul.
Erevanul a invocat, în zorii zilei, tratatul de alianță semnat cu Rusia și alte câteva țări ex-sovietice pentru a cere intervenția armată a acestora.
Însă Kremlinul nu mai este, în acest moment, în postura de a putea să-și sprijine aliatul. Din acest punct de vedere, Azerbaidjanul a pândit momentul atacului. Observatorii fac legătura între dezastrul suferit de trupele Kremlinului în Ucraina, cu înfrângerea de la Harkov care arată că nu mai sunt resurse, și atacul pornit acum de Azerbaidjan.
Harta de mai jos arată, cu roșu, locurile unde au lovit dronele și artileria azere în zorii zilei de marți. Au fost vizate în principal ținte civile, după cum relatează numeroase surse.
Cu galben e colorată regiunea Nagorno-Karabah.
DE ce s-a prăbușit frontul rusesc în asemenea hal? (Analiză)
Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 12/09/2022 22:34
Sursa foto: Pinterest
Dnepropetrovsk Ucraina harta
Contraofensiva armatei ucrainene în regiunea Harkov a dus la prăbușirea rapidă a liniilor rusești. Totuși, un analist militar spune că reușita nu a ținut doar de strategia bună a forțelor ucrainene, ci și de lipsurile armatei ruse.
„Fără a exclude în vreun fel eroismul apărătorilor Ucrainei, este clar că a existat un colaps moral masiv în rândul forțelor ruse din regiunea Harkov. Soldații predat orașe aproape fără luptă și au abandonat cantități semnificative de echipamente”, scrie, pe Twitter, analistul militar și cercetătorul independent Chris Owen.
ADVERTISING
Acesta își începe analiza cu un citat al lui Napoleon Bonaparte, care scria în 1808 că „trei sferturi din război se bazează pe caracterul personal și relații; echilibrul dintre forțele armate și echipamente reprezintă doar sfertul rămas”.
Pornind de la acest citat, Owen amintește că relatările despre armata rusă în „operațiunea specială” arată că soldații săi au moralul scăzut, sunt slab instruiți, nu au parte de mese corespunzătoare, nu dispun de echipamente adecvate, iar comandanții sunt insensibili, incompetenți și lipsiți de onestitate.
„Acești factori au determinat deja mii de soldați ruși să renunțe la contractele lor și să se întoarcă în Rusia (ceea ce pot face, deoarece au acest drept în ceea ce este încă oficial o instituție pe timp de pace - este o „operațiune militară specială”, nu un război)”, mai scrie analistul.
Chris Owen scrie că majoritatea soldaților ruși nu știau pe 24 februarie că vor invada Ucraina, mulți dintre ei dându-și seama de acest lucru abia după începerea războiului.
Propaganda rusească despre „denazificarea” Ucrainei a avut rezultate mixte în rândul soldaților. Unii au crezut-o, iar alții și-au dat seama că reprezintă o minciună și s-au opus.
Obiectivele Rusiei s-au schimbat, au fost confuze și neclare, mai ales după ce a devenit evident că răsturnarea guvernului de la Kiev nu va avea loc.
„A ști de ce lupți este fundamental pentru succesul militar”, subliniază Owen.
De asemenea, analistul precizează că nicun „bărbat nu se lasă ucis pentru o jumătate de pence pe zi sau pentru o distincție măruntă. Trebuie să vorbești sufletului pentru a-l înflăcăra”, citându-l astfel din nou pe Napoleon.
Owen semnalează că numeroase știri despre soldații ruși arată că acestora le lipsește motivația personală. Astfel, armata rusă are în componența sa un număr mare de voluntari din regiuni sărace care consideră că serviciul militar este un mijloc prin care pot avansa economic sau social.
În același timp, oamenii vor să rămână în viață, pentru a se putea bucura de beneficiile de după război, dar lucrurile se schimbă într-un conflict cu o rată ridicată a pierderilor.
Soldații ruși luptă cu foamea. Echipamentele, o altă problemă
Printre plângerile soldaților ruși, majoritatea fac referire la mâncare. Încă de la începutul invaziei, rațiile soldaților din sudul și nordul Ucrainei s-au terminat după trei zile.
Soldații s-au luptat cu foamea, dar au cedat și au ajuns să spargă case și magazine pentru a face rost de mâncare. Problemele de logistică au dus la primirea unei sigure rații o dată la două zile.
În plus, mâncarea făcută de popotele militare ale armatei ruse este adesea atât de îngrozitoare. încât este respinsă inclusiv de soldați flămânzi. Un soldat a relatat că „recruții care livrau mâncare unității noastre din Ucraina au furat-o din trei lăzi cu conserve cu carne și au vândut-o unității noastre pentru 70 de ruble fiecare”.
De asemenea, soldații ruși s-au plâns constant de lipsa sau slaba calitate a echipamentelor pe care le aveau în luptă. Soldații spuneau că muniția era puțină, dar și că tancurile erau scoase adesea din depozite chiar și fără motoare funcționale.
Numeroși soldați ruși au fost nevoiți să își cumpere pe propria cheltuială echipamentele necesare, inclusiv stații de emisie-recepție militare, acestea fiind adesea scoate la vânzare pe Avito, echivalentul rusesc al eBay, după ce au fost furate din depozitele militare de oficiali corupți.
Din cazua pierderilor mari de soldați și echipamente, Rusia a apelat la recrutări. De multe ori, soldații nu erau instruiți și nu primeau unelte pentru a săpa tranșee sau adăposturi.
La începutul invaziei unii soldați au primit sisteme de arme pe care nu le-au mai văzut niciodată și pe care nu știau să le folosească. Activitățile de instruire au fost adesea falsificate pentru ca ofițerii să poată raporta îndeplinirea lor și să sustragă proviziile.
Analistul militar spune că soldații au spus că au stat în mizerie, că au fost afectați de degerături și „atacurile” constante ale țânțarilor, pe lângă cele ale ucrainenilor.
Alți militari s-au plâns de cum erau îngrijiți medical pe front, de multe ori medicii neavând nici lucrurile elementare pentru tratarea unei răni. De asemenea, ei au precizat că uneori era inexistentă posibilitatea unei evacuări.
„Este probabil că mulți soldați ruși pur și simplu au pierdut sânge până au murit din cauza unor răni complet vindecabile”, subliniază Owen.
duminică, 11 septembrie 2022
Video - Se întâmplă ceva la Moscova: centrul capitalei este blocat cu blindate/ Putin a scos avionul de urgență
Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 10/09/2022 21:13
Actualizat: 10/09/2022 21:17
Sursa foto: www.twitter.com
putin avion
La Moscova se întâmplă ceva extrem de ciudat, dar deocamdată nu există foarte multe detalii. Centru Moscovei este blocat cu blindate, o situație extrem de ciudată.
Anumiți influenceri pro-ruși susțin că ar fi vorba despre Ziua Moscovei sau despre faptul că sunt trimise trupe suplimentare în Ucraina, dar asta nu explică blocarea centrului capitalei cu blindate.
De asemenea, sunt vehiculate informații conform cărora Vladimir Putin ar fi în aer, el călătorind cu avionul prezidențial.
Se pare că în urmă cu câteva ore, pe străzile Moscovei au defilat divizii de tancuri. Asta nu s-a mai întâmplat din 1991, atunci când a căzut URSS.
Totul vine în contextul în care rușii au suferit înfrângeri foarte grele în Ucraina, acolo unde soldații ucraineni au recuperat puncte strategice importante și au recucerit orașul Izium, dar și aerportul din Donețk.
Urmărește-ne: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE
TAGS: centrul moscovei moscova rusia ucraina vladimir putin
sâmbătă, 10 septembrie 2022
Serjantul" BULA"..DUPA MII SI MILIOANE DE INJURATURI PRIMITE ..L_A ADUS PE CALEA DREAPTA SI PE MOS KALIKU..SECURANU ! DESIGUR MOSUL PREZINTA CA SI CUM EL..SI NUMAI EL...A DESCOPERIT ADEVARUL...!!~
Mos Alecu
Srootdesnp7gug3cuulc3mi601h5721llcm7a584
1
f
h
7f3glm1ug3t8919m0
·
Sint voci pe net care nu prea cred ca dupa “vitalizarea”, cu surle si trimbite, a unui nou “Consiliu al rezervistilor” pe linga MApN, vor aparea rezultate “bune” pentru pensionarii militari...
Aceste voci prezentind, indirect, sustinerile membrilor zisului Consiliu!
Ca si alte dăți, cei mai vehementi sint membrii Consiliului, “specialistii” asociatiilor lor si guristii arodati care sint de parere ca “daca mie nu-mi da, sa nu dea la nimeni!”. Bineinteles ca spun acest lucru infasurat in înturlucate sentinte despre “rautatea” Plx 199/2020, in asa fel incit populimea nestiutoare sa le dea dreptate! Toate sustinerilor lor fiind din zona : “ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”.
Pentru (re)aducere aminte...
- Plx 199/2020 este un proiect de lege pentru modificarea l.223/2015
- discutarea in Parlament a Plx 199/2020 s-a impotmolit la Camera Deputatilor... ultima actiune find aprobarea (in Comisia de munca) a unor amendamente la acel proiect... ( http://docplayer.ro/195205286-Parlamentul-rom%C3%A2niei... ).
Ce s-ar intimpla prin adoptarea acelui Plx 199/2020 cu amendamentele aprobate de Comisia de munca/Camera deputatilor (*in ideea “aduceii la zi” a termenelor stabilite pentru aplicarea diverselor actiuni):
- chiar daca l.153/2017 nu s-ar aplica in totalitate intr-un termen “apropiat”... Plx 199/2020 (cu acele amendamente) ar produce efecte
- acele amendamente nu modifica modul de stabilire a pensiilor decit in sensul ca se introduce limitarea net la net pentru toate pensiile – inclusiv la pensiile stabilite inainte de 15.09.17 la recalcularea lor de la data care se va stabili, precum si la cele care vor rezulta in viitor din actualizarile cu evolutia soldelor celor in activitate
- acel cuantum net minim nu este un nou mod de calculare a pensiilor. Este un cuantum minim care va fi acordat (de la data care se va stabili) celor care au in plata un cuantum net al pensiei mai mic decit acel cuantum net minim. Acel cuantum net minim va fi “innoit” in anii urmatori (prin folosirea noilor salarii minime brute pe economie), si va fi acordat tot celor carora cuantumurile nete (stabilite/recalculate/actualizate conform principiilor legii) vor fi mai mici decit acele cuantumuri nete minime (situatie foarte putin probabila dupa actualizarea de dupa intrarea in vigoare, pe deplin, a l.153/2017)...
- incepind cu data care se va stabili se reintroduce actualizarea pensiilor cu evolutia soldelor celor in activitate
----- actualizare care s-ar face cu procentele de calcul din ultima decizie si cu elementele de calcul pentru functiile real indeplinite
----- actualizare care ar fi precedata de o recalculare a tuturor pensiilor, inceputa la la intrarea in vigoare, pe deplin, a l.153/2017, activitate care s-ar desfasura pe o durata de 24 de luni...
----- recalculare si actualizari ale pensiilor care s-ar face prin aplicare la toate pensiile a limitarii net la net...
----- recalculare si actualizari la care se va aplica principiul raminerii in plata a cuantumului avantajos impricinatului... inclusiv posibilitatea punerii in plata a cuantumului net minim calculat cu sal.min. pe econ din acel an
- incepind cu data aplicarii acelui cuantum net minim, daca pensia neta in plata este mai mica decit un cuantum net minim, se pune in plata acel cuantum net minim
----- acel cuantum net minim se determina din solda minima bruta pe care ar avea-o impricinatul (SF+SG+Gradatii+S.C.da.+maj.7,5%... fara sporuri) determinata cu coeficientii din l.153/2017 si sal.min.pe econ. din anul aplicarii lui, prin aplicarea impozitului si contributiilor din 2020 (41,5%)
----- acel cuantum net minim se va pune in plata cu respectarea principiului cuantumului avantajos impricinatului... nu se va aplica tuturor “otova”...
----- acel cuantum net minim ar fi favorabil pentru multa lume dintre cei “mai vechi”, fara sporuri... ba, chiar vor exista si pensionati dupa sep.2017 carora li se va pune in plata acel cuantum net minim
----- acel cuantum net minim s-ar stabili (cu noile sal.min.pe econ.), si s-ar pune in plata, si in anii urmatori
----- acel cuantum net minim este “valabil” pentru cei cu vechime in serviciu (reala de militar) de 25 de ani si mai mare; pentru vechimi in servicu sub 25 de ani acel cuantum net minim se reduce proportional...
----- cuantumul net minim stabilit la un moment dat nu va fi pentru totdeauna...
--------------- se va “recalcula” in fiecare an cu sal.min.pe econ. valabil in acel an
--------------- se va stabili si dupa punerea deplina in aplicare a l.153/2017 si se va pune in plata pentru pensiile care, la stabilirea lor, ar avea cuantumul net mai mic...
- nu exista “recalcularea pensiei pentru stabilirea pensiei minime in plata”
----- exista “acordarea cuantumului net minim celor care au un cuantum net al pensiei in plata mai mic decit acel cuantum net minim”
----- acordarea acelui cuantum net minim NU ESTE o recalculare a pensiei impricinatului
- recalcularea TUTUROR pensiilor este prevazuta in plx.199/2020 cu introducerea expresa a acordarii OMM la netul calculat
- si la recalcularea prevazuta, ca si la actualizarile ulterioare, este scris “expres” ca, la aceste activitati, se aplica limitarea netului pensiei la netul soldelor din baza de calcul, si ca sporul pentru OMM/SOSP se aplica la netul pensiei rezultate.
Pentru cei curiosi:
- pe baza textului actual al acelui Raport preliminar
- cu salariul minim brut pe economie de 2.550
- cuantumurile nete minime prezentate ca “minim – maxim”
- cuantumuri nete stabilite pentru acea vechime in serviciu de 25 de ani
----- colonel – 4.786 – 6.381
----- lt.col. – 4.301 – 5.166
----- maior – 4.000 – 4.666
----- pl.adj.pr./sef. - 3.286 – 3.601
----- pl.maj. – 3.195 – 3.491
Pentru efectuarea compararii:
- amintiti-va unde se incadra functie dvs. in cele 6 luni – intre “la minim” si “la maxim”
- stabiliti cuantumul minim (dupa acea incadrare) din limitele de mai sus
- daca nu aveti 25 ani vechime in serviciu
----- inmultiti suma stabilita cu numarul de ani vechime in serviciu si impartiti la 25. Rezultatul ar fi cuantumul net minim care vi s-ar cuveni!
----- daca rezultatul (cuantumul net minim) ar fi mai mare decit pensia neta pe care o primiti in prezent – ar intra in plata cuantumul net minim. Ar ramine in plata pina cind, prin recalcularile si actualizarile care urmeaza, va fi depasit de cuantumul net rezultat din acele recalculari si actualizari. Recalculari si actualizari care se vor face cu vechimea cumulata si cu soldele (inclusiv sporurile) din deciziile de pensie pe care le aveti in prezent.
----- daca rezultatul (cuantumul net minim) ar fi mai mic decit pensia neta pe care o primiti in prezent – ramine in plata pensia neta pe care o aveti. Aceasta va fi, si ea, supusa recalcularilor si actualizarilor care urmeaza. Recalculari si actualizari care se vor face cu vechimea cumulata si cu soldele (inclusiv sporurile) din deciziile de pensie pe care le aveti in prezent.
No! Asta-i!
5 comentarii
Ion Brandiburg
Ar putea fi o imagine cu text
Răspunde1h
Mos Alecu
Ion Brandiburg ...?????????????????????
Răspunde14m
Ion Brandiburg
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Răspunde1h
Mos Alecu
Ion Brandiburg ...????????????????
Răspunde14m
Mariana Efrim
Dvs aveți dreptate
Răspunde12m
vineri, 9 septembrie 2022
Ziare Actualitate excalibur
Arma pe care Ucraina a cerut-o insistent a ajuns pe front. "Rusia trebuie să se teamă mult mai mult decât de HIMARS" VIDEO
3
Autor: Teodor Serban
Joi, 08 Septembrie 2022, ora 17:59
17897 citiri
Arma pe care Ucraina a cerut-o insistent a ajuns pe front. "Rusia trebuie să se teamă mult mai mult decât de HIMARS" VIDEO
Soldați trăgând proiectile Excalibur FOTO Hepta
Un filmuleț apărut pe rețelele sociale certifică în premieră faptul că armata ucraineană a început să folosească o armă extrem de puternică, pe care o solicită Occidentului încă de la începutul războiului.
Pentagonul a confirmat oficial în cursul zilei de joi, 8 septembrie, că a înarmat Ucraina cu proiectilele Excalibur. Departamentul Apărării din SUA va cheltui 92 de milioane de dolari din fonduri suplimentare aprobate de Congres „pentru achiziționarea de muniție pentru înlocuirea M982 Excalibur transferate în Ucraina în sprijinul efortului internațional de contracarare a agresiunii ruse”, potrivit unui document bugetar citat de Bloomberg, semnat în august și care n-a fost dezvăluit anterior.
Este una dintre armele cerute insistent de strategii militari ucraineni încă de la începutul conflictului armat provocat de Rusia. Oficialii de la Kiev s-au plâns în permanență în ultimele luni că sunt forțați la defensivă de incapacitatea de a viza ținte inamice situate la mare distanță.
Istoricul militar britanic Chris Owen analizează filmul și explică de ce este o evoluție atât de importantă faptul că Ucraina are acum în dotare proiectile de artilerie M982 Excalibur.
"Rusia trebuie să se teamă mult mai mult decât de HIMARS", arată Owen.
Ads
"Excalibur este un proiectil de artilerie suedezo-american de 155 mm care poate fi tras dintr-o serie de sisteme de artilerie standard NATO. Este ghidat de GPS, iar direcția către țintă este menținută și ajustată cu ajutorul aripioarelor pliabile montate în partea superioară a arcului balistic. Înainte de tragere, coordonatele țintei sunt stabilite folosind sistemul EPIAFS (Enhanced Portable Inductive Artillery Fuze Setter).
Ads
Proiectilul este extraordinar de precis, cu o eroare circulară probabilă (CEP) de numai 5 metri. (În testare, eroarea medie a fost de 1,6 metri). Acesta transformă efectiv obuzierele de 155 mm în puști cu lunetă supradimensionate capabile să distrugă ținte individuale de la zeci de kilometri distanță", descrie Owen proiectilul.
"S-a terminat totul pentru un tanc cu armură puternică, precum T-72 (din dotarea armatei ruse), dacă este lovit direct de sus de un proiectil de 155 milimetri. 22 de kilograme de explozibil puternic proiectate cu o viteză de sute de metri pe secundă sau explozia deasupra capului pot face praf multe lucruri, inclusiv armura superioară a unui tanc și echipajul din interior", mai arată analistul militar.
Ads
Chiar și o ratare ușoară a țintei poate paraliza un tanc și poate răni sau ucide echipajul. Testele efectuate de armata americană în anii 1980 au arătat că pot fi cauzate pagube grave de o explozie de 155 mm la o distanță de până la 30 metri.
Precizia lui Excalibur le permite ucrainenilor să treacă de la țintirea aproximativă a tancurilor rusești la aruncarea de obuze direct asupra tancurilor. Sau ar putea trece de la vizarea clădirilor la vizarea camerelor individuale ale acestor clădiri.
Acest nivel de precizie oferă alte posibilități utile. Permite sprijinul de artilerie la distanțe de 75-150 metri de soldații aflați în teren, ceea ce în mod normal nu ar fi posibil fără a-i pune serios în pericol. Sau ar putea fi folosit pentru lovituri de precizie în zone civile.
Un alt avantaj crucial al Excalibur este că raza sa de acțiune este mai mare decât proiectilele de artilerie convenționale. În funcție de lungimea țevii (calibru), gama Excalibur variază de la 40 la 70 de kilometri. Obuzierele M777 pot trage până la 40 de kilometri, CAESAR și Krab până la 50 de kilometri.
Ads
Ucraina are mult mai multă artilerie de 155 mm decât are HIMARS sau M270 – 200+ sisteme de artilerie de 155 mm, comparativ cu 25 de HIMARS/M270, potrivit datelor.
Acest lucru îi oferă mult mai multe opțiuni pentru utilizarea proiectilelor Excalibur.
HIMARS/M270 are o rază de acțiune mai mare și o precizie și mai mare, dar utilitatea sa este limitată de numărul mic de lansatoare donate Ucrainei până acum. Aceasta este o limitare majoră pentru o linie de front care are 2.400 de kilometri lungime. Cele peste 200 de sisteme pentru proiectilele Excalibur de 155 milimetri pot acoperi o zonă foarte largă.
"De asemenea, în timp ce rachetele HIMARS pot fi potențial interceptate (rușii pretind că au reușit acest lucru, fapt contestat de ucraineni), proiectilele de artilerie sunt ținte mult mai dificile în defensivă. Din câte știu eu, Rusia nu are un echivalent terestru al sistemului C-RAM (anti-rachetă) al SUA", mai afirmă Chris Owen.
"Așadar, pe scurt, cu Excalibur confirmat a fi în joc, forțele ruse din Ucraina se pot aștepta la mai multe „accidente legate de fumat” și „vizite” neașteptate", încheie istoricul militar.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Ads
Scrie pe Ziare.Com
Citeste si:
Putin, acuzat de înaltă trădare în orașul natal. Consilierii din Sankt Petersburg au votat o inițiativă pentru demiterea președintelui: „Nu ne este frică să vorbim”
Putin, acuzat de înaltă trădare în orașul natal. Consilierii din Sankt Petersburg au votat o inițiativă pentru demiterea președintelui: „Nu ne este frică să vorbim”
Consilierii municipali ai districtului Smolninskoye din Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin, intenționează să înainteze o petiție Dumei de Stat (parlamentul rus) pentru a-l...
Efectul devastator asupra armatei ruse al sistemelor de rachete HIMARS trimise de SUA în Ucraina: ”Au lovit peste 400 de ținte”
Efectul devastator asupra armatei ruse al sistemelor de rachete HIMARS trimise de SUA în Ucraina: ”Au lovit peste 400 de ținte”
Șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a declarat joi, 8 septembrie, că Ucraina a lovit peste 400 de ținte rusești cu sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA, relatează...
3
#excalibur, #HIMARS, #invazie ucraina, #arme folosite ucraina , #invazie ucraina
Sursa: Ziare.com
Comentarii
Abonați-vă la:
Postări (Atom)